Gulyás Gergely: Hamarosan nyithatnak az iskolák és az óvodák

Az átoltottság függvényében kezdődhet el a nyitás Gulyás Gergely tájékoztatása szerint. A Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón elmondta: az iskolák és az óvodák leghamarabb vagy április 12-én, vagy 19-én nyithatnak. Közlése szerint a kormány döntött arról, hogy május elején tartják az írásbeli, június elején pedig a szóbeli érettségi vizsgákat.

Munkatársainktól
2021. 03. 25. 11:02
GULYÁS Gergely
Gulyás Gergely elmondta, Európa-bajnokok vagyunk az oltások terén. Fotó: Balogh zoltán Forrás: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Leghamarabb április 12-én, vagy egy héttel később, április 19-én nyithatnak ki az iskolák és az óvodák – jelentette ki Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter a csütörtöki kormányinfón. Szavai szerint ez akkor történhet meg, ha a beoltottak száma elérte a két és fél milliót, a kormány tehát olyan nyitási tervet dolgozott ki, amely az átoltottsági számoktól függ. A miniszter arra kérte a tanárokat és az óvónőket, hogy regisztráljanak az oltásra.

A tárcavezető közölte: két kormányülés volt szerdán, az egyik uniós tematikájú, a másik a koronavírussal volt kapcsolatos, ma pedig online EU-s csúcstalálkozó lesz valamennyi állam- és kormányfő részvételével, a legfontosabb téma a járvány.

 

Gulyás Gergely hangsúlyozta, hogy az átoltottsági számok függvényében alakul a kormány nyitási terve Fotó: MTI/Balogh Zoltán

Gulyás Gergely súlyosnak nevezte a járványhelyzetet, ám szavai szerint

az egészségügy képes kezelni a helyzetet: 1678 szabad ágy lélegeztetőgéppel van felszerelve, valamint tízezer feletti sima kórházi ágy áll rendelkezésre, s az egészségügyi szakemberek is megfeszített munkát végeznek.

– Bevontuk a munkába a rezidenseket és a medikusokat, a tárgyi és személyi feltételeket is biztosítjuk a sikeres védekezéshez, a megfelelő egészségügyi ellátáshoz. Egy megoldás van a járvány leküzdésére, mégpedig a védőoltás – fogalmazott a miniszter, aki arra kérte a a még nem regisztrált, hatszázötvenezer nyugdíjast, hogy ezt tegyék meg.

Gulyás Gergely kitért rá, hogy az idősotthonokban egy százalék alá csökkent a megbetegedések száma, ami azt mutatja, hogy még a legveszélyeztetettebb csoportok esetében is minimálisra csökken a fertőzés esélye az oltás hatására. Elmondta, hogy

áprilisban minden korábbinál több vakcina fog rendelkezésre állni, mert Kínából és Oroszországból folyamatosan érkeznek a szállítmányok, továbbá reménykednek abban, hogy az Európai Unióból is nagyobb számú oltóanyag fog érkezni a jövőben a kezdeti nehézségek után.

 

Hozzátette: Málta mögött másodikak vagyunk átoltottságban az egész unióban, ez segíthet abban, hogy hazánkban a többi országhoz képest hamarabb kialakuljon a nyájimmunitás.

A nyitási tervekkel kapcsolatban Gulyás Gergely arról számolt be, hogy ha eléri az oltottak száma a két és fél millió főt, akkor két héten belül kinyithatnak az óvodák és az iskolák is.

A politikus közölte: a kereskedelmi és iparkamara módosítási javaslatokat tett a boltokkal kapcsolatos szabályozásra, melyek szerint minden üzlethelyiségben és szolgáltatási térben tíz négyzetméterenként egy vásárló tartózkodhasson.

Az operatív törzs vizsgálja ezen szabályok életszerűségét, bevezetésük lehetőségét, de a miniszter szerint a húsvét előtti időszakban nem lehet tudni, milyen hosszú sorokat eredményezne egy ilyen döntés.

– Szeretnénk, ha áprilisban nagyot léphetnénk előre, látjuk, hogy Kínából is várhatunk hamarabb szállítmányokat, és az uniós szállítmányok is gyorsulni fognak. Az aggasztó számok miatt is fontos a szabályok betartása, az elhunytak több mint nyolcvan százaléka az idősebbek körében kerül ki, így akkor csökkenhetnek a számok, ha beoltjuk őket – közölte Gulyás Gergely.

A Magyar Nemzet azzal kapcsolatos kérdésére, hogy a DK-s háziorvosok ellenkampányt indítottak az új vakcinák (CaNsino, Covishield) ellen, a miniszter úgy fogalmazott: – Azt kérjük, hogy mindenki tegye félre a pártpolitikát. A baloldal jó része oltásellenes, így nem csupán az embereket kell meggyőznünk, hanem politikai csatát is kell vívni. Ezen vakcinák hatékonysága nem marad el a nyugati vakcinákétól. Csak a bevizsgált, biztonságos oltóanyagokkal oltunk.

– közölte, majd hozzátette, hogy ha nem lennének elérhetők Magyarországon a keleti oltóanyagok, akkor sokkal rosszabb lenne a helyzet, mivel a beadott vakcinák fele keletről érkezett.

Lapunknak arra a kérdésére, hogy milyen megkötések vannak az oltási sorrendben, azt válaszolta: ha a háziorvos nem éri el az oltási sorrendben elől állókat, akkor lehetőségük van a sorrendben tovább haladni. – Nem látunk olyan problémát sem, hogy valamelyik oltást sokkal kevesebben fogadnák el – mondta Gulyás Gergely.

Tudatta: világos döntés született arról, hogy május elején tartják az írásbeli, június elején pedig a szóbeli érettségi vizsgákat, s azt remélik, hogy május végéig mindenki megkaphatja az oltást, a legfiatalabb korcsoportok is, így a vizsgákat gond nélkül meg lehet tartani.

Korózs Lajos (MSZP) kapcsán Gulyás Gergely arról beszélt, hogy a baloldali politikus hibát követett el az egészségügyet lejárató kamuvideó leforgatásával. Szerinte a baloldalnak kell döntenie arról, hogy mit kívánnak tenni ebben a helyzetben, a bizottsági tisztségekről való döntésekbe a kormánynak nincs beleszólása.

– Nem egyeztethető össze a szólás- és véleménynyilvánítási szabadsággal, amit Fekete-Győr András mondott, az újságírókat érintő nyilatkozatai elfogadhatatlanok – jelentette ki egy újabb kérdésre válaszolva a miniszter.

Magyarország érdekérvényesítő képessége az elmúlt években egyértelműen nőtt, Gulyás Gergely szerint a néppártból való kilépés nem fogja befolyásolni ezt az érdekérvényesítő képességet.

Közölte: jó esély van arra, hogy április első felében az összes oltást igénylő, 65 év feletti személyt beoltsák.

– Már a háziorvosokat is ki lehet rendelni a kórházakba, ők már megkapták az oltást, de az ő kirendelésükre eddig még nem volt szükség, csupán elvi lehetőségről van szó – szögezte le a miniszter, aki további újságírói kérdésre válaszolva arról is beszélt, hogy az új vakcinák szerződéseit nyilvánosságra fogja hozni a kormány. – A Johnson & Johnson vakcinából 4 millió 360 ezer dózist rendeltünk, reméljük, késlekedés nélkül meg fog érkezni – közölte a politikus.

Annak kapcsán, hogy elkezdik a kritikus infrastruktúra dolgozóinak a beoltását, Gulyás Gergely ismertette, hogy az energiaellátás, a vasút, a tömegközlekedés tartozik ide több más ágazat mellett. Mint mondta, a kritikus infrastruktúra azokat az ágazatokat jelöli, amelyek az ország működőképességének fenntartásához szükségesek.

A baloldali lapokban megjelent riogatásokkal összefüggésben, miszerint az egészségügy kapacitásai a végét járják, Gulyás úgy fogalmazott: – Senki előtt nem vitás, hogy sokan vannak kórházban, és rendkívüli erőfeszítésre van szükség ahhoz, hogy mindenki megkapja az egészségügyi ellátást, ami meg is történik.

Az önkéntesekkel kapcsolatban a tárcavezető arról beszélt, hogy ötszáz egészségügyi szakon tanuló jelentkezett a járványügyi védekezés segítésére. – Az ő munkájuk is hozzájárul ahhoz, hogy fenntartható legyen a védekezés. Lehetővé tettük azt is, hogy aki orvosi képesítéssel rendelkezik, de magánellátónál dolgozik, azt be lehessen rendelni szükség esetén – mondta Gulyás, hozzátéve, hogy erre eddig nem került sor.

Közölte: a már regisztrált idősebb korosztályt oltják, de ha marad vakcina, akkor nincs akadálya, hogy fiatalabbakat oltson be a háziorvos, akinek ebben a kérdésben jelentős szabadsága van.

A politikus hangsúlyozta: jelenleg minden sportrendezvényt zárt kapuk mögött rendeznek meg, s ez a – számában egyébként csak néhány – rendezvény nem veszélyezteti a védekezést.

Azt illetően, hogy a Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) szerint a tankerületek a jövőben ellenőrizhetnék a pedagógusok számítógépeit, Gulyás Gergely elmondta, hogy az Alaptörvény világosan rögzíti a privát szféra határait, arról, hogy ezeket a gépeket ellenőrzzék, szó sem lehet, a jogszabály szerint sincs rá lehetőség.

Több kifizetés történt – folytatta a miniszter – az ellenzéki, megyei jogú városoknál, mint a kormánypárti vezetésűekben, ami jól mutatja, hogy épp az ellenkezője igaz annak, mint amit a baloldali újságírók állítanak, miszerint az Európai Unióból érkező összegekből több jut a kormánypárti településeknek.

A várandós és szoptatós anyukák beoltását firtató kérdésre a miniszter hangsúlyozta: felül kell vizsgálni a korábbi orvosi protokollt, miszerint a kismamákat nem javallott beoltani.

– Ez a felülvizsgálat egyébként zajlik, az országos tiszti főorvos ennek az eredményét napokon belül be fogja jelenteni – válaszolt Gulyás Gergely.

A nemzeti mintaterv-katalógusról feltett kérdésre a miniszter elmondta: tájegységeknek megfelelő stílusú házakhoz készülnek ezek a tervdokumentációk; akik saját házat építenek, a tervezési költségeket így meg tudják spórolni. Ezzel szavai szerint egy-másfél millió forintnyi pénzt tudnak megspórolni, továbbá ezeket a házakat a vállalkozások is könnyebben fel tudják majd építeni.

– Hosszabb ideje látjuk, hogy a migrációt elutasító kormányoknak kettős mércével kell szembenézniük. Szerintem az EU-nak egységes mércét kellene alkalmaznia – hangsúlyozta Gulyás Gergely.

Arról, hogy további oltóanyagokat is vizsgálnak-e, azt felelte, bárki, aki engedélyt kér arra, hogy vakcinát engedélyezzen a magyar állam, annak megvizsgálják a kérelmét. Jelenleg a két, újonnan engedélyezett vakcinát fogják a legközelebb megvizsgálni a gyógyszerészeti hatóságok.

Arra a kérdésre, hogy a gyermeksportolók tömeges, zárt edzéseit miért nem felfüggesztették fel, a miniszter azt válaszolta, az intézkedés csak az igazolt, profi sportolók esetében lenne indokolt, akik versenyengedéllyel rendelkeznek, ám az említett eseményeken megfelelően védekeznek a sportolók a vírus ellen.

Kérdésre válaszolva a tárcavezető elmondta, hogy alacsony az ismételt fertőzések száma, a nagy többség, miután átesett rajta, pár hónapig, fél évig védettnek tekinthető. A mutációk közül egyértelműen a brit mutáció a legveszélyesebb, ez a fiatalokat is sokkal inkább elérte, mint a korábbi vírustörzs.

Arról, hogy a téli és a nyári időszámítás eltörlésének módjáról terveznek-e uniós egyeztetést kezdeményezni, a miniszter elmondta, egyedül erről nem tud dönteni Magyarország, mivel a döntés felette áll, ha a többség az eltörlés mellett dönt, akkor ez valószínűleg meg fog valósulni.

– A keleti oltóanyagok ellenőrzése egy-két hétig tart, az összes többi oltóanyagot képes az ellátórendszer beadni – válaszolta az oltóanyagok tárolásával kapcsolatban Gulyás Gergely, aki azt is közölte: az UEFA kapcsán jelezte Magyarország, hogy akiket beoltottak, részt vehetnek az Eb magyarországi labdarúgó-mérkőzésein, de mivel az a terv, hogy május végéig mindenkit beoltanak, aki szeretné, remélhetőleg már nem lesz releváns ez a kérdés.

A járvány miatti magas halálozási számokra vonatkozó kérdésre reagálva Gulyás Gergely arra mutatott rá, hogy a helyzet komoly, és a megbetegedések száma valóban jelentős, ám a világon mindenhol magas a pandémia miatti mortalitás. Hozzátette: a statisztikát különféleképpen vezetik az egyes országok, ezért egy objektív adat van: a többlethalálozás. – Ha valaki ezen statisztikát megnézi, akkor Magyarország az eredményesen védekező országok közé tartozik. Az elmúlt öt év átlagához képest 8331-el többen haltak meg tavaly, ez ötszázalékos többlet. Az EU-ban ez az adat átlagban 10,6 százalékos növekedést mutat. Magyarországon az elmúlt évben a többlethalálozás alacsonyabb volt az unió átlagánál. Mindenkit, aki súlyos betegségben szenvedett, de volt koronavírus-fertőzése is, azt koronavírusban elhunytként tartjuk számon. Számos országban ez nem így van. A magyar járványkezelés intézkedései következetesek, megtervezettek – fejtette ki a politikus, aki álhírterjesztésnek nevezte, hogy ne kapna minden beteg megfelelő ellátás. Közölte: az intenzív osztályokon ápolt betegek száma jelenleg 1784.

A miniszter arra is kitért, hogy

az AstraZeneca-oltóanyag második dózisának beadása komoly nehézséget okoz a szállítmányok csúszása miatt, de próbálják elosztani a vakcinákat. – Nagyon nehezíti ezt a munkát, hogy a korábban megígért vakcinákat nem küldi a gyártó – közölte, hozzátéve: a kínai Sinopharm kapcsán nem állhat elő ilyen helyzet, hacsak nem történik valamilyen hiba a gyártásnál. – Az orvosi vélemények szerint egyébként néhány napos késés nem számottevő – mondta.

 

A Covid-osztályok telítettségéről a miniszter elmondta, több mint húszezer ágy áll rendelkezésre, de szükség esetén további kapacitásokat is fel tudnak szabadítani. Gulyás Gergely közölte: a Telex.hu kedvéért „elmerült a szondáztatás rejtelmeiben” és kiderült, hogy kétféle ilyen eljárás létezik: ezek egyikéhez nem szükséges kontaktus, a másikhoz igen. Mindemellett hangsúlyozta, hogy elfogadhatatlannak tartja, hogy a szondákat két használat között nem fertőtlenítik a rendőrök, és reméli, hogy erre nem is kerül sor.

A miniszter közölte, hogy jövő hétfőn is érkezik még Szputnyik-vakcina, ezzel összesen egymillió százezer vakcinát kapunk Oroszországból. Hozzátette: örvendetes lenne, ha ezek a számok az EU-ból érkező vakcinákra vonatkoznának, de nem ez a helyzet.

– A sajtótájékoztató nem minősül gyülekezésnek, semmilyen eljárást nem lehet megalapozottan indítani az ellen, aki sajtótájékoztatót tart – mondta el Gulyás Gergely a soron következő kérdésre.

 

Arra reagálva, hogy sokan tragikus helyzetről számolnak be a magyar fertőzésveszély kapcsán, Gulyás Gergely úgy fogalmazott: néhány újság a vágyait összetéveszti a valósággal, ezeket a vágyakat pedig a kormány elleni gyűlölet határozza meg.

Szerinte az egészségügy rendkívüli tehertételnek van kitéve, de egyelőre helytáll, vannak szabad kapacitások, éppen ezért nincs szükség arra, hogy nemzetközi segítséget kérjünk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.