Különcök a zöldhatáron: a legfurcsább migránsok

A határt védő rendőrök a legextrémebb határsértők, határsértések némelyikét először el sem akarják hinni.

2020. 07. 13. 19:24
null
A Hegykőn lakó politikus szerint egyszerűen át kellett volna engedni az országon a migránsokat Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Déli zöldhatárainkon hatodik éve tart a migrációs nyomás. Az illegális bevándorlók több nagy hullámban érkeztek, összesen majd hatszázezren próbálkoztak. Volt olyan időszak, amikor naponta tízezer ember jött át a zöldhatáron, 2015-ben 410 ezren, ebből csak augusztus és szeptember között 208 ezren. A legtöbb illegális bevándorló afgán, iraki és koszovói volt, összesen 37 országból érkeztek már illegális migránsok a magyar határra.

A csúcsidőben a Szegedi Határrendészeti Kirendeltség bázisán akkora volt a forgalom, hogy a rendőrök egy focipályányi területre kénytelenek voltak 16 fogdakonténert is beállítani, a garázsokban, tárolókban is elfogott migránsok várták a sorsuk alakulását. 2014 karácsonyán, amikor a nemzetiségi villongások miatt Koszovóból megindult felénk az albán kisebbség, ki kellett nyitni több szegedi iskola tornatermét, mert már nem tudták hol biztonságosan, fűtött helyen elhelyezni a határsértőket. Ekkor fogták el a rendőrök a határ mentén a legnagyobb, egy csoportban közlekedő migránst: egy kis falu minden lakója együtt kelt útra, a pap, a polgármester, a patikus, a tanító, családok gyerekekkel, összesen 338-an. A mozgássérülteket sem hagyták otthon, három idős embert kerekesszékével együtt toltak át Magyarország területére, egy idős bácsit pedig, aki Szabadkán lett rosszul, egy szerb polgártól megvett talicskában toltak át.

Buena Vista Havanna

A legérdekesebb csoport egy komplett kubai salsa zenekar volt, tánckarral együtt. Európai szerződésük volt, de nem kaptak vízumot, ezért az impresszárió kitalálta, jöjjenek be Magyarországon keresztül a zöldhatáron. 2015 májusában Kubából Moszkvába repültek, onnan vonattal mentek el Belgrádba, majd busszal Szabadkáig, és neki gyalog, a vasúti sínek mentén a zöldhatárnak. A magyar oldalon, Szegednél már várta őket a berlini menedzser által bérelt busz. A határőrök nem akartak hinni a szemüknek, amikor meglátták a síneken, libasorban érkező kubaiakat, elől a zenekar vezetőjét, elegánsan, fehér cipőben, fehér öltönyben, fehér kalappal, kezében a trombitájával, csak a bőgős és a dobos nem hozta a hangszerét. A 25 táncoslány sem akart sok holmival gyalogolni, eredeti salsa ruhában vágtak neki az útnak, mondván, azt nehéz lesz beszerezni, minden mást meg tudnak majd venni a turné helyszínein. A kubaiak a próbaelőadást kénytelenek voltak megtartani a határrendészek laktanyájának udvarán, szerencsére három nap alatt diplomáciai úton a magyar külügyminisztériumnak sikerült rendezni sorsukat, megkezdhették a szerződés szerinti koncertsorozatot.

Mindenki tizenhat

Ez volt az az időszak, amikor a Közel-Keletről érkező férfiak rájöttek, a szíriai és az iraki harcok miatt háborús menekültnek számít, aki onnan érkezik, ráadásul a 18 év alattiakat az európai uniós jogi normák szerint fiatalkorúnak kell tekinteni, és másmilyen elbírálás alá esnek, mint a felnőttek. Hirtelen minden határsértő férfi iraki vagy szír lett, s aki nem őszült, az 16 évesnek mondta magát. A szegedi laktanyában elvégzett kötelező orvosi vizsgálaton külön antropológiai eljárást kellett bevezetni, hogy az iratok nélkül érkező, magukat irakiaknak mondó férfiak valós korát megállapíthassák. Jellemző az akkori forgalomra: a kirendelt tolmácsok annyit dolgoztak, hogy külön hálószobát kaptak a rendőrök körleteiben. Volt olyan tolmács, akinek a munkaóráiért egy hónapban hárommillió forintot fizetett ki az állam.

Az orvosok nem győzték volna a munkát, ezért a határrendészek bűnügyi felderítőivel egyeztetve egy furfangos szóbeli tesztet állítottak össze a magukat fiatalnak hazudó határsértőknek. A gyorsan elhangzó kérdésekbe hamar belekavarodtak a hazudozók, nehéz volt megmagyarázniuk, miképpen is lehet az, hogy 16 évesek, de az iskola első osztályát 1996-ban kezdték el. Amikor az álirakiak között elterjedt, hogy a fiatalítás nem jön be, ráadásul a füllentőket azonnal visszatoloncolják és menekültügyi kérelmet sem adhattak be, azonnal csökkent a tizenévesek száma.

Buktató a butaság

Az illegális migránsok mindent bevetettek, hogy láthatatlanok legyenek a határrendészek számára. A hőkamerák ellen is többféle trükkel akartak védekezni az éjszakai lopakodók. Volt olyan, aki CD-lemezekből varrt magának álcaruhát, volt, aki szerb mentőktől vette meg több száz euróért a rohamkocsi felszereléséhez tartozó, alumíniumszálas, hőtartó, életmentő takarót. Akadt olyan próbálkozó is, aki a szabadkai bolhapiacon vett egy szarvasagancsot, azt tartotta a fején, hogy a kamerát megtévesztve elvonja magáról a monitorokat figyelő rendőrök tekintetét. Egy szír csoport tagjai kitalálták, vesznek ötven tekercs háztartási alufóliát, betekerik magukat, mint a múmiák, így vágnak neki éjszaka a röszkei határnak. A terv még sikerülhetett is volna, ha a tizenkét fős csoport fele nem lett volna dohányos. A kezükben nem tudták ugyanis úgy elrejteni a cigarettacsikkeket, hogy a felvillanó fényekre ne figyeljenek fel a határrendészek.

Azok a migránsok sem voltak zsenik, akik egy homokot szállító kamionba bújtak el. A rejtekhely jónak bizonyult, de a lábnyomukat, amelyek a konténer közepéig vezettek, elfelejtették eltüntetni. A határőrök beszámolója szerint olyan volt az egész, mintha egy szellem járt volna arra, aki aztán elrepült. A rendőrök azonban rájöttek, a lábnyomok gazdái nem felfelé, hanem az ellenkező irányban tűnhettek el, a homok alatt bújtak meg, műanyag csövekkel vettek levegőt. Amikor a zsaruk bedugaszolták a csöveket, előpattantak a homokból. Erről az élményről azonban Magyarországon senkinek sem mesélhettek, visszairányították őket Szerbiába. Egy illegális bevándorló egy gabonaszállító vasúti vagon kiömlőnyílásába tornázta be magát. Alapállásban kilátszott a lába, a 170 centis férfi nem fért el a 150 centis csőben. A két cipő is elárulta, de még az is árulkodó volt, hogy valaki ott felejtett egy pár ócska lábbelit a vonaton. A magyar rendőrök ezért röntgennel is megnézték a vagont, a felvételen pedig kirajzolódtak a csőbe zárt migráns csontjai. Ennek eredményeként számára is gyors véget ért a magyarországi tartózkodás.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.