Horváth Béla: A kommunizmus szelleme ma is köztünk van, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében

– A kommunizmus szelleme ma is köztünk van, csak új álruhában, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében – mondta a Magyar Nemzetnek Horváth Béla, akinek köszönhetően immár húsz éve, február 25-én a kommunista diktatúrák áldozataira emlékezik Magyarország. Az egykori MDF-es, majd kisgazda politikus úgy látja: az új nemzedék kevésbé fogékony az emléknapra, szerinte azért, mert a fiatalok egyszerűen nem tudják vagy nem is hiszik el, hogy mik történtek az ötvenes–hatvanas években, a Rákosi–Kádár-korszakban. – Sokkal több filmre, dokumentumfilmre, művészeti alkotásra lenne szükség, ami érthetővé tenné számukra a kommunizmust – mondta.

Magyar Nemzet
2021. 02. 25. 18:02
Horváth Béla
Horváth Béla Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A baloldali, liberális ellenzék hallani sem akart az emléknapról, alpári, személyeskedő hangnemben, mondvacsinált okokkal támadtak – emlékezett vissza lapunknak Horváth Béla. Mint fogalmazott: közülük is nagyon csodálkozott Donáth Lászlón, akinek a felszólalása különösen egy lelkészhez képest volt méltatlan. – Viszontválaszomban jeleztem is neki, hogy inkább azokra az evangélikus és református püspökökre kellene emlékeznie, akik ugyancsak a kommunista rendszer áldozataivá váltak, mint például Ravasz László vagy Ordass Lajos – fogalmazott az egykori konzervatív politikus. Hozzátette, az MSZP részéről három képviselő is (Donáth László, Csizmár Gábor, Filló Pál) azt kezdeményezte, hogy a teljes indítványát, annak minden elemét töröljék. – Arra hivatkoztak, hogy nem tartják időszerűnek, nem tartják alkalmasnak, nem tartják a történelmi események súlyához méltónak egy ilyen emléknap bevezetését a középfokú oktatási intézményekbe. Tragikomikus volt, hogy így viszonyultak az emléknaphoz – mondta.

Horváth Béla lapunknak hangsúlyozta: a kommunizmus szelleme ma is köztünk van, csak új álruhában, a liberalizmus és a neomarxizmus jelmezében.

Szerinte nem kell hívő embernek lenni ahhoz, hogy nap mint nap megtapasztaljuk azokat a verbális, olykor fizikai atrocitásokat, egyház- és családellenes magatartást, amit a baloldal ma is képvisel. Arról, hogy az emléknap alkalmából ma Gyurcsány Ferenc felesége, Dobrev Klára is bejegyzést tett közzé a Facobook-oldalán, Horváth úgy fogalmazott: megdöbbentő az a farizeusi magatartás, ahogy egy nyakig sáros, idézőjelben véreskezű kommunista család sarja sopánkodik.

A volt konzervatív politikus úgy látja: az új nemzedék kevésbé fogékony az emléknapra, de szerinte azért, mert a fiatalok egyszerűen nem tudják vagy nem is hiszik el, hogy mik történtek az ötvenes–hatvanas években, a Rákosi–Kádár-korszakban. – Sokkal több filmre, dokumentumfilmre, művészeti alkotásra lenne szükség, ami érthetővé tenné számukra a kommunizmust. Jelenleg a Terror Háza Múzeum segíti leginkább az emlékezetpolitikát. Szerintem minden osztálynak kellene ott egy kihelyezett történelemórát tartani – mondta Horváth Béla.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.