Gyárfás Tamás: Nem ölök és nem öletek embert

Folytatódik a Fenyő János 1998-as meggyilkolása miatt Gyárfás Tamás és Portik Tamás – mint felbujtók – ellen február 11-én indult bizonyítási eljárás a Fővárosi Törvényszéken.

Magyar Nemzet
2020. 02. 13. 9:04
null
Gyárfás Tamás pere Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A mai tárgyalás utolsó mozzanataként még egy összevetésben mutatott rá Gyárfás Tamás a hanganyagok leiratát végzők munkájának a hibájára.

A Portikkal folytatott egyik beszélgetésük során a hanganyag leiratában szerepel egy olyan, egyértelműnek tűnő utalás Portik részéről a Fenyő-gyilkosságra, hogy „letettük a fenyőt”, csakhogy a Gyárfásnak iratismertetéskor átadott hangfelvételen nem hangzik el ez a kijelentés. Póta Péter berekeszti a tárgyalást. Gyárfás jövő héten, kedden folytatja a vádlotti vallomását.

Szemantikai (jelentéstani) kritika a Szakszolgálattal szemben

A vádlott az általa kiragadott hanganyagokat és azok leiratát összevetve visszatért a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat munkájának kritizálásához. A Portik-féle titokban készült hangfelvételek leirataiba kötött bele, szemantikai (jelentéstani) problémákat felvetve. Azt kifogásolta, hogy a Szakszolgálat által készített leiratokban egyes helyeken pontok vannak, ahol szerinte ezek miatt megváltozik egyes mondatok értelme. Ráadásul a leiratokból nem érzékelhető a gúny egyes helyeken, valamint a hangsúly sem. A bíró továbbra is rezzenéstelen arccal hallgatta a vádlotti vallomást.

Gyárfás ezután olyan felvételt is bemutat, amelyen Portik is elismeri: nem a sportvezető ölette meg Fenyőt. A sportvezető szerint Portik kiesett a szerepéből.

Gyárfás azt is bizonygatja sosem járt a Művészinas nevű étteremben. (A vád szerint egy védett tanú azt vallotta: ott bujtotta fel Portikot Fenyő megölésére. – a szerk.)

„Portik: egy ruppót sem kaptam tőled...” – szól a következő felvétel-részlet. A vádlott szerint a hanganyagokban elhangzik, hogy neki semmilyen köze nincs a Fenyő-gyilkossághoz és sosem fizetett Portiknak semmit.

Gyárfás a szakszolgálat munkáját vitatja

Többször is közjáték szakította félbe a védelem által – vélhetően saját álláspontját erősítve – kiválogatott 30 percnyi hangfelvétel meghallgatását. Gyárfás, bár nem mondta ki a nevüket, de a Nemzetbiztonsági Szakszolgálat (NBSZ) munkáját bírálta.

A vádlott többször is kifogásolta, hogy egyes hanganyagok leirata nem pontos, az adott hangfelvételen más hallható, mint amit (...a Szakszolgálat munkatársai...) leírtak. A sportvezető három jelentős hibára hívta fel Póta Péter bíró figyelmét. A hibákra részletesen kedden, a következő tárgyalási napon tervez rámutatni.

A védekezés fontos eleme, hogy Gyárfás nem ismeri Portik köreit, így a bűnöző kapcsolatait sem. Az egyik lejátszott hangfelvételből leszűrhető, Portik is elismeri, Gyárfást sosem mutatta be senkinek. – Vagyis a Fenyő-gyilkosságért elítélt Josef Rohácsnak sem – vonta le a következtetést a sportvezető, aki hangsúlyozta, nem ismeri Rohácsot. (A vádirat nem is állítja ezt, hanem azt: Gyárfás felbujtására Portik megölette Fenyőt, a gyilkossággal Rohácsot bízta meg. Szó nincs arról, hogy Gyárfás találkozott volna a bérgyilkossal, vagy csak ismerte volna őt. – a szerk.)

A tárgyalóteremben lejátszott felvételekből az is kiderül, Portik egy nagy hatalmú pártfogót szeretett volna szerezni magának.

Az egyik legfontosabb beszélgetésből egy részlet, amely várhatóan még előkerül majd a bizonyítás során.

„Portik: ... jól nézel ki, nyugodt vagy, kiegyensúlyozott.

Gyárfás: Mert te megoldottad.

P: Na, hát most mondod, hogy megoldottam.

Gy: Mondod te, mondod te, de ez olyan módon jutott a tudomásomra, hogy közölted velem.

P: Igen.”

A vádlott azzal kommentálta a fentieket, hogy mondandója gúnyolódás volt a részéről.

Gyárfás ezután olyan felvételrészleteket mutatott be, ahol a saját szavaival mondja el Portiknak, hogy ő nem az a fajta, aki megöletne bárkit.

„Messze áll tőlem ez a fajta szemlélet, ez a harci könyörtelen farkastörvény,” „soha nem csináltam ilyet, hogy valaki a helyemben járjon el, hogy én bármikor kiszolgáltatott legyek neki” – idézi önmagát a vádlott.

Portik Amerikában volt a vélt megbízás időpontjában

Hanganyagok lejátszásával folytatódott a Fenyő János meggyilkolása miatt Gyárfás Tamás és társa, Portik Tamás ellen indult büntetőper második tárgyalási napja.

Ebédszünet után Gyárfás Tamás közölte: a hanganyagokkal folytatja, abból bizonyos részeket kívánt bemutatni. Mint kiderült a bizonyítékok között lévő 515 percnyi, Portik Tamás által évek során titokban rögzített beszélgetéseikből mintegy 30 percet kíván lejátszani a vádlott.

A vádat képviselő ügyész indítványozta, hogy a bizonyítási eljárás későbbi szakaszában hangozzon el teljes egészében a hangfelvételsorozat. Póta Péter bíró elutasította az indítványt, mivel álláspontja szerint a védekezés logikájából következik, hogy a hanganyagok bizonyos részével kapcsolatban van lehetősége védekezni a vádlottnak.

A védelem lejátszatja a maga által kiválogatott hanganyagot. Ezek egyebek mellett arról szólnak, hogy Portik Tamás nem volt Magyarországon a lehetséges felbujtás pillanatában. A bűnöző ugyanis 1996-ban elutazott az Amerikai Egyesült Államokba.

– Mivel nem tartózkodott Magyarországon, ezért meg sem bízhattam a gyilkossággal – emelte ki a sportvezető.

„A hangfelvételek manipuláltnak tűnnek”

Portik az albérlője volt, 1994 derekától bérelte a Kelenhegyi út 38/b alatti ingatlanját, tért rá a sportvezető, aki állítása szerint megdöbbent azon, hogy Portik egy kamerákkal, őrökkel védett objektummá alakította az ingatlant.

Ugyanakkor volt egy ingatlancseréjük is. (2004-ben Gyárfás a Kalóz utcában, két egymás melletti kisebb házat adott a Ferenchegyi úti, természetvédelmi terület melletti ingatlanért, amelynek addig az alapozása készült el. Gyárfás erről azt mondta korábban, számára nagyon előnyös volt anyagilag a csere. – a szerk.) A számára előnyös csere szerinte azt erősíti meg, hogy Portik nem tett neki szolgálatot, hiszen ha tett volna, az ügyletet úgy intézték volna, hogy az Portiknak kedvezzen.

Gyárfás felidézte, hogy Portik egyszer azt mondta neki, hogy mindenhol vannak rendőr ismerősei.

1996-ban Portik pénzt kért, hogy elintézze Gyárfás kaposvári büntetőügyét (Áfa-csalás miatt jártak el az akkor médiaproducer vádlott ellen. A két ügy közül az egyik nyomozati szakban megszűnt, a másik bírósági szakban Gyárfást igazolta. – a szerk.) , a sportvezető állítása szerint sem akkor, sem máskor nem adott pénzt Portiknak. 2003 és 2008 vagy 2009 között többször találkoztak, ezek akkor maradtak abba, amikor Portik bemutatta az egyik felvételt Gyárfásnak.

Gyárfás ismét kijelenti: „a hangfelvételek engem igazolnak”, ám a Portik által titokban rögzített hangfelvételekkel kapcsolatban egy sor problémája van.

Szerinte a hangfelvételek néhol halkítottak, megvágottak, ám így is érdemes reagálni rájuk. Kifejtette: 567 manipulációs jel van az Olympus-memóriakártyán (a hangfelvételeket iratismertetéskor egyfelől leiratban, másfelől memóriakártyán eredetiben kapta meg a vádlott a nyomozóhatóságtól – a szerk.), és 3551 helyen nem érthető az 515 perces anyag. A szakvélemény szerint valószínűleg utólagos, szoftveres manipuláció történt, magyarázta Gyárfás Tamás, hogy miért is ragaszkodnak a hangfelvételek vizsgálatához igazságügyi hang-szakértő bevonásával.

A bíró ebédszünetet rendelt el.

Portik szívességet kért – semmiért

Szünet után folytatódott a tárgyalás.

Gyárfás Tamás rátért a vádlotti védekezésére kidolgozott forgatókönyv mai második pontjára, „Portik Tamás csapdái” címmel.

A Portikkal való kapcsolatát boncolgatva, továbbra is kitart amellett, hogy senkinek nem adott arra megbízást, hogy ölje vagy ölesse meg Fenyő Jánost, így Portik Tamásnak sem. A bűnöző azt szerette volna, hogy a sportvezető őt „hozza össze” tekintélyes politikai, gazdasági, rendőri vezetőkkel. Szívességet kért, semmiért. A kért találkozókat nem hozta össze. (A Portik által titokban rögzített, Gyárfással az esti budai utcákon csatangolva folytatott beszélgetések egy részében az olajos bűnöző pontos képet ad az MSZP-ben akkor – 2004-ben – zajló vezetői válságról, s Gyárfással azt is latolgatják, ki Lehet Medgyessy Péter miniszterelnök utódja. Később, egy újabb beszélgetésben kéri Portik, hogy hozza össze őt MSZP-s vezetőkkel. – a szerk.) A vádlott leszögezte: Portik többször is elmondta, nem kapott tőle semmit.

Gyárfás fontosnak tartja kiemelni: 1996 és 2003 között (Portikot ebben az időszakban körözték az olajmaffiában betöltött szerepe miatt – a szerk.) nem találkozott Portikkal. A sportvezető szerint a hangfelvételek készítésekor, amiről nem tudott, manipulálni akarta őt Portik, vele akart kimondatni dolgokat.

– Még az is előfordult, hogy a nekem feltett kérdésre ő válaszolt – emelte ki. – A számos hangfelvétel között egy olyan sincs, amelyben én Portik Tamást megbíztam. Azért, mert nem volt ilyen megbízás – mondta Gyárfás. Egy alkalommal Portik azt is elismerte, hogy nem volt köze Fenyő halálához. A vádlott leszögezte, hogy sosem találkozott Jozef Roháccsal. (Fenyő János gyilkosa, szlovák bérgyilkos. Életfogytiglani fegyházat kapott. – a szerk.) Portikkal kapcsolatban hangsúlyozta, olyan embernek ismerte meg, akivel nem szabad ujjat húzni, ezért egészen addig nem tért ki a találkozók elől, amíg nem szembesült azzal, hogy Portik felvételeket készít a találkozóikról. Azt nem tudja, hogy Portik megölette-e Fenyőt. – Az biztos, hogy tőlem nem kapott megbízást – mondta Gyárfás.

Fotó: Kurucz Árpád

„Gyakran futok, de sosem 5 millióval a hónom alatt”

Gyárfás Tamás felidéz egy esetet, amikor Kovács Lajos több éves nyomozás után azt állította, hogy történt egy 5 millió forintos pénzátadás a Normafánál, amikor a sportvezető kocogni ment. – Szeretek futni, mostanában is szoktam, de nem szoktam 5 millió forinttal a hónom alatt kocogni menni – mondta Gyárfás a bíróra nézve, aki rezzenéstelen arccal vette tudomásul a kijelentést.

Tasnádi volt felesége szintén azt vallotta, hogy Gyárfás volt a felbujtó, de addig nem akart erről beszélni, amíg együtt élt férjével. A vádlott kiemeli: Tasnádi a feleségét később meg akarta öletni, de azt nem tudni, hogy ebben az ügyben tanúsított viselkedése miatt, vagy sem.

Gyárfás S. L. vallomásából is idézett, aki szerint Tasnádi operettbűnöző. Egy másik vallomás szerint pedig a „munkamódszere” az volt, hogy többet hitetett el magáról. – Tasnádinak megfelelt az operettbűnöző szerep, mindig a nyilvánosságot kereste – idézett egy másik vallomásból a sportvezető.

Ellentmondóak azok a Tasnádi-vallomások, amelyekben a megbízás helyéről beszélt. Egyszer nem emlékezett a hotel nevére, ahol lakott és ahol állítása szerint a találkozó történt, majd két héttel későbbi vallomásában már azt állította: a hotellel szembeni épületben lakott. A Tasnádi-vallomásokban olvasható, hogy Gyárfás „sosem panaszkodott neki”, a sportvezető „nem közvetlen ember”, nem mondta ki az „ölés” szót és Gyárfás tudta Tasnádiról, hogy ő nem gyilkos.

– Mindezek ellenére azt állítja, hogy 6 milliót fizettem neki anélkül, hogy kimondtam volna, hogy ölje meg, miközben tudtam róla, hogy ő nem öl és nem is ölet – vázolta fel Gyárfás. Az igen sikeres és könyörtelen üzletember hírében álló Gyárfásról ez a kép valóban nem stimmel. Heten vallottak a megbízás összegéről, hét különböző összeget mondtak. A legkevesebb 12 millió forint volt. Egyes vallomásokban ebből előre adott 6 milliót, vagy előre adott 4 milliót, volt olyan is, aki szerint letétbe került az összeg. P.-né szerint Gyárfás 100 milliót fizetett Fenyő megöletéséért. Az összegeknél szerepel 20 millió, 16 millió és 50 millió forint is – ez utóbbi Portik Tamás szájából hangzott el.

Ugyanakkor a megbízás tanúvallomások szerinti időpontjai sem stimmelnek. Gyárfás Tamás 5 különböző vallomásból idézett, amelyek szerint a megbízás 1997 késő tavasza, és 1997 decembere között történtek. Mindegyik különböző időpontot említ.

Gyárfás Tamás pere
Fotó: Kurucz Árpád

„Nem ölök és nem öletek embert”

A vádlotti védekezés ezúttal Tasnádi Péter vallomásait és személyiségét próbálja ízekre szedni. Póta Péter bírót arról próbálja meggyőzni Gyárfás, abszurd az a vád, miszerint ő megbízta volt Tasnádit, ölesse meg Fenyő Jánost és ezért súlyos milliókat ki is fizetett, ráadásul két részletben, mint ahogy azt a vádirat tartalmazza.

Tasnádi vallomásai tele vannak ellentmondásokkal, különböző időpontokban egymásnak ellentmondó tényeket állított – szögezte le elsőként a vádlott, aki nyomatékosította, hogy számos okból sem bízhatta meg Tasnádit Fenyő megölésével.

– Nem ölök és nem öletek embert – fogalmazott a sportvezető. Hozzátéve: konfliktusait nyilvános vitákban intézte; nem volt indítéka Fenyő megölésére, mivel konfliktusuk rendeződött, valamint nem állt baráti kapcsolatban Tasnádival.

Tasnádi Péter össze-vissza beszél – emelte ki. 2018 május 7-én azt vallotta: „Felkeresett Kovács Lajos, elmondtam neki, hogy a Gyárfás Tamás adott nekem megbízást Fenyő János megölésére”. Kovács Lajos vallomása 2018. szeptember 5-én ezt tartalmazza: „Tasnádi elmondta, Gyárfás semmilyen Fenyő- ellenes felkéréssel nem kereste meg”.

Fotó: Kurucz Árpád

Arról is beszélt a vádlott, hogy Tasnádi felhívta 2003-ban, hogy helyezze el a NAP TV-ben egy „kedves ismerősét”.

– Ha Tasnádival valóban megölettem volna Fenyőt, akkor ki lettem volna neki szolgáltatva, és alkalmazhattam volna az ismerőst – érvel Gyárfás.

Valótlannak nevezte a vádat képviselő ügyész Gyárfás Tamás kijelentését

Valótlannak nevezte a vádat képviselő ügyész Gyárfás Tamás azon keddi kijelentését, hogy eltűnt egy bűnjel – folytatódik a Fenyő János 1998-as meggyilkolása miatt Gyárfás Tamás és Portik Tamás – mint felbujtók – ellen február 11-én indult bizonyítási eljárás a Fővárosi Törvényszéken.

Az ügyészi reagálást követően a sportvezető saját forgatókönyve szerint folytatja két napja megkezdett vádlotti vallomását.

Gyárfás Tamás újabb maratoni vallomásra készül

A Fenyő János megölése kapcsán felbujtással vádolt Gyárfás Tamás ma folytatja vallomását a Fővárosi Törvényszéken. A volt média-, illetve jelenlegi sportvezető a védői stratégia forgatókönyve szerint a magyar keresztapáról, azaz Tasnádi Péterről, Portik Tamás csapdáiról és két zsarolójáról beszél, akik csak tanúk az ügyben.

A vádirat második részével száll vitába Gyárfás Tamás vádlotti vallomása második napján ma a Fővárosi Törvényszéken. A sportvezetőt azzal vádolja a Fővárosi Főügyészség, hogy megbízta Tasnádi Pétert, majd Portik Tamást, hogy ölessék meg üzleti ellenségét, Fenyő Jánost. A vádhatóság szerint Tasnádi elvállalta a megbízást, előleget is felvett, ám nem végezte el a „munkát”, ezért Gyárfás Portikot bujtotta fel, aki aztán Jozef Roháccsal meg is ölette a 90-es évek nagy hatalmú médiamogulját.

 

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.