Elégedetlen az orvosi kamara

A hálapénz rendszerét mindenképp meg kell szüntetni, de ez nem valósul meg egyik pillanatról a másikra – hangzott el a Magyar Orvosi Kamara feszült légkörben zajlott nagygyűlésén, amelyen az Emmi és a Miniszterelnökség képviselője is részt vett. A kamara elnöke segélykiáltásnak nevezte a rendezvényt, ahol szó volt többek között az orvosok bérrendezéséről, a nyugdíjba vonult szakemberek foglalkoztatásáról és az ápolóképzés szerepéről is.

Szilágyi Anna
2019. 09. 21. 17:40
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Mindnyájunk célja a hálapénz eltörlése és az, hogy egy orvosnak ne kelljen több munkahelyen dolgoznia a megélhetésért, ezért a kormány – ahogy arra már több ízben ígéretet tett – még ebben a ciklusban béremelést ad az orvosoknak is – jelentette ki Horváth Ildikó egészségügyért felelős államtitkár a Magyar Orvosi Kamara (MOK) szombati, mintegy kétszáz orvos részvételével zajló nagygyűlésén, a Vasúttörténeti Parkban. Az Elhalt ígéretek nyomában címmel megrendezett eseményen az orvosi kamara elnöke, Éger István úgy fogalmazott: nem hirtelen felbuzdulás, dühkitörés és nem az elégedetlenség feszültségének kiengedése miatt gyűltek össze. – A tehetetlenség, a kihasználtság, a hivatástudatunkkal való visszaélés kihasználása elleni segélykiáltás a mai rendezvény – emelte ki.

Éger István elmondta, a MOK egyik legfőbb törekvése, hogy 2022. január elsejétől egységesen 900 ezer forintos kezdő szakorvosi minimális alapbért kapjanak a közfinanszírozott ellátásban dolgozók, a munkaviszony típusától függetlenül. – Ha ez megtörténik, akkor végre el lehet törölni a hálapénz rendszerét, azaz a paraszolvenciát, amely már hetven éve szégyenbélyeg az orvostársadalom egészén – jelentette ki a kamara elnöke. Követeléseikhez tartozik még a nyugdíjba vonult orvosok diszkriminációjának megszüntetése, visszafoglalkoztatásuk megkönnyítése, valamint az, hogy rendszeresen ellenőrizzék a humán erőforrás és az orvosi eszközök szakmai minimumfeltételeit, ezzel elősegítve a betegbiztonságot. Éger István arról is beszélt, az orvoshiányt nem lehet ápolóképzéssel megoldani, ahogy a hiányzó ápolókat sem lehet orvosokkal pótolni. Az orvostudomány nem egyenlő az egészségtudománnyal sem a gyakorlat, sem az oktatás szintjén – tette hozzá.

A nagygyűlésre a kamara meghívta a pénzügyi tárca, a Miniszterelnökség és az Emberi Erőforrások Minisztériumának képviselőit is, ezek közül az utóbbi két tárca képviselői jelentek meg.

Az egészségügyi államtitkár – az orvosok bekiabálásaival, fütyüléseivel tűzdelt – beszédében elmondta, a statisztikák szerint egy orvos átlag havi jövedelme eléri a bruttó nyolcszázezer forintot, mire a jelenlévő szakemberek közül többen bekiabálták, hogy ez nem igaz. Horváth Ildikó szerint is megtévesztő lehet ez a szám, mint mondta, nem ez jelenti a magyar orvostársadalom jövedelmi átlagát, de vannak, akik jóval többet keresnek annál, mint emennyit a többség hazavisz. Az államtitkár kitért a Három generációval az egészségért programra is, amelyre tavaly 5,4 milliárd forintot szántak, hogy megerősítsék és fejlesszék az alapellátást, illetve jövőre is újabb milliárdokkal szeretné ezt támogatni a kormány.

A Miniszterelnökség helyettes államtitkára, Szalay-Bobrovniczky Vince a gyűlésen azt mondta: időre van szükség a további béremelésekről szóló döntésekhez, és ahhoz is, hogy rendezzék a nyugdíjas egészségügyi dolgozók visszafoglalkoztatását, valamint a hálapénz kérdését. Nem lehet egyik pillanatról a másikra megszüntetni – mondta, amelyre a jelenlévő orvosok a nemtetszésüket kifejező piros lapok lengetésével reagáltak. – Megértem az Önök indulatait – mondta erre a helyettes államtitkár, aki ugyanakkor emlékeztetett a központi költségvetésben az egészségügyre jutó összeg évről évre való növekedésére is.

Folytatjuk a tárgyalásokat a döntéshozókkal, az Emmivel már sikerült elérnünk olyan eredményeket, amelyek nem nevezhetők jelentéktelennek – hangsúlyozta a nagygyűlés végén Éger István, aki egyébként már lehet, hogy nem sokáig marad a kamara élén, novemberben ugyanis tisztújítást tartanak. A kamarán belül változást akaró Újratervezés csoport már meg is nevezte jelöltjét Kincses Gyula korábbi államtitkár személyében.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.