Az elhunytak közül a legtöbben szívbetegek voltak

Csütörtökön 950 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést.

Veres László István–Bákonyi Ádám
2020. 10. 15. 11:21
MLLER Ceclia
Budapest, 2020. május 7. A kormany.hu által közreadott képen Müller Cecília országos tisztifõorvos a koronavírus-fertõzés elleni védekezésért felelõs operatív törzs online sajtótájékoztatóján 2020. május 7-én. MTI/kormany.hu/Botár Gergely Fotó: kormany.hu/Botár Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– 950 újabb magyar állampolgár szervezetében mutatták ki a koronavírus-fertőzést, ezzel 41 732 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma. Elhunyt 29 idős krónikus beteg, így 1052 főre emelkedett a járvány áldozatainak száma, 12 628-an pedig már meggyógyultak. Az aktív fertőzöttek száma 28 052 fő, 1555 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 167-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a legfrissebb adatokat Müller Cecília az operatív törzs csütörtöki online sajtótájékoztatóján. Az elhunytak kora 60 és 89 év között volt, és mindannyian rendelkeztek valamilyen évek óta fennálló betegséggel. Az elhunytak közül legtöbben szívbetegek voltak, két esetben daganatos megbetegedés volt, többen pedig diabétesszel küzdöttek.

Hozzátette, a gyógyulás szempontjából főleg a klinikai tünetek a mérvadók, van, aki a gyógyulást követően is produkál pozitív tesztet, de ő már nem fertőz, nyugodtan mehet közösségbe.

– A járvány kezdetétől 861 620 mintavétel történt – közölte, hozzátéve: a szervezetünket a legjobb állapotban kell tartani, hogy ne alakuljon ki szövődmény. A tiszti főorvos ismét felhívta az ingyenes influenza-védőoltásra a figyelmet, és azt kérte, hogy mindenki oltassa be magát.

Müller Cecília elmondta, hogy bár a koronavírus elleni védőoltás csak a közeljövőben várható, az influenza elleni védőoltást így is hasznos lehet beadatni, ami létezik gyerekek és felnőttek számára is. A védőoltás kifejezetten ajánlott elsősorban az egészségügyben és a szociális területen dolgozóknak, de általában véve a közszolgálatban dolgozóknak, akik sok emberrel érintkeznek a munkájuk miatt.

Az országos tiszti főorvos szólt arról is, hogy éljünk a bizonyítottan hatásos lehetőségekkel. Közölte azt is, hogy propagálnak egy kísérleti stádiumban lévő allergia elleni orrsprayt, de ennek még nem bizonyított a hatása, ezért nem javasolja a használatát. A gyakori használattól ugyanis kiszáradhat az orr nyálkahártyája, így könnyebben megtelepedhet a kórokozó, tehát épp ellentétes hatása lehet.

Müller Cecília kiemelte, hogy a mai napon 48 óvodában és 24 iskolában intézkedtek rendkívüli szünetről, 188 osztályban és kilenc iskolában pedig digitális tanrendet vezettek be.

Kiss Róbert, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese beszámolt róla, hogy a román szervek döntése alapján hazánk már nem szerepel a kockázatos országok listáján, így a Romániába történő belépés már nem jár karanténkötelezettséggel.

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetőhelyettese arról tájékoztatott, hogy a védelmi rendelkezések megszegése miatt az elmúlt huszonnégy órában 76 rendőri intézkedés történt, ebből 39-re a tömegközlekedési eszközökön való maszkviselés szabályok megszegése miatt volt szükség. A szeptember 21-e óta hatályos védelmi szabályok megszegése miatt összesen 1316 esetben intézkedtek a rendőrök – tette hozzá Kiss Róbert.

Kiemelte, hogy a favipiravir és a remdesivir még a klinikai vizsgálat fázisában van, használata csak a kórházakban lehetséges, ha valaki mégis találkozik ilyen készítménnyel kereskedelmi forgalomban, annak jeleznie kell ezt a hatóságoknak.

A szennyvízben fellelhető vírus örökítőanyag mennyiségéből a járvány tendenciájára lehet következtetni – ismertette a szakember, hozzátéve, most csak Nyíregyházán és Debrecenben emelkedik a koncentráció. – Interneten semmiképpen se vásároljanak gyorsteszteket, ezeket nem is használhatják magánszemélyek, csak orvosok – hangsúlyozta Müller Cecília.

Kiss Róbert az ingázókra vonatkozó kérdésre válaszolva elmondta, hogy a hatályos kormányrendelet szerint két szabályt kell betartani. A szomszédos államok polgárai és az ott élő magyar állampolgárok legfeljebb 24 órára az államhatártól számított harminc kilométerig utazhatnak be Magyarországra. A hazánk államhatártól számított harminc kilométeren belül élők a szomszédos államokból való visszatérésükkor mentesülnek mindenféle járványügyi korlátozás alól, ha külföldi tartózkodásuk nem haladta meg a 24 órát, és tartózkodási helyük a szomszédos államban nem haladta meg a harminc kilométert.

A Magyar Nemzet kérdésére Müller Cecília elárulta, hogy a koronavírusos betegek első körös ellátására kijelölt három fővárosi kórház telítettsége jelenleg ötven–hetven százalék körül van, nyolcvanszázalékos telítettség felett a tervszerű védekezés részeként sorban belépnek újabb intézmények. A második és harmadik körös kórházak: a Semmelweis Egyetem klinikai tömbje, a Bajcsy-Zsilinszky, a Szent Imre, az Uzsoki utcai, a Péterfy és a Flór Ferenc kórház. – Egyben ez lesz a sorrend is Budapesten – mondta a tiszti főorvos.

Ezer fő alatt a napi új fertőzöttek száma hazánkban

A járvány második hulláma zajlik Magyarországon. A kormány célja, hogy az ország működőképességét megtartsuk, és ne hagyjuk, hogy a vírus megbénítsa a mindennapokat. Ehhez azonban az általános óvintézkedések betartására van szükség.

Tovább...

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.