Egyszeri éjszakai engedély az érintett bolgárok és románok számára

A bolgár és a román külügyminiszterek azt kérték Szijjártó Pétertől, hogy Magyarország tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

Forrás: Facebook/SzijjártóPéter2020. 03. 17. 14:32
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szijjártó Péter a közösségi oldalán arról számolt be, hogy a nap folyamán többször is beszélt telefonon a bolgár és a román külügyminiszterekkel, akik azt kérték tőle, hogy hazánk tegye lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

A nap folyamán többször is beszéltem telefonon Ekaterina Zaharieva bolgár és Bogdan Aurescu román külügyminiszterekkel, akik azt kérték tőlem, hogy tegyük lehetővé az Ausztriában rekedt bolgár és román állampolgárok hazatérését.

Számunkra az elsődleges szempont a magyar emberek egészségének megvédése, ezt a célt szolgálják a határvédelmi intézkedéseink is.

Délben csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki Hegyeshalomnál a közúti határátkelő osztrák oldalán.
MTI/Krizsán Csaba

Mindezt figyelembe véve, a mai éjszaka folyamán egyszeri átutazást teszünk lehetővé a román és a bolgár állampolgároknak a kijelölt tranzitútvonalon, hazatérésük érdekében.

Ennek részleteiről a rendőrfőkapitányok megállapodtak. Ezzel együtt elvárjuk, hogy mind a román, mind a bolgár hatóságok értesítsék saját állampolgáriakat a magyar határvédelmi intézkedésekről: Magyarország területére csak magyar állampolgár léphet be személyi forgalom keretében”.

Külföldiek állják el az utat Hegyeshalomnál

Külföldiek állták el a forgalmat kedd délben Hegyeshalomnál, az osztrák oldalon, azt várják, hogy a magyar hatóságok átengedjék őket – hangzott el az M1 aktuális csatornán. Magyarország azonban a koronavírus-járvány miatt hétfőn éjféltől lezárta a határait a külföldiek előtt.

A rendőrség kedden azt közölte, hogy csaknem húsz kilométeres torlódás alakult ki a közúti határátkelő osztrák oldalán. Arra kérték az Ausztriából érkező magyar állampolgárokat, hogy válasszanak másik, a személyforgalom számára nyitva tartó határátlépési pontot.

Az M1 aktuális csatorna tudósítója a helyszínről azt jelentette: a nem magyar állampolgárok éjfélkor még visszafordultak az osztrák magyar határtól, de most nem hajlandók elhagyni a sorokat.

A magyar rendőrök jelenleg az osztrák határhoz közelebb, az útlevél-kezelőhelytől négyszáz méterre álltak fel, így próbálva visszafordítani az elsősorban román, bolgár és szerb rendszámú autókat.

Körülbelül 60-70 ember kiszállt az autójából és dél óta a belépésre jogosult kamionok forgalmát is elállják, ezzel próbálva elérni, hogy átengedjék őket a határon – hangzott el a műsorban.

Hozzátették: a belépésre nem jogosultak legtöbbje vendégmunkás, többnyire Németországban és egy részük Franciaországban dolgozott, és valószínűleg a határnál szembesültek azzal, hogy Magyarország lezárta határait a külföldiek előtt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.