Hazautaztak megfigyelésre a két koronavírusos táborozóval érintkezők

A járványügyi hatóság megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ2020. 07. 08. 13:41
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Idén is megnyitotta kapuit a Rákóczi Szövetség tábora, ahogyan azt lapunk július 7-én megírta, Katona Flóra, a szövetség kommunikációs igazgatója a sajtóhírekre reagálva Magyar Nemzetnek elmondta: sajnos két vajdasági vendég fertőzötten érkezett meg a turnusonként 250 magyar gyermeket nyaraltató táborok idei első rendezvényére.

A táborozók a nyitónap után, július 7-én egy autóbuszos kiránduláson vettek részt, amikor azt a hírt kapták a tábor vezetői, hogy két külföldi vendég korábban elvégzett Covid–19-tesztjének ellenőrzése pozitív értékeket mutatott. A tábor igazgatója azonnal elkülönítette az érintett busszal utazó gyerekeket, mindenkit teszteltek, szerencsére a két eseten kívül nem találtak fertőzötteket. A délvidéki tanárt és diákját külön autóval szállították el orvosi kezelésre, a tábort szigorú orvosi ellenőrzés mellett tovább folytatják.

A járványügyi hatóság a fertőzés azonosítása után azonnal megtette a szükséges helyszíni intézkedéseket és elvégezte a kontaktkutatást a Rákóczi Szövetség sátoraljaújhelyi táborozóinál. A két vajdasági, szerb állampolgárságú érintettet a budapesti Szent László Kórházba szállította a mentőszolgálat speciális, fertőzésveszély elhárítására kiképzett egysége. A fertőzöttekkel szorosan érintkező táborozókat még a helyszínen azonnal elkülönítették, a húsz vajdasági diákot a többi táborlakó egészsége érdekében sajnos haza kellett utaztatni egy külön busszal, őket a szerb orvosok vizsgálják majd meg a szerbiai járványügyi eljárásrend alapján, nagy valószínűséggel karantén vár rájuk. Az a 27 magyarországi diák, akik közvetlen kapcsolatba kerülhettek a délvidéki vendégekkel, szintén elhagyta a tábort, nekik otthoni megfigyelést írtak elő, két hétig negatív teszteredmény esetén sem hagyhatják el a karantént. A tábor személyzete közül is többeknél, akiknél felmerül a szoros kontaktus a pozitív esetekkel, szintén az otthonukban figyelik meg.

A kommunikációs igazgató elmondta: a betegek állapotáról a Nemzeti Népegészségügyi Központ ad majd tájékoztatást.

A Nemzeti Népegészségügyi Központ az eset miatt ismételten felhívta a figyelmet arra, hogy a járványügyi készültség érvényben van, és a fertőzés terjedésének megakadályozását célzó megelőző szabályok betartása kiemelten fontos saját magunk és embertársaink védelme érdekében. Fontos, hogy közösségbe csak egészséges ember menjen, és ha egy zárt közösségben felmerül a fertőzés gyanúja, akkor megtörténjen az elkülönítés.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.