Ez ciki: örökségvédelmi zsíros falatok Budavárán

Hiába gyűjtött össze ezer aláírást a Budavári Lakosok Szövetsége, V. Naszályi Márta polgármester kitart amellett, hogy sültkolbász-árusító bódékat állítsanak fel a Várnegyed területén. Egyetlen reménye maradt a budavári lakosoknak: ha a műemlékvédelmi hatóság megtiltja azt.

2020. 06. 29. 19:44
null
V. Naszályi Márta a párbeszéd színeiben lett 2019-ben az I. kerület polgármestere Fotó: Illyés Tibor Forrás: MTI/Illyés Tibor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elbukott az I. kerületi képviselő-testületi ülésen a „Budavár nem Bódévár” elnevezésű lakossági kezdeményezés, amely mögé állt az önkormányzat Fidesz-KDNP-frakciója és a helyi Fidelitas is. A párbeszédes V. Naszályi korábban egyszemélyben döntött arról, hogy két pavilont állíttat fel a Szentháromság téren a Mátyás-templom közvetlen közelében, illetve egyet a Gránit lépcsőnél. A képviselő-testület tárgyalta a lakossági kezdeményezést.

– Leszavazták a kezdeményezésünket – mondta el lapunknak Gulyás Gergely, a helyi Fidelitas elnöke. Gulyás hozzátette: várnak még egy állásfoglalást az UNESCO világörökség-védelmi főosztályától.

– Véleményünk szerint világörökség-védelmi aggályok is felmerülnek, a műemlékvédelmi törvény kimondja, hogy arculatváltozást nem lehet végrehajtani – magyarázta az I. kerületi Fidelitas elnöke. – Még a hatósági eljárásokban bízunk, mert az önkormányzat egyelőre nem kapta meg a műemlékvédelmi jóváhagyást, hogy megépítsék ezeket a bódékat. Polgármester asszony azt ígérte, kilenc hónap múlva felülvizsgálják ezeknek a bódéknak a létjogosultságát – mondta csalódottan Gulyás.

A Magyar Nemzet korábban megírta: a V. Naszályi Márta vezette budavári önkormányzat költségvetését megingatta az alapjövedelem bevezetése, ezért a pénzügyi nehézségeik gyors megoldására négy, farönkből ácsolt lacikonyhás pavilon kihelyezését kezdeményezte a kerület műemléki védelem alatt álló pontjain. Április elején jelent meg egy pályázati kiírás, amely szerint az I. kerületi önkormányzat a Szentháromság térre két, a Tóth Árpád sétányra és a Citadellára egy-egy kolbászsütő-pavilont tervez felállítani.

A lakossági kezdeményezés mögé felsorakozott a Budavári Lakosok Szövetsége, majd a helyi Fidesz-frakció is a támogatásáról biztosította a lakosságot.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.