Brutális pénzeket fizethet a Monsanto

Ha a több mint 13 ezer, az amerikai bíróságokon folyamatban levő eljárás elmarasztaló ítélettel zárul a Monsantóval szemben, annak komoly kihatása lehet a céget felvásárló Bayerre nézve is. Különösen, hogy a napokban kétmil­liárd dolláros kártérítést ítélt meg egy amerikai esküdtszék egy idős házaspárnak, ugyanis álláspontjuk szerint daganatos betegek lettek a Monsanto gyomirtójától. A botrányt tetézi, hogy az ügyben korrupciógyanús összeesküvést sejtet a francia sajtó.

2019. 05. 21. 16:30
null
Összesen 13 400 eljárás van folyamatban az amerikai bíróságokon Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A non-Hodgkin-limfóma a nyirokrendszerben kialakuló daganatos megbetegedés, amelynek végső stádiumában már egy enyhébb fertőzés is halálos lehet, annyira legyengíti az immunrendszert.

Ilyen megbetegedést kapott egy gyomirtó szer miatt az a hetvenes éveiben járó amerikai házaspár, akiknek egy oaklandi esküdtszék kétmilliárd dolláros (több mint ötszázmilliárd forintos!) kártérítést ítélt meg a napokban a német Bayer által felvásárolt, amerikai Monsanto terhére. Alva és Alberto Pilliod három évtizeden át használta a cég glifozátalapú gyomirtóját, a Roundupot a gazdaságukban, és mindkettőjüknél jelentkezett a non-Hodgkin-limfóma.

– Ekkora kártérítést már régen ítéltek meg magánszemélyeknek környezeti károkozással összefüggésben, de a génmódosított vetőmagokhoz árult glifozát miatt nem először büntették már meg a Bayert, illetve az általa felvásárolt Monsantót – tudtuk meg Fidrich Róberttől, a Magyar Természetvédők Szövetségének munkatársától.

Az első elmarasztaló ítélet tavaly ­augusztusban született Kaliforniában, ahol 289 millió dollár kártérítést ítéltek meg egy volt kertésznek, ­DeWayne Johnsonnak, aki hosszabb időn át rendszeresen, nagyobb mennyiségben használta a Roun­dupot, és ezzel hozta összefüggésbe daganatos betegségét, a már említett ­non-Hodgkin-limfómát. A cég fellebbezett és az ítélet felülvizsgálatát is kezdeményezte. Idén márciusban egy szövetségi bíróságon újra egy panaszos, Edwin Hardeman javára döntöttek az esküdtek egy hasonló ügyben, a megítélt kártérítés ezúttal 81 millió dollár volt.

Összesen 13 400 eljárás van folyamatban az amerikai bíróságokon
Fotó: 123RF

A Bayer és a Monsanto ugyan állítja, hogy a glifozát és annak általa ­piacra dobott vegyületei nem rákkeltőek, a bírósági döntések meghatározó tényezőnek ítélték meg a szert a betegségek kialakulásában. Elmarasztalták a vállalatot azért is, mert elmulasztotta felhívni a figyelmet a gyomirtó használatának kockázataira.

A helyzetet súlyosbítja, hogy az eljárások során nyilvánosságra hozott belső iratokból (Monsanto-papers) kiderült: a vállalatnál nagyon régen tudtak a kockázatról, és nagy erőkkel segítették a nekik kedvező tudományos munkák szerzőit, miközben támadták a szer kritikusait.

A Le Monde napilap és a France 2 állami televízió tudomást szerzett egy mintegy kétszáz fős adatbázisról, amely a Monsanto által a glifozát védelmével megbízott Fleishman–Hillard tanácsadó és lobbicégtől szivárgott ki. A Le Monde összefoglalója alapján az iratokban politikai szereplők, hivatalnokok, szakmai, állami és tudományos szervezetek vezetői és mintegy száz újságíró neve szerepel, megjelölve, milyen az álláspontjuk a Monsantót érintő ügyekben, például a génmódosított növényekkel és az ezekhez árult növényvédő szerekkel kapcsolatban.

Nagy bajba kerülhet a céget megvásároló Bayer – véli Fidrich Róbert –, hiszen Pilliodék ügyvédjei szerint jelenleg 13 400 feljelentés van folyamatban az amerikai szövetségi és állami bíróságokon a gyomirtóikat használó gazdák részéről. Ha pedig az esetek többségében a Pilliodékhoz ­hasonló mértékű kártérítést ítélnek meg, a ­Bayer akár komoly bajba is kerülhet.

Ennek előjele, hogy az ítélet után óriásit zuhant a Bayer-részvények árfolyama. A részvényesek ráadásul korábban csaknem 13 órás közgyűlési vita után 55,5 százalékban nem szavazták meg az igazgatóság felmentését sem. Ez a második világháború óta példátlan volt a német tőzsdeindex cégeinél.

Megkerestük a Monsanto magyarországi képviselőjét, hogy mit szól az óriási kártérítés megítéléséhez, és annak milyen hatásai lesznek a cég üzleti céljaira, gazdasági helyzetére, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

A Bayer a londoni székhelyű Reuters tájékoztatása szerint csalódott a legutóbbi ítélet miatt, és fellebbezést jelentett be. A vállalat szerint a bírósági döntés túlzó és indokolatlan.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.