Életfogytiglan ülhet Balla Irma gyilkosa

Első fokon 15 év fegyházra ítélték D. Lajost a Nyíregyházi Törvényszéken Balla Irma debreceni képviselő 2007-ben történt meg­gyilkolásáért. Az ügyészség életfogytiglani fegyházbüntetést tartana jónak, azzal, hogy az elkövető legkorábban 30 év letöltése után szabadulhasson feltételesen.

2020. 02. 03. 6:30
D. Lajos
Az elkövető harminc év múlva szabadulhatna Fotó: MTI/Balázs Attila
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tizenhárom évvel Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselő meggyilkolása után ma jogerős ítélet születhet a Debreceni Ítélőtáblán. Tavaly első fokon a Nyíregyházi Törvényszék 15 év fegyházra ítélte D. Lajost. Az elsőfokú ítélet ellen az ügyész súlyosításért, életfogytig tartó fegyházbüntetés érdekében fellebbezett azzal, hogy a vádlottat leghamarabb 30 év elteltével lehessen feltételes szabadságra bocsátani. A vádlott és védője felmentést, enyhítést kért.

A Nyíregyházi Törvényszék ítéleté­ben megállapított tényállás szerint a vádlott anyagi gondokkal küzdött, ezért 2007 áprilisában a késő esti órákban Balla Irma debreceni családi házához ment azzal a szándékkal, hogy az általa egyedülállónak ismert asszonytól pénzt és egyéb értékeket szerezzen. A telek kerítését megbontotta, bejutott az udvarra, majd az egyik ablakon benézve látta, hogy a sértett a házban egyedül tartózkodik, és ébren van.

Az elkövető harminc év múlva szabadulhatna
Fotó: MTI/Balázs Attila

A vádlott a kulcsra nem zárt bejárati ajtón jutott be a házba, majd a nála lévő feszítővassal áldozata fejét megütötte, aki az ágyon hanyatt esett. D. Lajos a feszítővassal több alkalommal megütötte az asszony arcát, fejét is, végül a sértett nyakán olyan gégesérülést okozott, amelynek következtében Balla Irma azonnal meghalt. D. Lajos ezt követően elvette a sértett mobiltelefonját, mp3-lejátszóját és húszezer forintot, majd egy ronggyal a lakásban megfogott tárgyakról, kilincsről ujjlenyomatát letörölte, ezután a bejárati ajtót kulcsra zárva a helyszínről távozott. Balla Irma holttestét a másnap hazaérkező fia találta meg.

Balla Irma meggyilkolásával először fiát, Schönstein Sándort gyanúsították, majd vádolták meg, a rendőrök szerint ugyanis „túlságosan nyugodtan fogadta, hogy megölték az anyját”. A perben 2010-ben 12 év fegyházra ítélték a fiút annak ellenére, hogy tagadta az emberölést, és a nyomozók vélekedésén túl semmilyen bizonyíték nem volt ellene. Ráadásul a nyomozás során a gyilkosság idején a szomszédos házon segédmunkásként dolgozó D. Lajos kétszer is beismerte, hogy ő ölte meg az asszonyt, ám mindkétszer vissza is vonta a vallomását.

Schönstein – és az igazság – szerencséjére a gyilkosságot a Petőfi Attila vezette különleges ügyek főosztályának életvédelmis nyomozói kezdték el újra felgöngyölíteni. Egy új DNS-azonosító technológiát is kidolgoztak, amelynek segítségével az áldozat hálóingén és az ágyneműjén talált nyomokból 2013-ban azonosították D. Lajost.

D. Lajos vagyon elleni bűncselekmények miatt jelenleg is börtönben ül. Amennyiben a Debreceni Ítélőtáblán nem születik a Nyíregyházi Törvényszék ítéletével ellentétes határozat, jogerős lesz a verdikt, ellenkező esetben a Kúrián folytatódik harmadfokon az elszámoltatás.

Az sem mellékes, hogy Schönstein Sándor csak a jogerős ítélet birtokában indítványozhatja majd saját ítéletének felülvizsgálatát, jogilag ugyanis még mindig nem mondták ki, hogy nem ő követte el a gyilkosságot. Miután ez megtörténik, az áldozat fia kártérítési igénnyel fordulhat az államhoz az eljárás során elszenvedett nem vagyoni károk miatt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.