Fürjes: A Diákváros márpedig felépül

A Diákváros a teljesen új városrész megvalósítását célzó, korszakosnak mondható Déli városkapu fejlesztési program része Fürjes Balázs szerint. Az államtitkár hangsúlyozta: a Diákváros és a Déli városkapu programok megvalósítása folyamatban van, készülnek a tervek, van, ami már épül.

Forrás: Index2021. 04. 15. 10:40
null
2020.01.27. Budapest Dr. Fürjes Balázs Budapest és a fővárosi agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár fotó: Kurucz Árpád (KA) Magyar Nemzet Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A város iránt elkötelezett polgár, az egyetemre készülő fiatal és mindenki, aki szívén viseli Budapest jövőjét, elhűlten olvashat a Diákváros kontra Fudan (helyesen: Diákváros és Fudan!) ügyben kialakult csetepaté újabb meg újabb felvonásairól” – kezdte az Index.hu-n megjelenő írását Fürjes Balázs. A budapesti és fővárosi agglomerációért felelős államtitkár kiemelte, hogy

a Diákváros ügye jóval többet érdemel, mint a kínai diktatúrával vagy az atlétikai vb megfúrásával való rémisztgetés.

 

Szavai szerint a „legzseniálisabb” rozsdaövezetek Csepelen és Ferencvárosban vannak. „Ezek megújítását, új életre keltését célozza a Déli városkapu program és annak részeként a Budapest Diákváros terv. A Déli városkapu térsége a Rákóczi hídtól délre fekvő 200 hektáros terület egészen a tervezett Galvani híd és kapcsolódó körút nyomvonaláig. Benne Észak-Csepel, a Ráckevei–Soroksári Duna-ág és Ferencváros déli Duna-partja, valamint a Soroksári út térsége” – helyezte el a térképen a leendő déli fejlesztési területet Fürjes. Az államtitkár pozitívumként kiemelte, hogy a belváros innen öt-hat kilométer, autós, kerékpáros és részben gyalogos közlekedésre ott a Duna-part, a csepeli gerincút, a Soroksári út, itt jönnek befelé a déli HÉV-ek, a 150-es vasút, és sokkal jobb közlekedési folyosó lehetne a Duna is.

Fotó: Budapest Fejlesztési Központ

A Déli városkapu program négy nagy területet foglal magában. A Baranyi-terv szerint – Ferencváros polgármesterével, Baranyi Krisztinával kötött megállapodásuk alapján –

a Rákóczi híd alatt, a ferencvárosi Duna-parton megépül a Ferencvárosi Szabadidő- és Sportpark. Atlétikai központ, játszóterek, óvoda, szabadidős sportpályák, dunai strand kapnak itt helyet. A terveket a ferencvárosi polgármesterrel közösen alkották meg, az építkezés halad.

 

„Észak-Csepelen óriási zöldfelülettel, gyalogos és tanösvényekkel, tisztásokkal, játszóterekkel, kültéri sportpályákkal és sporteszközökkel, kerékpárosutakkal, futókörökkel és egy egészen spéci, a csapadékvizet környezetbarát módon hasznosító wetland vizes élőhellyel megépül az új csepeli közpark. Ennek megtervezésére januárban írtuk ki a nyílt uniós közbeszerzési eljárást, eredményhirdetés hamarosan” – vázolta fel Fürjes Balázs a csepeli új közpark tervezetét, majd a Diákváros terveivel kapcsolatban emlékeztetett:

„A soroksári Duna-ág ferencvárosi partja és Soroksári út között valósul meg a Budapest Diákváros.

A ferencvárosi önkormányzat 2019. decemberi közgyűlésének Baranyi polgármester javaslatára hozott határozata szerint a Diákvárosban az a cél, hogy két ütemben, mintegy 4-4 ezer egyetemi hallgató számára elhelyezést és a szükséges infrastruktúrát biztosító kollégiumi diákváros kerüljön kialakítására a Nagyvásártelep közvetlen környezetében, és ennek keretében megvalósuljon a Nagyvásártelep pusztuló épületének teljes körű felújítása, új funkciókkal történő megtöltése.

A térségben elszórva, de főleg a Diákvárostól északra terveztünk ingatlanfejlesztésre alkalmas, vegyes funkciójú (főleg iroda), üzleti hasznosítású területeket is. Döntően ezek, valamint a csepeli gerincúttal szomszédos terület és a térség Soroksári út melletti pufferzónája jelentik azt a tartalékot, ahova elhelyezhető

a Fudan Egyetem campusa, érintetlenül hagyva a tervezett Diákváros (kollégiumok) teljes területét” –

reagált a napok óta húzódó vitás kérdésre Fürjes. Az államtitkár nyomatékosította: a Diákváros az eredeti tervek szerint megépül, és nyolc-tíz ezer kollégiumi helyet biztosít a budapesti magyar egyetemek hallgatóinak. A világ 34. legjobb egyetemeként számontartott Fudan Egyetem budapesti campusa nem a Diákváros helyett épül meg.

„Nem vagyok mindenhez is értő »illetékes elvtárs«, a kormányon belüli munkamegosztás szerint én a városépítésért felelek. A Fudan ideérkezésének megszervezése, a kínaiakkal való megállapodás az innovációs és technológiai miniszter feladata. Biztos, hogy folytatódni fog a disputa arról, hogy milyen előnyökkel jár egy rangos kínai egyetem Budapestre érkezése. A vita természetes, anélkül nincs demokrácia” – szögezte le Fürjes Balázs, megjegyezve: érdekes egybeesés, hogy bár nemrég még Európa-szerte hevesen támadták a keleti vakcinákat, mára azonban a kontinensen egyetértés alakult ki arról, hogy ezek ugyanúgy életeket mentenek, mint a nyugatról érkező oltások.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.