Karácsony titkolózott, de most pert vesztett

Karácsony Gergely, az ellenzék főpolgármester-jelöltje a bíróság elsőfokú döntése szerint nem titkolhatja el az általa vezetett, nehéz anyagi helyzetben lévő XIV. kerület kintlevőségeit. Közben a rendőrség a Központi Nyomozó Főügyészségnek küldte meg azt a feljelentést, amit többek között a Karácsony „őszödi beszédében” elhangzott kijelentések miatt tett Tényi István. Ígéretük ellenére a Párbeszéd politikusai tegnap kora estig nem tettek feljelentést.

2019. 10. 02. 6:30
null
Az ellenzék jelöltje kínos magyarázkodásokra kényszerült Fotó: Mirkó István
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egy friss bírósági ítélet szerint Karácsony Gergelyéknek nyilvánosságra kell hozniuk a titkosított zuglói kintlevőségeik adatait, azaz közérdekű adatnak minősül, hogy ki mennyivel és mióta tartozik a kerületnek – számolt be a PestiSrácok.hu.

A kerület átláthatatlan pénzügyei miatt Kovács Balázs, a zuglói önkormányzat fideszes képviselője még májusban fordult közérdekű adatigényléssel az önkormányzathoz, azonban a Karácsony Gergely vezette hivatal az adatvédelmi törvényre hivatkozva megtagadta a tételes információszolgáltatást.

Kovács a bíróságon támadta meg, hogy Karácsonyék titkosították a kerület kifizetetlen számláit, valamint hogy Zugló kintlevőségeibe sem nyerhetett betekintést. A bíróság első fokon a fideszes politikusnak adott igazat az ügyben, az önkormányzatnak 15 napon belül be kell mutatni a dokumentumokat.

Az ellenzék jelöltje kínos magyarázkodásokra kényszerült
Fotó: Mirkó István

A polgármester egy tegnapi sajtótájékoztatóján az ítéletre úgy reagált, hogy szerinte nem a kintlevőségek összegével kapcsolatban van a jogvita, hanem mivel a 2700 oldalas listán jellemzően magánszemélyek szerepelnek, így az adatok kiadása személyiségi jogi szempontból vitatható.

A kerület költségvetése egyébként több sebből vérzik. Mint azt megírtuk: szeptember 6-án ötvenmillió forint volt a kerület számláján, majd valamivel később az önkormányzat egy közleményében közel kétmilliárdos egyenlegről írt. Ehhez képest az adóbevételek jóváírása után, a múlt hét elején csak 1,3 milliárd forint volt Zugló számláján.

Karácsonyék nemcsak akkor ködösítenek, ha a XIV. kerület pénzügyi helyzetéről van szó. Ismert, a múlt csütörtökön kikerült, az ellenzéki főpolgármester-jelölt szövetségeseire nézve botrányos kijelentéseket és bűncselekmény-gyanús esetekre – lopás, korrupció, fenyegetés – való utalásokat tartalmazó hanganyag kapcsán is egyre nagyobb vargabetűket tesz a Párbeszéd vezetése.

Karácsony először azt állította, nem emlékszik, hogy kivel vagy kikkel váltott szót, amikor a hangfelvétel készült, de szerinte egy magánbeszélgetést rögzített valaki, feltehetően egy játszótér mellett. Ehhez képest Szabó Tímea néhány nap múltán azzal állt elő, hogy a törpepárt elnökségi ülé­sein a Képviselői Irodaházban elhangzottakat vették fel, s mostanra a kérdezőket is sikerült azonosítania. Szabó szerint a Párbeszéd volt elnökségi tagja, Erőss Gábor és jelenlegi elnökségi tagja, Mach Péter hangja hallható a felvételen.

Míg Karácsony és Szabó a hanganyag miatt korábban feljelentést ígért, az ORFK a Magyar Nemzetnek adott tájékoztatása szerint tegnap estig nem fordultak a hatósághoz. A rendőrség a parlamenti képviselők ellen is eljáró Központi Nyomozó Főügyészségnek (KNYF) viszont megküldte azt a feljelentést, amelyet Karácsony Gergely kiszivárgott hanganyaga és Várnai László ex-LMP-s politikus szavai miatt tett a közérdekű ügyekben tett bejelentéseiről ismert Tényi István.

Tényi kényszerítés gyanúja miatt fordult a rendőrséghez azután, hogy Várnai egy nyilvános Facebook-posztban arról írt: Tóth Csaba, az MSZP zuglói elnöke többször is megfenyegette Karácsonyt és a családját. Az ellenzék főpolgármester-jelöltje erről a kiszivárgott hanganyag szerint maga is beszélt, ám ezt annak nyilvánosságra kerülése után letagadta.

Tegnap már az MSZP is a tagadást választotta, a párt közleményben szólította fel a sajtót, hogy ne foglalkozzanak a kínos üggyel. Ebben arra is kitértek, hogy Tóth Csaba minden hazug állítás miatt sajtó-helyreigazítási kérelmet nyújt be.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.