Életmentő inkubátort adományoztak

Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható házon belül az újszülött.

Magyar Nemzet
2020. 05. 19. 17:56
null
Budapest, 2020. február 21. Koraszülött inkubátorban az Emberi Erõforrások Minisztériuma Családbarát szülészet elnevezésû pályázatán nyert támogatásból megújult Jahn Ferenc Dél-pesti Kórház Perinatális Intenzív Centrumában 2020. február 21-én, a koraszülött osztály átadásának napján. MTI/Máthé Zoltán Fotó: Máthé Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szállítóinkubátort adományozott a Semmelweis Egyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Üllői úti koraszülött-intenzív osztályának a Mészáros-csoport.

A cégcsoport azt közölte a Magyar Távirati Irodával, hogy Magyarországon évente csaknem nyolcezer újszülött koraszülöttként jön a világra. Az apró, gyakran 1500 gramm alatti születési súlyú babákat koraszülött-intenzív osztályokon látják el. Ehhez szükség van az úgynevezett transzportinkubátor használatára is, amelyből eddig az intézetnek csak egy volt. Emlékeztettek, a Semmelweis Egyetem koraszülött-intenzív osztályát a járványidőszakban Covid-ellátó központnak nevezte ki az Nemzeti Népegészségügyi Központ.

Az osztályon fogadják az egészséges babák mellett a fertőzésgyanús vagy igazoltan koronavírusos édesanyák koraszülöttjeit is. Az új szállítóinkubátor segítségével megvalósítható a higiénés szempontok fokozott figyelembevétele is – tették hozzá.

– Egy ilyen inkubátor olyan, mint egy mini intenzív osztály. Az eszköz segítségével a szülőszobáról vagy a császárműtőből biztonságosan szállítható házon belül az újszülött az ellátás végleges helyszínére, a koraszülött intenzív osztályra. A transzportinkubátor biztosítja a baba hőháztartását, életfunkcióinak megfigyelését és légzéstámogatását, valamint annak az elvárásnak is megfelel, hogy a koronavírus-fertőzött édesanya újszülöttjét zárt inkubátorban szállítsuk

– fogalmazott Nádor Csaba, a Semmelweis Egyetem koraszülött-intenzív osztályának vezető főorvosa a közlemény szerint.

Tóth Krisztina, a Mészáros-csoport kommunikációs igazgatója kifejtette: miután a cégcsoport karitatív tevékenységének középpontjában a gyermekek állnak, az új eszköz beszerzésének több mint nyolcmillió forintos teljes költségét a csoport vállalta.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.