Egy városnyi polgárt sikerült beoltani a civil kampánnyal

Magyarország legszegényebb településein közismert roma művészek segítették az oltási kampányt. A hátrányos helyzetűeket célzó akcióval eddig több mint 32 ezer embert értek el, akik közül ötezren már meg is kapták az első oltásukat.

Végh Attila
Forrás: romnet2021. 05. 10. 10:00
Oltass hogy élhess
Az akciót reklámozó kilincsakasztón lovári nyelven is megtalálhatók az oltási információk
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy kisebb magyar városra való embert, összesen 13 428 állampolgárt regisztráltak sikeresen a koronavírus elleni védőoltásra az Oltass, hogy élhess! címmel lezajlott országos civil kampány önkéntesei és aktivistái az elmúlt három hétben Magyarország leghátrányosabb helyzetű kistelepülésein, szegregált városrészekben, zsákfalvakban. A Roma Sajtóközpont május 10-én reggel kiadott közleménye szerint a 168 települést elérő akciónak köszönhetően már közel ötezer ember meg is kaphatta a Covid–19 elleni védőoltás első adagját az elmúlt egy hónapban.

Az akciót reklámozó kilincsakasztón lovári nyelven is megtalálhatók az oltási információk

A koronavírus elleni védőoltás regisztrációjának elősegítése érdekében április közepén országos, átfogó kampány indult az Országos Roma Önkormányzat koordinálásában a Civil Tanács Egyesület, a Civil Kollégium Alapítvány, a Rendszerszint és a Magyarország Kezdeményezés aktivistáinak részvételével azzal a céllal, hogy az ország leghátrányosabb helyzetű településein konkrét segítséget adhassanak azoknak az állampolgároknak,

akik nem rendelkeznek kellő információval, vagy technikai eszközzel a vakcina igénylésének folyamatához.

A tapasztalatok szerint nagyon sok családnak nem volt internetkapcsolata, sokaknak egyáltalán nem volt e-mail címe, de olyan technikai eszközük sem, amivel igényelhették volna a védőoltást. Az aktivisták tabletekkel járták a kijelölt települések utcáit, és akik élni kívántak a lehetőséggel – akár e-mail címeket regisztrálva – segítséget kaptak a kormányzati honlapra szükséges adatok feltöltésében és egyúttal a védőoltás igénylésében.

Számos településen problémaként merült fel az is, hogy emberek nem rendelkeztek telefonszámmal, ezért a regisztráció során az aktivista a saját elérhetőségét adta meg a honlapon, majd a védőoltás helyéről és időpontjáról később egyenként értesítette a regisztráltakat.

Az aktivisták visszajelzései szerint a kampánynak köszönhetően mintegy ötezer ember már meg is kapta a védőoltás első adagját.

A regisztrációs kampányban részt vevő önkéntesek és aktivisták az egészségügyi és biztonsági előírások betartásával kapcsolatos képzésen is részt vettek a Civil Kollégium Alapítvány szervezésében, és egészségügyi szakemberek arra is felkészítették őket, hogy megfelelő tájékoztatást tudjanak adni azoknak az embereknek is, akik félnek az oltás esetleges mellékhatásaitól, és ezért nem tervezik beoltatni magukat. Az aktivisták mindenhol felhívták a figyelmet arra is, hogy a védőoltás senkinek nem kötelező, és senkit nem akarnak rábeszélni, ám aki szeretne élni a lehetőséggel, de valamilyen oknál fogva nem tud, az helyben azonnal segítséget kaphat.

A kampányban összesen 108 aktivista és önkéntes tevékenykedett, akik

a háromhetes akció során több mint 32 ezer embert értek el és szólítottak meg 14 megyében.

Bár kezdetben az emberek nagyobb számban elutasítással, fenntartással fogadták a segítségnyújtási lehetőséget, részben a közösségi médiában terjedő álhírek és az emberek között terjedő pletykák miatt, a kampány második felében már több településen maguk az emberek keresték az önkénteseket, segítséget kérve a regisztrációhoz.

A civil akcióhoz csatlakozott Bangó Margit Kossuth-díjas nótaénekes, előadóművész, Bódi Guszti és fia, Bódi Csabi, illetve Falusi Mariann és Lang Györgyi énekesnők, a fiatalabb generáció tagjai közül Ifj. Sárközy Lajos, Junior Prima díjas hegedűművész, Oláh Gergő, az X-faktor győztese, illetve a milliós rajongótáborral rendelkező énekes, Varga Márk, ismert nevén G.w.M, valamint Oláh József, a Parno Graszt együttes vezetője. Mindannyian beszéltek a védőoltás fontosságáról, esetleg a vírusfertőzés következtében szerzett személyes tapasztalatukról, illetve a regisztráció fontosságára is felhívták a figyelmet.

A célzott online média-kommunikáció mellett a regisztrációt végző aktivisták munkáját segítve ötezer példányban egy könnyen érthető, alapvető információkat tartalmazó nyomtatott anyag – kilincsakasztó – is készült, melynek két oldalán magyarul és lovári nyelven is elérhetőek a koronavírus elleni védőoltás regisztrációjához szükséges információk.

A Covid–19 elleni védőoltás regisztrációját segítő civil kampány szükségességét és hatékonyságát bizonyítja, hogy egy kisvárosnyi ember kapott segítséget az önkéntesektől és aktivistáktól, akik civil segítség nélkül valószínűleg nem, vagy csak hónapokkal később kaphatnák meg a védőoltást.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.