Bevándorláspárti vendég az MSZP-nél

A nyíltan bevándorláspárti és kerítésellenes Frans Timmermans részvételével zárja EP-kampányát az MSZP. Az európai szocialisták csúcsjelöltjének vendégkorteskedése nem véletlen, hiszen az elmúlt években az MSZP számos prominense tette le a voksát a bevándorlás mellett, illetve sürgette a déli határzár lebontását.

Bákonyi Ádám
2019. 05. 18. 7:17
null
Timmermans és az európai baloldal olyan elképzelést támogat, amely az unión kívüli termékeknek a piacra jutását segítené Fotó: Teknős Miklós
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az európai parlamenti választás kampánynyitójához hasonlóan az MSZP a mai kampányzárójára is az európai szocialisták nyíltan bevándorláspárti, kerítésellenes csúcsjelöltjét hívta korteskedni. Frans Timmermans, aki az Európai Bizottság első alelnöke is, hosszú évek óta sürgeti a migránsok Európába telepítését. Emellett állt ki már 2015 szeptemberében, amikor a BBC Radio 4-nek kijelentette, hogy „a társadalmak a világon mindenhol sokszínűvé fognak válni a jövőben – ez a világ jövője. Így [a közép-európai országoknak] hozzá kell ehhez szokni.”

Egy hónappal később, a Euronewsnak adott interjújában megerősítette, hogy szükség van egy „elosztási kulcsra, vészhelyzet esetére, amellyel az uniós tagállamok közösen viselik a terheket”. Az Európai Bizottság 2016. júliusi közleményé­ben pedig úgy fogalmazott, hogy „fel kell gyorsítanunk a nemzetközi védelem biztosítására irányuló erőfeszítéseinket, és ennek az is részét képezi, hogy biztonságos és rendezett módon menekülteket telepítünk át Európába”. Timmermans az európai szocialisták 2018 decemberében, Lisszabonban tartott kongresszusán kijelentette: „Fenntartom tehát, hogy a következő bizottság idején a strukturális alapok egy jelentős részét a városoknak és a régióknak kellene juttatni, hogy sikerre vigyék az újonnan érkezettek integrációját, és segítsenek megértetni velük az életmódunkat.”

A holland baloldali politikus februárban is Tóth Bertalanék vendége volt
Fotó: Teknős Miklós

Frans Timmermans 2019. februári, budapesti látogatása során az ATV-nek, a Népszavának és a 168 Órának is a falak és a kerítések, vagyis a nemzeti határok megvédése ellen beszélt. „Persze hogy fontos a migráció kérdése, amit nem lehet falakkal és kerítésekkel megoldani” – fogalmazott a 168 Órának adott interjújában. Míg tehát az európai szocialisták csúcsjelöltjének a betelepítésekkel szemben semmi kifogása, Magyarországgal kapcsolatban annál inkább. Timmermans számos alkalommal bírálta hazánkat, amiért ellenáll a brüsszeli bevándorláspárti törekvéseknek, legutóbb pedig a német közszolgálati televízióban állította azt, hogy Magyarországról „elüldöztek egy egyetemet”, és az úgynevezett Stop, Soros! törvény révén „szörnyű dolgokat művelnek”, nyomás alá helyezik a civil társadalmat, „szabad sajtó pedig szinte nincs is már” az országban.

Ismert: az elmúlt években számos MSZP-s prominens tette le a voksát a bevándorlók mellett, illetve sürgette a déli határzár lebontását. Köztük volt Tóbiás József és Mesterházy Attila volt pártelnökök, Botka László szegedi polgármester, bukott miniszterelnök-jelölt, Kunhalmi Ágnes ország­gyűlési képviselő, az MSZP választmányának jelenlegi elnöke, illetve Ujhelyi István EP-képviselő, a szocialisták kampányfőnöke. Utóbbi még a napokban is úgy fogalmazott, hogy „ha a kerítésmentes és egységes Európai Unióra vágynak, akkor az MSZP és a Párbeszéd szövetség listájára szavazzanak”. Bár szerinte kiforgatták a szavait, árulkodó, hogy Ujhelyi már 2016 júniusában azt írta: „Egy négyméteres drótkerítés – legalább Magyarország vonatkozásában – megoldja a problémát? Épp ellenkezőleg, gellert ad neki. Az európai projekt legnagyobb vívmánya a határnélküliség, a szabad mozgás lehetősége. Aki szögesdrótokat emel bármelyik oldalon és bármilyen pitiáner politikai haszonszerzésből, az egyszerűen nem érti Európát.”

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.