Dugódíj, megújuló energia: megint zöldeket beszélnek

Alaptalan ígéretekkel és képtelen ötletekkel ámítja az embereket az ellenzék, amit jól példáz a dugódíj és a paksi atomerőmű bővítése körüli hírverésük is.

Magyar Nemzet
2019. 11. 22. 6:05
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Alaptalan ígéretekkel és képtelen ötletekkel ámítja az embereket az ellenzék, amit jól példáz a dugódíj és a paksi atomerőmű bővítése körüli hírverésük is.

Az előbbi bevezetését Karácsony Gergely főpolgármester és helyettese, Dorosz Dávid egyaránt kilátásba helyezte már, dacára annak, hogy törvényi lehetőségük nincs erre. Ismert ugyanis, hogy az Országgyűlés évekkel ezelőtt jogszabályban tiltotta meg a fővárosnak a személygépkocsik után felszámolt behajtási díj kivetését. Egy másik elképzelés szerint a dízelautókat tiltanák ki a fővárosból, illetve annak egyes részeiről.

Erről a Miniszterelnökséget vezető Gulyás Gergely azt mondta tegnap: erre sem lát jogi lehetőséget. Alaptalan az az ellenzéki körökben divatos állítás is, amely szerint Paks II kiváltható lenne zöldebb, tisztán megújuló energiaforrásokkal.

A valóságban tizenhatezer focipályányi napelemre és huszonötezer focipályányi szélparkra lenne szükség, emellett a teljes mezőgazdasági terület felén, 2,7 millió hektáron kellene energetikai célú növénytermesztést folytatni a jelenlegi fogyasztási igények fedezéséhez – és akkor még nem esett szó Paks II-ről!

Ha szélerőművekkel szeretnénk kiváltani az atomerőművet, akkor a Balatonnál is nagyobb területre, 648 négyzetkilométerre lenne szükség. Ráadásul a nap- és a szélerőműparkok átlagos élettartama 20-25 év, szemben a két új paksi blokk 60 éves garantált üzemidejével.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.