Elkezdődött az országos vastagbélszűrés

Tucatnál is több embernél találtak eddig daganatos elváltozást az országos vastagbélrákszűrésen. Erről Horváth Ildikó egészségügyi államtitkár számolt be egy szakmai konferencián, ahol azt is elmondta: hamarosan tíz mammográfiás szűrőbuszt indítanak a hátrányos helyzetű régiókba.

Haiman Éva
2019. 04. 25. 12:06
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Már több mint 223 ezren kaptak behívót háziorvosuktól vastagbélrák-szűrésre, a lehetőséggel eddig hatvanezren éltek, és a vizsgálatok 16 esetben igazoltak daganatos elváltozást – közölte az egészségügyi államtitkár a Magyar Egészség-gazdaságtani Társaság konferenciáján. Horváth Ildikó (képünkön) a tavaly november óta zajló országos programmal kapcsolatban elmondta még: a részt vevő háziorvosok a praxisukhoz tartozó 50–70 éves férfiakat és nőket levélben értesítik a szűrési lehetőségről. Akinél a székletmintában vért találnak, azt az ötven kijelölt kolonoszkópiás labor egyikébe küldik tovább, hogy kizárják vagy igazolják a daganatgyanút.

Mivel a vastagbélrák a második leggyakoribb rákos elváltozás (évente 7500-8000 új beteget diagnosztizálnak, és körülbelül ötezren halnak bele), a szakemberek arra számítanak, hogy a későbbiekben viszonylag nagy arányban fedeznek majd fel daganatos betegeket. – A rákhalálozási statisztikákat vezető, évente csaknem tízezer új esetet jelentő, és mintegy nyolcezer áldozatot követelő tüdőtumorok időbeni felfedezése érdekében is lépéseket tervez a tárca – jelezte az államtitkár.

Fotó: MTI/Kovács Attila

Mint fogalmazott, dolgoznak azon, hogy a veszélyeztetett lakossági csoportokban a speciális, alacsony dózisú CT-vel végzett tüdőszűrés is bekerüljön a népegészségügyi szűrések közé. Ezzel kapcsolatban egy pilotvizsgálat már nagyon jó eredményeket hozott. Emellett feltett szándékuk, hogy növeljék az emlőszűrésen részt vevők számát, ezért májusban tíz modern mammográfiás egységgel felszerelt szűrőbuszt indítanak el a hátrányos régiókba.

Arról már Kiss Zsolt, a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő főigazgatója beszélt, hogy az állam évente átlagosan 165 ezer forintot fordít minden egyes magyar állampolgár egészségügyi ellátására. Ez az összeg ugyanakkor egyénenként igen eltérő: van ugyanis olyan súlyos állapotú beteg, akinek a kezelése csak tavaly 254 millió forintba került. De régiónként is nagy a szórás az egy főre jutó egészségügyi kiadások mértékében, mert míg például a csengeri járásban ez évente 134 ezer forint, addig a komlóiban 204 ezer. Kiss Zsolt azt mondta: a társadalombiztosítással rendelkezők húsz százaléka, döntően a hatvan éven felüliek, veszik igénybe a kifizetések 89 százalékát.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.