Egészségfejlesztő előadásokat indít az egyetem

Rákmegelőzésről, mozgásszervi betegségekről, modern kardioló­giáról, látásról, lelki működésekről és más népegészségügyi témákról szervez ingyenes előadásokat a Semmelweis Egyetem. Az intézmény több prevenciós célú, a magyarok egészségtudatosságát elősegítő programot is indít: a betegbiztonságról szóló lakossági fórum már elkezdődött, míg az idősebbeknek szóló Szenior Akadémia előadásai ősztől indulnak.

Szilágyi Anna
2019. 07. 29. 6:29
null
A professzorok fórumokon is részt vesznek majd Fotó: MTI/Mohai Balázs
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idősebb korosztálynak és hozzátartozóiknak indít ingyenes előadássorozatot szeptembertől a Semmelweis Egyetem. A Szenior Akadémián – szeptember 30. és december 16. között minden héten hétfő esténként – az érdeklődők megtanulhatják a korosztályt érintő leggyakoribb betegségek felismerését, kezelési lehetőségeit, azok megelőzését, valamint betekinthetnek az orvostudomány legújabb eredményeibe. Az egyetem vezető professzorai, kutatói az előadások után fórumot is tartanak, ahol a közönség tagjai kérdezhetnek a szakemberektől.

Hogy lehet felismerni a civilizá­ciós betegségekre hajlamosító tényezőket már gyerekkorban? Kell-e csökkenteni a vérzsírok szintjét? Hogyan lehet minél hatékonyabban megelőzni a daganatos megbetegedéseket? Milyen összefüggésben vannak a lelki működések a fizikai egészségi állapottal? Többek között ezekre a kérdésekre igyekeznek majd választ adni és közös gondolkodásra sarkallni a területek legkiválóbb szakemberei. Az előadásokat a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti részlegén tartják, előzetes regisztráció szükséges.

– Nemcsak a betegekért, hanem az egész lakosságért szeretnénk tenni az egészségfelvilágosítással – mondta el a program céljáról a Szenior Akadémia vezetője a Kossuth rádióban a napokban. Nagy Zoltán kiemelte, a tudomány olyan ütemben gyorsul, hogy muszáj tudatosan lépést tartani az eredményeivel. Az előadás-sorozat célja az is, hogy a jelentkező betegségek korai tüneteit is felismerjék.

– Ha a Szenior Akadémia sikeres lesz, akkor országos mozgalommá is válhat, hogy tudjunk többet az egészségről és tegyünk többet az egészségért – fogalmazott a professzor.

A professzorok fórumokon is részt vesznek majd
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Te is tehetsz érte címmel országos kampányt indít a Semmelweis Egyetem Egészségügyi Menedzserképző Központja (EMK), amelyben húsz településen hívják fel a figyelmet arra, mit tudnak tenni maguk a betegek és hozzátartozóik az egészségükért, illetve a betegbiztonsági kockázatok csökkentéséért. – A témák között szerepel a túlzott antibiotikum-fogyasztás, az internetről szerzett információk veszélyei vagy éppen az orvos és a beteg együttműködésének fontossága egy krónikus betegség terápiája során – tájékoztatta lapunkat az EMK. Hozzátették, a megvalósításban aktívan együttműködnek a helyi praxisközösségekkel.

A kampány során kisfilmekben mutatják be a betegbiztonságot érintő kérdéseket, a vetítések után betegbiztonsági szakértők és gyógyszerészek nyújtanak segítséget a filmben elhangzottak megértésében, majd helyben válaszolnak a felmerülő kérdésekre. A kampánysorozat állomásai között szerepel Pécs, Miskolc, Debrecen, Sopron, Zalaegerszeg és még sok más város, amelyek helyi egészségfejlesztési irodáiban várják a résztvevőket, szűrési lehetőséggel egybekötve. A további vizsgálatot igénylő értékek esetén a helyszínen jelen lévő szakemberek tanácsokkal látják el az érintetteket, és javasolják az adott egészségügyi terület szakrendelőjének felkeresését. A programot a Széchenyi 2020 keretében, hazai és uniós forrásból valósítják meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.