Európai szabályok közé akarják terelni a drónokat

Az EU szabályzása alapján egységesítik és egyben egyértelműbbé teszik a hazai drónokra vonatkozó szabályozást, derült ki a II. Drón Konferencia és Expo kerekasztal-beszélgetéseiből és előadásaiból.

2019. 11. 11. 6:34
drone trends innovations modern hobby leisure
Ott lehet majd reptetni, ahol nem tiltja a szabályozás Forrás: 123RF
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az Európai Unió szabályzása alapján egységesítik és egyben egyértelműbbé teszik a hazai drónokra vonatkozó szabályozást, derült ki a hétvégi II. Drón Konferencia és Expo kerekasztal-beszélgetéseiből és előadásaiból. Ami a drónozókat hamarosan máris érinteni fogja, hogy az ORFK közlekedésrendészeti főosztálya törvénymódosítást kezdeményezett a pilóta nélkül légi járművekre vonatkozó szabályok megszegőinek egységes büntetése érdekében. László Andrea rendőr alezredes szerint a törvénymódosítás része, hogy a közúti bírságokhoz hasonlóan fix összegeket határozzon meg a törvényhozó.

A jelenlegi szabályozás szerint, ha valaki nem megfelelő helyen vagy módon drónozik, három szabálysértési eljárást is indíthatnak ellene. A rendőrség ezt egy eljárásra csökkentené azzal, hogy légi közlekedési bírságot lehessen kiszabni. Kivétel, amikor a drónozó más életét, testi épségét veszélyezteti, mert az már bűncselekmény. Ahogy az október közepén, a Liszt Ferenc nemzetközi repülőtéren történt drónberepülések is bűncselekmények, és a rendőrség aszerint is kezeli a történteket. Nem mellesleg, a nemzetközi repülőteret megzavaró háromszori drónberepülés százmilliós kárt okozott; ezt már Székely Zoltán, a HungaroControl módszertani és koordinációs osztályvezetője tette hozzá.

Ott lehet majd reptetni, ahol nem tiltja a szabályozás
Fotó: 123RF

László alezredes hangsúlyozta, a légi közlekedési bírság 0 és 100 millió forint között szóródik. A jövőben fix bírságokat szeretnének. Az uniós szabályozás arról is rendelkezik, hogy drónt ittas vagy tudatmódosult állapotban irányítani tilos.

Lovas Nikolettától, az Innovációs és Technológiai Minisztérium légi és vízi közlekedési főosztályának vezetőjétől megtudhattuk, a tárca jelenleg is dolgozik a haza drónszabályozáson, az új jogszabály várhatóan 2020 februárjára készül el, a hatályba léptetését pedig 2020. július 1-re tervezik. Az új jogszabály tartalmazni fogja azt is, hogy hol nem lehet drónozni. „No drón zónák” lesznek például a repülőterek környékén. Azaz ott lehet reptetni, ahol nem tiltja a szabályozás (a jelenlegi szabályozás azt sorolja fel, hol lehet drónozni). A HungaroControl pedig számítógépes applikációt fejleszt ki az új törvény hatályba lépésének napjáig. Ezt az appot kell majd minden drónhasználónak alkalmaznia, és ezen keresztül kell majd bejelenteni, hogy hol, mely légtérben szeretne reptetni.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.