Az ügyészség törvényt és igazságosságot betartó szervezet

Június 10-e az ügyészség napja, amellyel az 1871-ben e napon kihirdetett első ügyészi törvényre emlékezünk. A szervezet fennállásának 150. évfordulóját számos programmal, eseménnyel és kiadvánnyal ünnepeljük. Kövér László, az országgyűlés elnöke és Polt Péter legfőbb ügyész videóüzenetben köszöntötte az ügyészeket.

2021. 06. 10. 9:50
null
Polt Péter legfőbb ügyész Fotó: Éberling András
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ma ünnepli megalakításának 150. évfordulóját Magyarország igazságszolgáltatásának nélkülözhetetlen szervezete, az ügyészség. Ebből az alkalomból Kövér László, az Országgyűlés elnöke videóüzenetben köszöntötte az ügyészséget, mint az igazságszolgáltatás közreműködőjét. Polt Péter legfőbb ügyész ünnepi beszédében sikeresnek értékelte a szervezet járvány alatti helytállását, felidézte a példaképnek tekintett koronaügyészek szellemi örökségét, valamint számba vette a jubileum legfontosabb eseményeit.

A modern magyar ügyészi szervezetet létrehozó 1871. évi XXXIII. törvénycikk a kiegyezés korának egyik nagy eredménye – hangsúlyozta beszédében Kövér László. A házelnök szerint az ügyészi munka valódi célja az anyagi igazság keresése.

A törvényt és az igazságot szem előtt tartó ügyészség működik hazánkban, mely a magyar szuverenitás egyik fontos tartóoszlopa. A szervezet lelkiismeretesen, kiemelkedő szakmai tudással és alázattal látja el a feladatait.

– Méltán lehetnek büszkék arra a szakmai örökségre, amelyet a XIX. század vége és a XX. század első évtizedei hagytak ránk – emelte ki Kövér László.

Kövér László, az országgyűlés elnöke videóüzenetben köszöntötte az ügyészeket
Fotó: Kurucz Árpád

Polt Péter beszédében először a pandémiás helyzetben végzett ügyészségi munkáról, helytállásról szólt. Az alkalmazottak egészségének védelme érdekében – soha nem látott informatikai fejlesztést követően – a szervezet biztosította az online munkavégzést, minimalizálta a személyes kontaktusokat, központilag megszervezte a dolgozók koronavírus elleni oltását.

Polt Péter legfőbb ügyész ünnepi beszédében külön kiemelte a szervezet pandémia alatti példamutató helytállását
Fotó: Éberling András

Az ügyészség a járványhelyzet idején is hatékonyan tett eleget alkotmányos kötelezettségének, és eredményesen érvényesítette az állam büntetőigényét.

A nemzetközi kapcsolatokban az elmúlt időszak eredményei közül az Európai Ügyészséggel 2021 áprilisában kötött munkamegállapodást, illetőleg az OLAF és az ügyészség közötti együttműködést emelte ki a legfőbb ügyész.

Polt Péter utalt a királyi ügyészségről szóló törvény fontosságára, amely lefektette az egységes, modern, hierarchikus szervezetű ügyészség alapjait, továbbá felidézte azokat a koronaügyészeket, akiktől megtanulhattuk tisztelni és becsülni a hivatásunkat.

Az ügyészség megújult arculatának jellemző mondata a „Törvény és igazság!”. Magyarország Ügyészsége 150 éve ennek jegyében működik, és a jövőben is e szerint kíván tevékenykedni.

Polt Péter hangsúlyozta, hogy a jubileumi év kiemelkedő eseménye lesz június 11-én a korrupció és a kiberbűnözés elleni küzdelemmel foglalkozó nemzetközi konferencia, melyet Áder János köztársasági elnök fog megnyitni, előadóként pedig Ausztria és a Visegrádi együttműködés országainak legfőbb ügyészei, valamint az Eurojust elnöke szólalnak majd fel. A 150 éves jubileumra ünnepi kötettel, online ügyészség történeti kiállítással, a Markó utcai Igazságügyi Palota előtt felállított Idővonallal, a Kozma Sándor tudományos pályázaton speciális témakörökkel, ősszel pedig tudományos konferenciával emlékezik a szervezet. Mindemellett a Magyar Jog című tudományos szaklap tematikus számot szentel az ügyészségnek, míg a Magyar Nemzeti Bank ünnepi emlékérmét bocsát ki.

– Büszkék lehetünk elődeinkre, de büszkeséggel tölthet el a XXI. század Magyarországa ügyészségének teljesítménye is, amely hozzájárul a modern magyar jogállam biztonságos működéséhez – zárta beszédét Polt Péter.

A legfőbb ügyész a kimagasló teljesítményt nyújtó kollégákat díjazásban részesítette. Az ügyészi szervezet legmagasabb szakmai elismerését, a Kozma Sándor-díjat nyolc kolléga vehette át. Vargha Ferenc-díjat tíz, Ügyészségi Emlékgyűrűt 11, Magyar István-díjat 31, Székely Ferenc-díjat öt, emléktárgyat kilenc kolléga kapott, továbbá egy-egy dolgozó címzetes fellebbviteli főügyészségi ügyészi, illetve főtanácsosi címben részesült. Az ügyészség napja alkalmából 133 kolléga kapott Eredményes Munkáért oklevelet. A Kozma Sándor emlékére meghirdetett tudományos pályázaton 22 pályaművet díjaztak.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.