Győri késelés: sürgős lenne a támadó elmevizsgálata

Három négyzetméteres, kétsze­mélyes cellában, de egyedül várja sorsa alakulását a 17 éves H. András, aki a múlt héten megkéselte tanárnőjét a győri iskolában. Csak jövő héten tervezik kihallgatni, az elmeorvosi vizsgálata is késik, pedig védője szerint egyáltalán nem biztos, hogy a börtönbe való, ellenkezőleg: kezelésre szorulhat.

2019. 12. 12. 6:14
null
H. András azt mondja, nem emlékszik semmire Fotó: H. BARANYAI EDINA Forrás: Fotó:HBE Kisalföld
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Amíg nem készül el védencem igaz­ságügyi elmeorvosi szakértői vizsgálata, ami még el sem kezdődött, nem tudjuk, hogy a börtönbe való-e H. András, hogy nem szorul-e orvosi kezelésre inkább – fejtette ki a Magyar Nemzet kérdésére Faragó Péter ügyvéd, a győri iskolai késelő védője.

Legutóbb hétfőn volt bent a győri büntetés-végrehajtási intézetben őrzött ügyfelénél, akit egy három négyzetméteres, kétszemélyes cellában őriznek – kamerákkal is.

A letartóztatott 17 éves diák egyedül van a cellában, védője a börtönőröktől tudja, hogy az égvilágon semmi probléma nincs vele, az őrök el is mondták, hogy szeretnék, ha a többi fogvatartott is ilyen kezelhető volna, mint H. András. Faragó Péter szerint védence teljesen magába zárkózott és végtelenül szomorú, és azt továbbra sem tudja felidézni, hogy pontosan mi is történt.

H. András azt mondja, nem emlékszik semmire
Fotó: HBE Kisalföld

A diákot ezen a héten várhatóan már nem hallgatják ki ismét. A késelés napján a gyanúsítotti kihallgatásán annak ellenére beismert és megbánt mindent, hogy egyáltalán nem emlékszik a támadás részleteire, csak arra, hogy felállt óra közben az asztalától, majd hogy ül a tanári székben, és odaadja a véres bicskáját a diáktársának. Az ügyvéd úgy véli, amíg nem készül el az elmeorvosi, pszichiáteri és pszichológusi vizsgálat, a nyomozók sem tudhatják, hogy H. András ügye a büntetőjogi vagy az egészségügyi kategóriába tartozik-e.

Az utóbbit erősítheti az a tény, hogy a fiú a késelés előtti héten jelezte szüleinek, hogy a fokozott elvárások, az iskolai stressz miatt hasmenése és állandó gyomorfájdalma van. A szülők be is jelentkeztek vele pszichológushoz, aki e hétre adott időpontot.

Ám elkéstek, H. András múlt csütörtökön elitiskolájában, a Győri Szakképzési Centrum Jedlik Ányos Gépipari és Informatikai Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma 10. osztályának fizikaóráján többször megszúrta késével az 51 éves osztályfőnöknőjét. Mindezt állítólag egy dolgozatra adott hármas jegy miatt. Az asszony súlyos sérüléseket szenvedett, e héten talán elhagyhatja a kórházat, hogy otthon folytatódjon a gyógykezelése.

A tanárnő H. András őt meglátogató apjának azt mondta: kész megbocsátani a rá támadó fiának.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.