Csatatér lett Szombathelyből

Több száz, a Fidesz-KDNP jelöltjeit ábrázoló plakátot vágtak le és rongáltak meg az utóbbi hetekben kormányellenes aktivisták Szombathelyen. Közben a helyi közgyűlésben év eleje óta többséget szerzett ellenzéki erők kampányüzemmódba állították a helyi, közpénzből működő médiaközpontot, a helyi tévéből és városi lapból a polgári oldal kiszorult.

2019. 10. 11. 6:30
null
A kormánypárti Polgár Lívia az összefirkált plakátokkal Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ahogy Szombathelyen haladunk a belváros felé, eleinte nyoma sincs annak, hogy helyben durva és mindent elsöprő kampányt folytat az ellenzék. A külvárosban egyetlen kampányanyagot sem látunk, aztán a központ közelébe érve feltűnnek az első, Nemény András ellenzéki polgármesterjelöltet ábrázoló lengőkaros hirdetési szerkezetek, amelyekből Szombathely szívében rengeteg oszlopra jutott.

A gond az, hogy ezek a kampányanyagok hetek óta illegálisan vannak kint. Az ellenzéki erők ugyanis olyan hirdetési szerkezeteket másoltak le és helyeztek ki a megyeszékhelyen, amelynek az eredeti változata mintaoltalmi védettség alatt áll. Az eszközt birtokló társaság levélben szólította fel az ellenzéket a hirdetések eltávolítására, amire Neményék láthatóan fittyet hánynak.

A kormánypárti Polgár Lívia az összefirkált plakátokkal
Fotó: Mirkó István

Közben az ellenzéki aktivisták egyre gyorsuló ütemben teszik tönkre a kormánypárti jelöltek plakátjait. – Eddig több száz plakátunkat kellett kicserélni – mondja szomorúan Polgár Lívia (Fidesz–KDNP), aki a 9-es körzetben indul képviselőjelöltként.

– Eleinte levágták, az utóbbi egy hétben azonban már inkább rongálják a kampányanyagokat. Festékkel fújják le, kilyukasztják, kettévágják a plakátokat, de az is előfordul, hogy eltüntetik a jelöltjeink arcát. Volt olyan plakát, amelyet fekáliával kentek be. Ahogy közeledünk a kampány végéhez, egyre gyűlik az ellenzéki aktivistákban az indulat. A billegő körzetekben támadnak leginkább – fűzi hozzá Polgár Lívia, akinek ellenzéki ellenfele a körmendi DK-ban tag.

Mialatt Szombathelyen a kormányellenes aktivisták valósággal hadat üzentek a Fidesz–KDNP-s plakátoknak, a közgyűlésben év eleje óta többséget szerzett ellenzéki erők kampányüzemmódba állították a helyi, közpénzből működő médiaközpontot.

A szombathelyi városi televízióban és a Savaria Fórum című lapban a kormánypárti jelöltek nem vagy csak alig kapnak helyet. Az idősek napja alkalmából megtartott rendezvényen, ahol Balázsy Péter, a Fidesz–KDNP polgármesterjelöltje volt az egyik szónok és díjakat is adott át, a kormánypárti politikus egy vágókép erejéig került be a híradásokba.

A Savaria Fórumban Balázsy Péter programbemutatójáról Nemény András egyik sajtómunkatársa írt, de volt olyan lapszám is, ahol az első oldalakon csak az ellenzéki polgármesterjelölt szerepelt. Nemény Andrással kapcsolatban Balázsy Péter megdöbbentőnek tartja, hogy az MSZP-s politikus Brüsszelben Frans Timmermans bukott szocialista biztossal tárgyalt, de azt nem tudni, hogy miről. Közben a közösségi médiában Nemény mellett kampányolt Bárándy Péter volt igazságügy-miniszter, ügyvéd, Ahmed H. védője is. Mint ismert, a szír származású röszkei zavargót terrorizmusért ítélték el, a férfit Magyarországról kitoloncolták és Ciprusra vitték.

– Az látszik, hogy az ellenzék az országos politika csataterévé akarja tenni a várost – mutat rá Balázsy Péter. Az ellenzéki jelöltek azért is frusztráltak lehetnek, mert lényegében mindent vagy semmit játszanak. Ha Nemény nem lesz polgármester, akkor a közgyűlésből is kimarad, mert a listán nem kapott bejutó helyet.

Hasonló a helyzet a Neményékkel szövetségben induló, a 6,3 milliárdos költségvetési csalás és egyéb bűncselekmények ­miatt büntetőeljárás alá vont Czeglédy Csabával is, aki egyéni körzetben indul. Ha a korábban az MSZP, Gyurcsány Ferenc, illetve az Altus jogi képviseletét is ellátó politikus nem szerez mandátumot, akkor politikailag jelentősen meggyengülhet.

Egy biztos, a szombathelyi emberek mélyen elítélik a durva kampányt. Egy unokájával a főtéren napozó asszony azt mondja: gusztustalannak és erkölcstelennek tartja a plakátrongálást, amelynek nem lenne szabad megtörténnie.

Egy fiatal férfit is elborzaszt a plakátrongálás, ő azt emeli ki, hogy a politikai kultúra nem mindenkinél jutott még el odáig, hogy ésszel kampányoljanak, sokakat még az ­érzelmeik vezetnek. Másokhoz hasonlóan ő is azt szeretné, ha e téren a jövőben pozitív változás lenne.

Az önkormányzati választásról szóló híreinket IDE kattintva tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.