Fekete Jézust festettek egy angol katedrálisban

A hétvégétől új oltárkép fogadja majd a híveket a St. Albans-katedrálisban. Így támogatja az anglikán egyház a Black Lives Matter mozgalmat, és ez az, amiről a canterburyi érsek néhány napja beszélt.

Forrás: V4NA hírügynökség2020. 07. 02. 14:18
null
Az utolsó vacsora Fotó: V4NA.com
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jézus Krisztus nem fehér, hanem közel-keleti ember volt, mondta Canterbury érseke a BBC rádiónak adott hétvégi interjújában. Az anglikán egyház feje hozzátette: ha az emberek bemennek a templomokba, akkor nemcsak fehér Jézust láthatnak a szentképeken, mert „van fekete Jézus, kínai Jézus, közel-keleti Jézus és van fidzsi Jézus. Jézust annyiféleképpen jelenítik meg, ahány kultúra, nyelv vagy felfogás létezik.” Az érsek minden bizonnyal már akkor tudott róla, hogy ezen a héten szombattól meg is jelenik a fekete Jézus, mégpedig a St. Albans-katedrálisban, Hertfordshire-ben.

Az utolsó vacsora
Fotó: V4NA.com

A körülbelül háromméteres festmény Leonardo da Vinci Az utolsó vacsora című remekművét utánozza oly módon, hogy Jézus ezúttal egy fekete ember. Ezt az oltár felett helyezik majd el, úgy, hogy eltakarja az ott – még szombatig látható – Szűz Mária a gyermekkel című képet. A Black Lives Matter iránti szolidaritást jelképező fekete Jézussal kapcsolatban dr. Jeffrey John tiszteletes, a Szent Albans dékánja azt mondta: „Az egyház nincs olyan helyzetben, hogy az igazságosságról faji vagy egyéb alapokról prédikáljon.” A fekete Jézust ábrázoló képet Lorna May Wadsworth festette meg, aki Krisztust a jamaicai születésű Tafari Hinds modellről mintázta meg. Szerinte az ő ábrázolása ugyanolyan pontos, mint a hagyományos Jézus-ábrázolások.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.