Ártalmatlannak ítélték a szakértők a gyermekeit meggyilkoló férfit

Jó magaviselete miatt néhány hónapja szabadult, majd Győrbe költözött az a férfi, aki vasárnap megfojtotta nevelt lányát és a saját fiát, majd magával is végzett. H. G.-t annak ellenére nem tiltották el a gyerekektől, hogy 2016-ban féltékenységből kalapáccsal félholtra verte feleségét, a kicsik anyját. Az eset felveti az ügyben eljáró szakemberek felelősségét is.

2019. 12. 17. 5:55
null
Rendőrautó hajt ki arról az ipari telepről, ahol a borzalmas tragédia történt Fotó: Krizsán Csaba Forrás: MTI/Krizsán Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Három gyermekét vitte láthatásra pénteken a szombathelyi édesanya a Győrben élő apjukhoz. Vasárnap délután ment értük, de senki nem nyitott ajtót, 35 éves férje sem vette föl a telefont. Végül a legkisebb, hatéves gyerek szólt ki az ajtón, hogy két testvére az ágyon fekszik és vérzik a fejük. A nő riasztotta a rendőrséget, ők törték be az ajtót. Mint kiderült: a férfi, miután megfojtotta nevelt lányát, a 13 éves M. Liliánát, valamint saját fiát, a 10 éves H. Márkot, felakasztotta magát.

Az életben maradt kislányt, H. Lénát jelenleg Győrben a megyei kórházban megfigyelés alatt tartják, pszichológusok foglalkoznak vele, az édesanyja mellette van.

Tegnap kiderült: H. Gábor idén szep­temberben került feltételesen szabadlábra, miután még 2016-ban féltékenységből kalapáccsal félholtra verte feleségét. A Vas Megyei Főügyészség részletesen ismertette közleményében az előzményeket. Az ítéleti tényállás szerint H. alkalomszerűen fogyasztott alkoholt, 2014-től pedig megromlott a házassága. Az életveszélyes kalapácsos támadás is azért történt, mert H.-t felzaklatta, hogy a felesége mással is tart fenn kapcsolatot. Az igazságügyi elmeszakértői vélemény szerint a támadó beszűkült tudatállapotban cselekedett. Ugyanakkor újabb bűncselekmény elkövetését a szakértők nem valószínűsítették.

Az ügyész kezdeményezte az elítélt szülői felügyeleti jogának a megszüntetését, ám a bíróság peren kívüli döntésre utalta azt.

Rendőrautó hajt ki arról az ipari telepről, ahol a borzalmas tragédia történt
Fotó: MTI/Krizsán Csaba

H. Gábor tehát szeptemberben Győrbe költözött a munkája miatt. Felesége és a gyerekek a fogva tartása alatt többször látogatták, rendszeresen kapott tőlük csomagot is. Fontos mozzanat a történetben, hogy az ügyész fellebbezett a szabadítás ellen, amit azonban a bíró helyben hagyott, kiemelve azt is, hogy az elítéltnek Szombathelyről Győrbe való költözésével csökken annak kockázata, hogy az elítélt volt családtagjai sérelmére ismételten bűncselekményt követne el. A Szombathelyi Járásbíróság még június 17-én felbontotta H. és felesége házasságát, a szülők megállapodtak abban, hogy a gyermekek felett a szülői felügyelettel kapcsolatos jogokat és kötelezettségeket közösen gyakorolják, valamint a gyermekek lakóhelye az édesanyánál lesz.

A járásbíróság június 20-án megszüntette H. szülői felügyeleti jogát azzal, hogy jogosult a gyerekekkel való kapcsolattartásra. Az igazságügyi pszichológus szakértő szerint a férfi „érzelmileg kötődik a gyermekeihez, a gyermekek életében születésüktől aktívan részt vett. Kötődése őszinteségét illetően kétségek nem mutatkoztak. Az apa személyiségében jelenleg olyan kóros vonások, amelyek a szülői szerepben való helytállásra őt alkalmatlanná tennék, nem mutatkoznak. Jövőképe pozitív, optimista. Szülői felelősségét hangsúlyozza.” A szakértő úgy vélte: „H. feltehe­tően szabadulása után mindent meg fog tenni annak érdekében, hogy gyermekeit kárpótolja és szeretettel foglalkozik velük. A szülők és a gyermekek ­valamennyien arra vágynak, hogy működőképes kapcsolattartás legyen az apa és a gyermekek között.”

A járásbíróság a perben több tanút is meghallgatott, akik egybehangzóan nyilatkoztak arról, hogy a fogvatartott nagyon jó apa, a gyermekek szorosan kötődtek hozzá. Ugyanilyen tartalmú volt a gyermekekkel kapcsolatban készült pedagógiai jellemzés is.

Az ügyben a Győr-Moson-Sopron Megyei Rendőr-főkapitányság emberölés bűntette gyanúja miatt nyomoz.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.