Ismét álhírek terjedtek az ellenzéki médiában

Az Index írása szerint Magyarországon lefoglaltak egy Csehországba tartó egészségügyi szállítmányt. A hamis hírre lecsapott a kormánykritikus sajtó.

Forrás: Hirado.hu2020. 03. 22. 6:55
© Cseh Gábor
20200319 Szombathely A Styl Fashion Kft. dolgozói maszkokat gyártanak a koronavírus miatt. Fotó: Cseh Gábor CSG Vas Népe Fotó: Cseh Gábor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ismét hamis hír söpört végig a magyar sajtón a koronavírussal kapcsolatban – az Index írását egy állítólag Budapesten lefoglalt egészségügyi szállítmányról legalább hat másik hírportál is átvette. Az Operatív Törzs illetékesei azóta cáfolták a hírt, az eredeti cikk azonban még mindig megtalálható a honlapon – hangzott el az M1 Híradójában.

Magyarországon vesztek el a morva-sziléziai régió maszkjai – írta szombaton az egyik cseh hírportál. Az oldal szerint a csehországi tartomány félmillió szájmaszkot rendelt Indiából, de a szállítmány nem érkezett meg, mert azt Budapesten lefoglalták.

A cikket elsőként az Index vette át és bár az információ mindössze sajtóértesülés volt, a szájmaszkok lefoglalására a címben tényként utaltak – hívta fel a figyelmet a hirado.hu.

Az álhírt ezután az Indexre hivatkozva Blikk és a 24.hu is közölte. Idézték egyebek mellett a cseh kerület kormányzóját is, aki állítólag azt mondta „Úgy érzem magamat, mint egy drogdíler, akit valahol a reptéren kapcsoltak le a cuccal, pedig már remélte, hogy hazaérkezik”.

A hamis hír végül szinte a teljes kormánykritikus sajtót bejárta. Az Indexre hivatkozva megosztotta egyebek mellett például az atv, a 168 óra, a hvg.hu és az Alfahír is, de beszámolt erről a ma.hu és a Propeller is.

Csakhogy az Operatív Törzs szombaton hivatalosan is cáfolta az ötszázezer szájmaszk lefoglalásáról szóló információt.

A Nemzeti Adó- és Vámhivatal is azt közölte, hogy nem történt ilyen akció, vagyis az értesülés egyértelműen álhír volt.

Lakatos Tibor ezredes az Operatív Törzs sajtótájékoztatóján azt is hangsúlyozta: az álhírek terjesztése bűncselekménynek számít.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.