Csak szülői beleegyezéssel olthatják a fiatalkorúakat

A gyógyult betegek száma háromszorosra nőtt az aktív fertőzöttekéhez képest, ez a járvány harmadik hullámának lecsengését jelenti. A mentők napján az operatív törzs is megköszönte a magyar mentőszolgálat bajtársainak koronavírus-járvány idején végzett munkáját.

Végh Attila
2021. 05. 10. 11:39
null
Rajtuk nem múlik a koronavírus-járvány elleni küzdelem sikere Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az operatív törzs szerint a héten, május 13-án megkezdődhet az oltások tizedik köre, melyben a múlt hét péntekig sikeresen regisztrált 16–18 év közötti magyar állampolgárok kaphatják meg a koronavírus-fertőzés elleni Pfizer-vakcinát. Szülő jelenléte nélkül szülői beleegyezés is kell, enélkül a fiatalkorú nem kaphatja meg az oltást. Arra kérték a fiatalokat, felkészülten, kitöltött nyomtatvánnyal érkezzenek az oltópontokra, ahol lázas betegeket nem fogadnak, nekik lesz lehetőségük későbbi időpontot foglalni. A következő körben a Magyarországon életvitelszerűen tartózkodó külföldi állampolgárok kerülnek sorra, az ő regisztrációjuk is elkezdődött.

A fertőzést a nyájimmunitás állíthatja meg, ez pedig csak a minél nagyobb átoltottsági rátával érhető el.

A mentők napja alkalmából Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat vezetője köszönte meg a polgároknak a beléjük fektetett bizalmat, bajtársainak pedig az áldozatos munkát, amit a pandémia idején végeztek. A járvány csúcspontján a normál mentési feladatok mellett naponta másfél ezer esetben nyújtottak segítséget a koronavírus-fertőzött betegek kórházba szállításával.

A legrosszabb időszakban is csak 2,5 százalékos volt a mentők fertőzöttsége,

több százezer védőruhát, hárommillió maszkot használtak fel a védekezés során – hangsúlyozta, hozzátéve: mostanra minden mentőt beoltottak koronavírus elleni vakcinával, nincs fertőzés a mentősök körében.

Müller Cecília országos tiszti főorvos elmondta, folyamatosan zajlik az oltás, a beoltottak száma 4 305 775 fő, közülük 2 503 575 fő már a második adagot is megkapta. Az új fertőzöttek száma 677, és elhunyt 91 többségében idős, krónikus beteg, így az elhunytak száma 28 693 főre emelkedett. A gyógyultak száma folyamatosan nő, jelenleg 575 610 fő, az aktív fertőzöttek száma pedig 188 083 főre csökkent.

A tiszti főorvos tájékoztatása szerint jelenleg 3384 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 394-en vannak lélegeztetőgépen. Már több mint 4,8 millióan regisztráltak oltásra és nyolcvan százalékuk meg is kapta azt. A péntek éjfélig érvényesen regisztrált 16–18 éveseknek

ma megnyílik az online időpontfoglaló, amelyről SMS értesítést is kap a több mint 84 ezer jogosult fiatal.

Oltásuk csütörtök és jövő hét kedd között lesz Pfizer-vakcinával. A 18 év feletti regisztráltak továbbra is Sinopharm-, AstraZeneca- és Szputnyik oltásokat tudnak jelenleg interneten foglalni. A háziorvosok Sinopharm-, Janssen- és Moderna-vakcinákkal tudják folytatni az oltást.

Az országos tiszti főorvos asszony hozzátette, Magyarországon már 44 százalékos az átoltottsági ráta. Bár az elmúlt héten lelassult az oltások üteme,

most új lendületet vesz az ország. Ehhez elég oltóanyag áll rendelkezésre.

A Honvédség oltóbuszain kívül mától a háziorvosok is olthatnak már Janssen vakcinával. Müller Cecília kiemelte, az új szérum előnye, hogy egy adag védőoltással is kialakul a védettség, az immunizáció. Arra is figyelmeztetett, egyetlen vakcina sem nyújt százszázalékos védettséget, de az egyéni védelmen túl a közösségi védelmet is kiterjedtebbé teszi az oltakozás.

Fotó: MTI/Balogh Zoltán

A vakcinákkal kapcsolatban bizonytalankodókat a főorvos arra kérte, vegyék figyelembe a magyar és a nemzetközi adatokat: a vakcinák teszik lehetővé a járványból kivezető utat.

Májustól már az egészségügyi világszervezet, a WHO is ajánlja a kínai vakcinát a 18 év felettieknek.

Ez a nyilatkozat nemzetközi szinten is megerősítette a magyar hatóságok, szakemberek korábbi, saját vizsgálatain alapuló engedélyezését, kizárólag bevizsgált, biztonságos anyaggal oltottak be magyar polgárokat. Müller Cecília szerint ez nem volt meglepetés,

a magyar tudósok már korábban elvégezték a kínai vakcina ellenőrzését, megelőzvén ezzel Európát.

Hangsúlyozta, Magyarország a járvány tekintetében a kontinens legjobban felkészült országainak egyike. A jelenlegi magas szintű laboratóriumokat folyamatosan bővítik, fejlesztik, a magyar laborvizsgálatok segítették a szlovák állam koronavírus elleni védekezését is. Az országos tiszti főorvos visszautalt a korábbi időszak híres magyar virológusaira is, akik nyomdokán a mai szakemberek a világ elitjéhez tartoznak. Kiemelte Takács Gyulát, az egyik leghíresebb magyar virológust, akinek munkája az 1968-as influenza világjárvány idején sikerrel mérsékelte a magyarországi fertőzést. Beszélt még Újhelyi Károlyról, aki a tífusz, kolera megbetegedésekkel kapcsolatban végzett tudományos munkát, a magyar gyerekek általa kapják több mint fél évszázada a súlyos, halálos fertőző megbetegedéseket megelőző oltásokat. Végezetül az országos tiszti főorvos is felköszöntötte a mentőket születésnapjukon, akikről elmondta, pillanatok alatt reagáltak a pandémia okozta kihívásokra, hatalmas az érdemük a fertőzés ellen vívott harcban.

Több mint húszezren vannak karanténban – közölte Kiss Róbert
Fotó: MTI/Botár Gergely

Kiss Róbert rendőr alezredes, az operatív törzs ügyeleti központjának vezetője a koronavírus-járvány következtében elrendelt veszélyhelyzeti rendelkezések betartásának rendőri intézkedéseit elemezte. Az elmúlt hétvégén a maszkviselésre vonatkozó szabályok megszegése miatt az országban 1496 polgárral szemben intézkedtek a rendőrök, ezzel összesen 67572 esetben indult eljárás az egyéni védelmi eszközre vonatkozó rendelkezések megsértése miatt.

Szombaton és vasárnap 363 esetben szegték meg a polgárok a kijárási és közterületen való tartózkodásra, csoportosulási tilalomra vonatkozó szabályokat. Szombat hajnalban egy belvárosi társasház alagsorában tartott illegális magánrendezvény csendháborító hangzavara miatt kellett kivonulniuk a rendőröknek Budapesten, 17 külföldi polgárral szemben indult szabálysértési eljárás, a rendezvényt szervező francia férfivel szemben súlyosabb jogsértés miatt is vizsgálatot indított a hatóság. Ugyancsak szombat hajnalban egy terézvárosi vendéglátó helyen is intézkedniük kellett a rendőröknek,

a kijárási tilalom ideje alatt tartott magánrendezvényen nyolc magyar polgár mulatozott.

Vasárnap reggel egy budapesti bérelt lakásban 31, egy szintén V. kerületi szórakozóhelyen 76 külföldi szórakozott a kötelező zárást követően, akiket a szabálysértés miatt 50 és 150 ezer forint közötti bírsággal sújtottak, ezzel 68 004-re nőtt az ilyen esetek miatt elrendelt rendőri intézkedések száma.

Fotó: MTI

A rendőrség statisztikai adatai szerint jelenleg 20 967 polgár van hatóságilag elrendelt házi karanténban, az elmúlt napokban 3815 esetben rendeltek el új, az állandó lakhely elhagyásának tilalmáról rendelkező zárlatot. 1136 karanténben levő polgárt nem a helyszínen, hanem mobiltelefonon-alkalmazás segítségével ellenőrzi a rendőrség. A rendőrök a Magyarországon átvezető humanitárius folyosó forgalmát is ellenőrizték, 149 külföldi jármű vezetője szegte meg a korridorra vonatkozó tranzitálási szabályokat, ők csak a helyszíni bírság kifizetése után folytathatták útjukat. A magyar rendőrség 16 874 esetben intézkedett hasonló jogsértés ügyében tavaly szeptember óta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.