Hétmilliós zuglói hallgatás?

Zuglónak hétmillió forintjába került a Magyar Nemzet információja szerint, hogy Karácsony Gergely polgármester „bizalomvesztésre” hivatkozva, titoktartási nyilatkozat tétele mellett tavaly eltávolította Makranczi László jegyzőt, aki akkor volt hivatalban, amikor a milliárdos veszteséget okozó kerületi parkolási szerződést megkötötték. A Fidesz tudni akarja, hogy a jegyző eltávolításához köze van-e a Karácsony asszisztálásával megkötött botrányos parkolási szerződésnek és valóban kapott-e lelépési pénzt a köztisztviselő.

2019. 06. 12. 5:50
null
A parkolási botrány kirobbanásakor hivatalban lévő jegyzőt elküldték, ám lelépési pénzt fizettek neki Fotó: Bach Máté
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Karácsony Gergely ne sumákoljon, fedje fel a jegyző eltávolításának körülményeit, és tegye ingyenessé a parkolást, amíg egy új polgármester nem tesz rendet – szólította fel a zuglói polgármestert, az MSZP–Párbeszéd főpolgármester-jelöltjét Zsigmond Barna Pál. A Fidesz budapesti szóvivője tegnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a zuglói parkolási botrány ahelyett, hogy megoldódna, egyre zavarosabbá válik, a XIV. kerületieknek pedig napi egymillió forint veszteséget okoznak a szerződések.

– Karácsony Gergely polgármester pedig alkalmatlan arra, hogy rendet tegyen – jelentette ki a kormánypárti politikus. Hozzátette: valószínűleg Karácsony Gergely is tudhatta, hogy baj lesz a szerződésekből, erre utal az, hogy nem sokkal a szerződéskötés után eltávolította a jegyzőt. – Arra vagyunk kíváncsiak, pontosan miért rúgta ki a jegyzőt, ennek van-e köze a botrányos szerződésekhez, kapott-e lelépési pénzt a jegyző, ha igen, mennyit, és aláírattak-e vele titoktartási szerződést – sorolta a Fidesz budapesti szóvivője, országgyűlési képviselője.

A parkolási botrány kirobbanásakor hivatalban lévő jegyzőt elküldték, ám lelépési pénzt fizettek neki
Fotó: Bach Máté

Karácsony Gergely úgy reagált: Zuglóban a parkolással kapcsolatos minden adat és szerződés nyilvános. Az MTI-nek adott nyilatkozatában Zugló polgármestere a kerületét érintő parkolási botrányért a felelősséget ismét Orbán Viktor miniszterelnökre és Tarlós István főpolgármesterre hárította. A Magyar Nemzet az elérhető önkormányzati jegyzőkönyvek alapján úgy tudja: a korábbi jegyző mintegy hétmillió forintot kapott távozásakor, valamint titoktartási nyilatkozatot kellett tennie volt munkaadója felé.

Egy éve, 2018 júniusában Karácsony Gergely polgármester „bizalomvesztéssel” indokolta a rendkívüli állománygyűlésen, hogy felmondott a nem egészen két éve hivatalban lévő jegyzőnek, Makranczi Lászlónak. A Karácsony első jegyzőjét, Hoffmanné Dr. Németh Ildikót váltó Makranczit az elődjéhez hasonlóan nagy szakmai rutinnal rendelkező szakemberként jellemezték. Makranczi a botrányos fizetős parkolási rendszer MSZP által erőltetett kialakítása és bevezetése idején volt a XIV. kerületben a törvényesség őre. A napi egymillió forint veszteséget termelő parkolás-üzemeltetés kapcsán a zuglói képviselő-testület a Fidesz képviselőinek indítványára idén május 13-i ülésén úgy döntött: azonnali hatállyal felbontja a parkolási szerződéseket.

Másnap Makranczi utóda, az MSZP-nek korábban pénzért tanácsokat adó Papp Imre jelenlegi jegyző törvényességi kifogást nyújtott be a döntés ellen, mert szerinte az több szempontból jogsértő. Zuglóban még 2017-ben tették fizetőssé a parkolást, az erről szóló szavazáson Karácsony tartózkodott, vétójogával nem élt. Végül a polgármester nem a legolcsóbb ajánlatot adó cégekkel kötött szerződést.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.