Csúsztatásokkal teli videóval kelt hangulatot a Szabad Európa

Csak tényeket nem tartalmaz a független liberális média tényfeltárónak mondott videóriportja.

Végh Attila
2020. 12. 11. 11:26
Kistiszahát
Forrás: facebook
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magát független, liberális médiának tartó Szabad Európa a Facebook-oldalán és a szabadeuropa.hu felületen is megjelentetett december 9-én egy videóriportot. A tényfeltárónak szánt anyagot Báthory Róbert senior oknyomozó újságíró jegyezte, de a négyperces anyag mindent tartalmaz, csak tényeket nem. Az üres feltételezések, hamis adatok, képtelenségek, megvezetett riportalanyok szájába adott mondatok, ezek eltorzított feliratai csak a hangulatkeltésre alkalmasak.

A jól beharangozott riport szerint a szabolcsi Kistiszahát ma halott település, itt már semmi sincs. A házak düledeznek. A templomot is bezárták, a harangot elvitték. Az itt maradt 18 lakó szerint az elmúlt években – a riporter szavaival élve – kilóra megvettek valakik 160 házat és telket. Nem jár erre senki, az emberek mégis félnek – állítja az anyagot jegyző újságíró, illetve az általa megszólaltatott riportalany.

Itt jön a képbe az első nagy tévedés, pontosabban megtévesztés. A riportalany szerint ő védekezni kényszerül az idegenek ellen – ott, ahol előtte azt állította, ember sem jár már régóta –, ezért Molotov-koktélokat helyezett el a portája különböző pontjain, hogy kellemetlen meglepetésben részesíthesse az erre tévedő betyárokat. A probléma kettős, az alföldi ember, ha védekezni kell, évszázadok óta a kisbaltával vagy a vasvillával teszi ezt meg, mindkettő ott van az ajtó mellett, a robbanó benzinespalackról nagy valószínűséggel csak a híradókból vagy a történelmi filmekből hallott. Éppen ezért egy műanyag palackba helyezte a benzint, azt fojtotta le ronggyal. A Molotov-koktél lényege, hogy a meggyújtott rongy az üveget eldobva felrobbantja a benzint, amikor a palack eltörik és ezer szilánkra törik; a pesti srácoknak 1956-ban ez volt a leghatásosabb fegyverük az orosz tankok ellen. Ezt egy műanyag üdítőspalackkal megvalósítani lehetetlen, elrettentő hatása csak annyi lehet, hogy aki ismeri a Molotov-koktél működésének a lényegét, az a röhögéstől visszahőköl, míg nézi, hogy olvad el a palack a nagy hőben, robbanás itt nem lesz. Maga a riporter sem lehet képzett koktélügyben, ha tényeket akart volna, akkor gyorsan szerez egy pálinkásüveget, azzal erősebb lehetett volna a realitásfaktor.

Pálinkásüveg márpedig volt a környéken, mert ugyanez a riportalany azt állította, egy rokona házában pár éve öten haltak meg pálinkamérgezésben. A probléma az, hogy az utóbbi 50 évben errefelé nem volt pálinkamérgezés, utoljára 2017-ben, a borsodi Dámóc községben indult ilyen ügyben vizsgálat, de ott négy halott volt, és nem a pálinkától, hanem az annak hitt metil-alkoholtól következtek be a halálesetek. Ami persze hatalmas tragédia a családoknak, de Kistiszahátnak semmi köze nem volt a szomszéd megye mérgezéséhez, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság nem indított rendkívüli haláleset miatt közigazgatási eljárást ilyen ügyben.

A riporter ezután egy másik lakót kezdett el kérdezgetni, aki azzal kezdte, hogy a 18 lakosú település két éve, 350 millió forintos beruházásként kapott egy vízművet, holott nem erre lett volna szükségük, hanem iskolára, templomra, művelődési házra. Tizennyolc lakosnak, akik közt három iskolás korú gyermek van. A kis falu egyébként a közel 4500 lakosú Dombrádhoz tartozik, a vízmű ennek a településnek az infrastruktúráját szolgálja, nem Kistiszahátnak épült. A tanköteles korú gyerekek iskolába járása megoldott, a világon nincs olyan, hogy három gyermek miatt külön tanintézményt tartsanak fent. Súlyos megtévesztés azt állítani, hogy a falunak erre lenne szüksége, s ez kijelenthető a templommal és a művelődési házzal kapcsolatban is, utóbbi vonatkozásában a tényfeltáró riport készítőjében fel sem merült a kérdés, kik, milyen programokat szeretnének látni a helyi kultúrbázison. A riportalany persze erre nem tudott volna válaszolni, hiszen a mondatokat egyértelműen a szájába adták, ráadásul azok feliratozásánál nem is az jelent meg, mint amit a helyi ember elmondott.

Pedig elmondott még mást is, s most jön az igazi hangulatkeltés. A kistiszaháti polgár szerint titokzatos idegenek vásárolták fel a telkeket, szerinte mezőgazdasági, állami támogatásért, nem lehet tudni, ki a gazda, mert a földhivatal titkolózik, ráadásul járt itt már egy miniszter is, táskás emberekkel, a táskákban pénz volt, a riportalany szerint „NER-lovagok” lehettek. Felmerül a kérdés, ez a szerencsétlen szabolcsi földműves tudta-e egyáltalán, miről beszél? A hatályos magyar jogszabályok szerint a földhivatalban bárki, legyen az riporter vagy riportalanya, bármilyen ingatlan tulajdoni lapjába háromszor is belenézhet ingyen, vagyis ha akarja, pontosan meg tudja nézni, ki vásárolt telket Kistiszaháton. Ha meg valóban láttak volna itt egy minisztert, akkor egy magát igazi oknyomozónak tartó újságíró már megtudta volna, ki is volt az, s mint elődeink a véres kardot, a magasba emelve mutatta volna meg az országnak, mire bukkant. Csakhogy ahhoz tény kellene, bizonyíték kellene, ami nélkül meg nincs tényfeltárás.

A riportban nem hangzik el, de a Szabad Európa weboldalán szó esik még arról is, a falut azzal is halálra ítélték, hogy megszüntették a kisvasutat, aminek mozdonyait és vagonjait a felcsúti keskeny nyomtávú vasútvonal kapta meg. A probléma az, hogy a kisvasutat 2009-ben még a Gyurcsány-kormány szüntette meg, a vonal kihasználatlansága, gazdaságtalan működése miatt, ráadásul Kistiszaháton nem volt megálló. A vagonokat és a mozdonyokat az MSZP-kormány a Balaton mellé vitette le, ott akarták egy kisvasúthálózaton működtetni, de ez persze nem hangzik olyan szépen, mint az „oknyomozó” lebegtetés, hogy még ezt is elrabolták a már akkor is csak 20 lakosú falucskától.

A Soros dollárjaival etetett, feltámasztott Szabad Európa méltatlanná vált az ilyen kamu riportokkal arra a régi, méltó, nagy hírére, amit a szocialista blokk irányított sajtója elleni küzdelem során 30 éve még büszkén viselhetett. Ez a riport körülbelül annyira tényfeltáró, mint annak az egyszeri, magyar, balliberális oknyomozó riporterhölgynek az esete, aki képes volt magát 2007-ben megveretni és saját magát megkötözni, hogy hitelesebbé tegye maffiaellenes riportjait, majd kiderült, hogy az egyik bűnszervezet vezetőjével még intim kapcsolatba is került. A kistiszaháti videóriport sajnos csak ehhez a hazugságfaktorhoz méltó, nem a Szabad Európa mítoszához.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.