Gyurcsány Ferenc szellemi keretlegénye

A Gyurcsány által közös ellenzéki „értelmezési keret” kidolgozására felkért Gábor György vallásfilozófus másfél hete arról értekezett, hogy a jelenlegi rendszerrel nem szabad tárgyalni. A Magyar Nemzet utánajárt, milyen elméleti alapvetésekre számíthatunk a jövőben a baloldali összefogástól és hogy kik lehetnek ennek a szellemi atyjai.

Vizvári Soma
2020. 09. 24. 6:19
GYURCSÁNY Ferenc
Budapest, 2020. augusztus 3. Gyurcsny Ferenc, a Demokratikus Koalci (DK) elnke felszlal napirend eltt az Orszggyls rendkvli plenris lsn 2020. augusztus 3-n. A Fidesz s a KDNP frakci, illetve a kormny tagjai nem jelentek meg, gy a napirend eltti felszlalsok utn vget rt az ls, amelyet a DK azrt kezdemnyezett, mert llspontjuk szerint a miniszterelnk a jliusi EU-cscson szembement az Orszggyls dntsvel. MTI/Kovcs Tams Fotó: Kovács Tamás Forrás: MTI

A Gyurcsány által közös ellenzéki „értelmezési keret” kidolgozására felkért Gábor György vallásfilozófus másfél hete arról értekezett, hogy a jelenlegi rendszerrel nem szabad tárgyalni. A Magyar Nemzet utánajárt, milyen elméleti alapvetésekre számíthatunk a jövőben a baloldali összefogástól és hogy kik lehetnek ennek a szellemi atyjai.

Az ellenállás többé nem folyhat a hagyományos keretek között – egyebek mellett ezt a megállapítást tette Gábor György vallásfilozófus nemrég a 444.hu-n megjelent Diktatúra és „kompromisszum” című írásában. A liberális, Soros György alapítványai által is támogatott portálon virító írás olyan, mintha Gábor már elkészült volna azzal az ellenzéki értelmezési kerettel, amiről állítólag még csak most kezdődnek egyeztetések kormányellenes értelmiségiek között. Mint ismert, Gábort Gyurcsány Ferenc kérte fel, hogy készítse el a 2022-es választásra való felkészülés „szellemi alapjait és keretrendszerét”, és egy tucatnyi, de névtelenségbe burkolózó „kiváló szakember” már csatlakozott a filozófushoz. Mindezt Gábor a napokban jelentette be az ATV-ben.

A DK elnökének házi filozófusa az említett 444-es cikkben a jelenlegi politikai rendszerről megállapította, hogy „2010 óta egy diktatúra jött létre hazánkban”. Dolgozatában továbbá azt is kifejti: „Diktátorokkal, egyeduralkodókkal történő »dialógus« (...) súlyos károkat előidéző kontraproduktív vállalkozás: több mint bűn, súlyos politikai hiba.”

Gyurcsány filozófusa az írása végén azt is aláhúzza: „Az ellenállás többé nem folyhat a hagyományos keretek között: minden megtámadott intézmény a demokráciáért és a szabadságért küzd, a szakpolitikai ellenállás korszakának vége.” Bármit is dolgoznak ki konkrétan a DK elnökének és a teljes ellenzéknek ezek után Gáborék, úgy tűnik, a radikális eszközök megengedhetőségét is sugalmazó eszmei alapvetés már elkészült.

Hogy ki lehet az a tíz-tizenkét gondolkodó, aki Gábort segíteni fogja a munkában, arról egyelőre csak találgatni lehet. Mindenesetre nem okozna nagy meglepetést, ha a gyakran Gyurcsány érdekében ügyködő Bitó-szalon köréből találkoznánk egy-két ismerős névvel. Az sem vad elképzelés, hogy Gábor 444-dolgozatának szerzőtársa, Kardos András esztéta, kritikus, a Lukács Archívum volt munkatársa is felbukkanhat az ellenzéki agytrösztben. Mint ismert: Kardos is részt vett azokban a szocialista–liberális kormány alatt lefolytatott tudományos pályázatokban, amelyek során körülbelül félmilliárd forintnyi közpénzt osztottak szét balliberális, az akkori hatalommal barátkozó filozófusok között. A „filozófusbotrányként” elhíresült ügyben Kardos és Gábor mellett Vajda Mihály, valamint Radnóti Sándor neve is felmerült, akik nem mellesleg szintén beleillenek a képbe mint az új ellenzéki ideológiát kidolgozó stáb tagjai.

Már csak az a kérdés, szánnak-e szerepet Gyurcsányék a Jobbiknak az új narratíva kidolgozásában vagy csak rájuk akarják erőltetni a kész terméket. Azt tudjuk, hogy Gábor György megengedő a Jobbik antiszemita ügyei­vel szemben. Mint azt korábban megírtuk: megkeresésünkre nem kívánta kommentálni a DK által is támogatott Bíró László zsidóellenes kijelentéseit, ehelyett levélben bocsánatkérést követelt a Magyar Nemzettől, amiért szerinte lapunk korábban lezsidózta őt és kollégáit. Miközben a Gyurcsánnyal fenntartott együttműködése részleteit firtató kérdést tettük fel, szó nélkül letette a telefont.

Az ügyben a Magyar Nemzet megkereste a Jobbik sajtóosztályát is, hogy megkérdezze, hogyan viszonyulna a párt egy összellenzéki „értelmezési kerethez”, valamint hogy delegáltak-e már valakit Gábor György csapatába, de lapzártánkig nem kaptunk választ.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.