A vendéglátó üzletek zárt részei is használhatók péntektől

A sport- és kulturális rendezvények is újra szervezhetők, így a mozik, színházak is megnyithatnak.

Nagy Orsolya, Szilágyi Anna
Forrás: M12020. 05. 28. 11:40
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

 

Holnap hatályba lép a fővárosi intézkedések következő szakaszáról szóló rendelet:

már a vendéglátóegységek belső részét is lehet használni, de csak maszkkal

– mondta el Kiss Róbert rendőr alezredes az Operatív Törzs csütörtöki tájékoztatóján. Mint mondta, a szálláshelyen üzemeltetett vendéglátóegységekre is az általános szabályok vonatkoznak. A szabadtéri rendezvényekről Kiss Róbert elmondta, ezek megtarthatók, ahogy a Magyar Közlönyben is megjelent. A kormányrendelet alapján

a sport- és kulturális rendezvények is újra szervezhetők, így a mozik, színházak is megnyithatnak, de vannak továbbra is védelmi szabályok, így a megfelelő távolság betartása

– hívta fel a figyelmet.

A hatósági házi karantén elektronikus ellenőrzését 953-an használják aktívan, és összesen 11 525 karantén van érvényben.

A járványüggyel összefüggésben elrendelt büntetőeljárások száma több mint négyszázra emelkedett

– mondta az alezredes.

Személyforgalom esetén Nagylaknál kétórás várakozásra kell számítani a kilépő oldalon – ismertette Kiss Róbert.

Gál Kristóf szóvivő elmondta, újabb 23 magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést, ezzel 3816 főre nőtt a hazánkban beazonosított fertőzöttek száma a járvány kezdete óta. Elhunyt újabb négy krónikus beteg. Ezzel 509 főre emelkedett az elhunytak száma, 1996-an pedig már meggyógyultak.

Az aktív fertőzöttek száma 1311 főre csökkent, 42 százalékuk fővárosi.

Jelenleg 404 koronavírusos beteget ápolnak kórházban, közülük 24-en vannak lélegeztetőgépen – ismertette a szóvivő.

Szlávik János a Szent László Kórház főorvos infektológusa elmondta:

több tízezren lehetnek azok, akik átestek a fertőzésen, de nem tudnak róla.

Az ismert eseteknél a betegek nyolcvan százaléka szerencsésen meggyógyult, eddig több mint 1000 ember került kórházba. Általában ezen betegek mindegyikénél jelentkezett a láz és a száraz köhögés.

Idős embereknél ritkább tünet a láz, de az immunhiány miatt gyengébbnek és elesetebbnek érzik magukat. Kétszáz eseteben szorultak intenzív ellátásra, ezeknél a betegeknél légzési elégtelenség alakult ki, őket altatásban kezelik.

A vírushoz kötődő fertőzés leginkább agyat, szívet és vesét támadja, ami sajnos halálhoz vezethet.

A gyerekeknél tíz éven alul nem ismerünk súlyos esetet – mondta el Szlávik János.

Újságírói kérdésre főorvos elmondta,

ha valaki átesik a fertőzésen, akkor olyan ellenanyagok termelődnek a szervezetében, amelyeknek köszönhetően nagy valószínűséggel hosszú hetekig, hónapokig védett marad

az illető az újrafertőződés ellen. A hosszú távú védettséget még nem tudjuk megállapítani, ehhez több időnek kell eltelnie – tette hozzá.

Kiss Róbert emlékeztetett,

a szervezők felelőssége, hogy a kulturális rendezvényeken betartassák a szabályokat, arra azonban nem kötelezik őket, hogy a nézők egészségi állapotát felmérjék.

Csak egészségesen menjenek ilyen rendezvényekre – kérte a rendőr alezredes.

Szlávik János hangsúlyozta,

továbbra sincs kimondottan a koronavírus elleni gyógyszer, de több terápiás megoldást alkalmaztak, amely segítette a gyógyulást.

Látva a legújabb tudományos eredményeket, folyamatosan változtatunk a terápiás protokollon, és olyan kezelést nem folytatunk, amiről kiderül, hogy nem segíti a gyógyulást – fogalmazott az infektológus.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.