Folyamatosan érkeznek az új gépek a szolnoki bázisra

A Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program keretében hét új repülőgép és helikopter landolt egy héten belül a szolnoki légibázison.

2020. 12. 11. 11:44
null
Fotó: Kurucz Árpád​
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken megérkezett a Magyar Honvédség nyolcadik új ZLIN motoros kiképző repülőgépe az MH 86. Szolnok Helikopter Bázisra – számolt be az lhsn.hu Facebook-oldalán. A cseh gyártmányú, műrepülésre is képes, modern pilótafülkével épült gépeket a pilóták alapfokú képzésére használják. A mostanit megelőzően múlt szombaton három darab érkezett a szolnoki bázisra a honvédelmi és haderőfejlesztési program részeként a meglévő négygépes flotta erősítésére. A motoros kisgépek a már korábban kivont, elöregedett Jak-52-esek helyét vették át 2017-től. Az első két gépet további kettő, de már négyüléses Z-143Lsi felderítő és futárrepülőgép követte 2018 márciusában, ez az állomány bővült most nyolcra.

A cseh gyártású Zlin repülőgépeken választják ki a tengerentúli tanfolyam résztvevőit
Fotó: Kurucz Árpád

A repülőgépek az időközben a Közszolgálati Egyetem Hadtudományi és Honvédtisztképző Karán újraindult hazai felsőfokú pilótaképzést, valamint a NATO kanadai repülőképzésére (NFTC – NATO Flying Training in Canada) felkészítést is szolgálják.

Közben a szolnoki helikopteresek sem pihennek, folyamatosan érkeznek a bajorországi, donauwörthi Airbus-üzemből a H145M könnyű, több feladatú katonai forgószárnyasok.

Szerdán három új, fegyverpilonokkal felszerelt gép landolt a bázison, amivel tizenhatra nőtt a Magyar Honvédségnél szolgálatot teljesítő H145M forgószárnyasok száma. Az utolsó négy gép is elkészült a németországi gyárban, ahol még teszteket folytatnak velük, illetve a kiképzést segítik. A Magyar Honvédség összesen tíz általános célú, öt kutató-mentő és öt tűztámogató H145M helikoptert vásárolt, a gépek mindegyike képes a HForce fegyverrendszer alkalmazására, a gépek felszereltsége a feladattól függően variálható.

Két jó barát – száz éve történt a varsói csata

A RepTár Szolnoki Repülőmúzeum a jelen helyzetben még nem fogadhat látogatókat, ezért alternatív módon emlékezik meg egy rendkívüli eseményről. A varsói csata 100. jubileumi évfordulójának alkalmából ablakkiállítást rendezett a múzeum.

A történelmi jelentőségű eseményről és az 1920-as magyar katonai segítségnyújtásról szóló kiállítás a RepTár Hangár épületének ablakaiban tekinthető meg. Az egyedülálló kiállítás éppoly különleges, mint a magyar–lengyel barátság. A Varsóból induló kiállítás Magyarországon egyedül csak Szolnokon látható. A kiállítást Rafał Pazio, a Park Kuturowy Ossów intézmény vezetője kezdeményezte. A kiállítás lengyel nyelvű tábláiért külön köszönet Tomasz Trzczyński lengyel katonai attasénak, a magyar nyelvű kiállítás kidolgozásáért pedig Varga Endre László magyar történésznek.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.