Czeglédy–Altus-botrány: Budai Gyula az OLAF-hoz fordul

A kormánypárti képviselő a már korábban jogerősen elitélt ügyvédnek kölcsönadott uniós források ügyében szeretne vizsgálatot.

Forrás: MTI2021. 01. 31. 17:46
Czegldy Csaba; Gyurcsny Ferenc
Gyurcsányék cége egy jogerősen elítélt embert támogat - nem kis pénzekkel Fotó: Kelemen Zoltán Gergely Forrás: MTI/Kelemen Zoltán Gergely
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A héten feljelentést tett és az Európai Csalás Elleni Hivatalhoz (OLAF) fordul az uniós forrásokat Czeglédy Csabának kölcsönadó Altus Zrt. ügyében Budai Gyula fideszes országgyűlési képviselő.

Budai Gyula vasárnap az MTI-nek azt mondta: – „A Gyurcsány-család cége”, az Altus Befektetési Zrt. 1,5 milliárd forint európai uniós támogatást kapott, és ebből több alkalommal adott kölcsönt a bűnöző Czeglédy Csabának.

A képviselő kiemelte: Czeglédy Csabát már jogerősen elítélték költségvetési csalás miatt, és jelenleg is folyik ellene egy 6,5 milliárd forintos költségvetési csalás miatt indított eljárás. – Czeglédy Csaba a „Gyurcsány-család családi ügyvédje”, és sok baloldali politikust képvisel – jegyezte meg, hozzátéve: Czeglédy Csaba egy év alatt több mint 150 millió forintot kapott a fővárosi DK-s önkormányzatoktól közpénzből.

A fideszes politikus kijelentette:

– Egyértelmű, hogy az Altus Befektetési Zrt. európai uniós forrást adott Czeglédy Csabának.

– Ez jogszabályba ütközik – közölte, ezért az Altus „jogellenes kölcsöneivel” kapcsolatban a héten feljelentést tett a Központi Nyomozó Főügyészségnél.

Budai Gyula hangsúlyozta: EU-s forrást sem kölcsönként, sem támogatásként nem lehet továbbadni.

Sem Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke, sem Dobrev Klára, a DK európai parlamenti képviselője, sem az Altus nem jogosult arra, hogy az általuk az EU-tól kapott pénzt továbbadják Czeglédy Csabának vagy bármilyen más gazdasági társaságnak. – Ezt ki kell vizsgálni – mondta, hozzátéve: ezért az OLAF-hoz fordul, és vizsgálatot kezdeményez az európai uniós források ilyen jellegű felhasználásával kapcsolatban.

Gyurcsányék cége egy jogerősen elítélt embert támogat – nem kis pénzekkel
Fotó: MTI/Kelemen Zoltán Gergely

Annak kapcsán, hogy a DK vasárnap azt közölte: feljelentik Orbán Győzőt, a miniszterelnök apját az EU csalás elleni hivatalánál, a fideszes politikus azt mondta: szeretné, „ha a DK a saját háza táján söprögetne, mert ott van bőven probléma”.

– Dobrev Klára 2017-ben úgy adott kölcsönt Czeglédy Csabának, hogy tudta: a kölcsön összege egy más gazdasági társasághoz kerül, mivel Czeglédy Csaba akkori cége már végrehajtás alatt volt – mondta Budai Gyula, aki korábban emiatt is büntetőfeljelentést tett Dobrev Klára ellen.

Kitért arra is, hogy Dobrev Klára időközben a DK EP-képviselője lett.

– Neki tisztában kéne lennie azokkal a szabályokkal, hogy európai uniós támogatást nem lehet kölcsönként magánszemélynek vagy cégnek odaadni

– fogalmazott Budai Gyula.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.