Gulyás Gergely: Az a kérdés, Németország jogállam-e

A Miniszterelnökséget vezető miniszter szerint Németországnak a Petry-ügyben arra kellene válaszolnia, hogy náluk beszélhetünk-e jogállamról.

Munkatársunktól
2021. 04. 08. 13:46
null
Németország Berlin 20190118 Labdarúgás 2019 Petry Zsolt Hertha BSC Fotó: Dömötör Csaba Nemzeti Sport Fotó: Dömötör Csaba
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Elsősorban Németországnak kell arra válaszolnia, hogy ott jogállamról beszélünk-e vagy sem. A szólásszabadság alapvető érték – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón azzal kapcsolatban, hogy a Hertha BSC német labdarúgóklub pusztán azért mondott fel azonnali hatállyal a kapusedzőjének, Petry Zsoltnak, mert az vállalta a véleményét.

Gulyás Gergely hangsúlyozta: a véleménynyilvánítás nem szankcionálható egy jogállamban. Ha nem egy vicc lenne a hetes cikkely szerinti eljárás, akkor ez az eset okot adna annak életbe léptetésére az ügy kapcsán – fogalmazott a miniszter, hozzátéve: egyetért Petry Zsolt véleményével. Utóbbi a lapunknak adott interjúban úgy vélte, focista a Család az család kampányban vállalt nyilvános szerepvállalásával, a gyermeket akaró azonos nemű párokról alkotott liberális véleményével a magyar társadalom többsége nem ért egyet. Petry hozzátette, hogy a nemzeti oldal képviselőjeként elvárná a másik oldaltól, hogy meghallgassa az övéhez hasonló álláspontokat is.

Mint korábban megírtuk, petíció indult Petry Zsolt és a szólásszabadság melletti kiállásra.

Mi, magyar újságírók a demokrácia, a sajtó- és véleményszabadság elkötelezett hívei vagyunk. Éppen ezért állunk ki ezen alapértékek mellett, a normalitás mellett, tiltakozunk a Hertha BSC igazolhatatlan és aljas eljárása ellen, és teljes támogatásunkról biztosítjuk Petry Zsoltot” – írta a kezdeményezés oldalán az azt elindító Bayer Zsolt. A petíciót azóta számos médium – köztük a Magyar Nemzet, a Demokrata, a Hír Tv és a Mandiner – több tucatnyi újságírója írta alá, továbbá számos közéleti személyiség, például Szánthó Miklós, az Alapjogokért Központ igazgatója is.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.