Lejárt a határidő, nincs megoldás a józsefvárosi menzaügyben

Szeptember 2-án lejárt a beadási határidő a józsefvárosi közétkeztetési közbeszerzési eljárásban. Mint ismert, a korábbi eljárást szabálytalannak ítélte meg a Közbeszerzési Hatóság, a józsefvárosi önkormányzatot ötvenmillió forintra büntették. A helyi Fidesz–KDNP frakció felszólította Pikó András polgármestert, adjon arról tájékoztatást miképpen kívánja megoldani a kerületi gyermekek, idősek és rászorulók közétkeztetését Józsefvárosban.

2020. 09. 03. 11:37
null
Együtt kampányoltak, együtt náciznak. Pikó Andrásnak és Karácsony Gergelynek a jelek szerint szelektív a memóriája Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elindult a tanév, újra teljes kapacitással működnek az óvodák, iskolák. A közvélemény mégsem tudhatja, hogy a korrupciógyanús menzabotrányba keveredett Pikó András vezette önkormányzat miképpen kívánja megoldani a kerületi gyermekek, idősek és rászorulók közétkeztetését Józsefvárosban – közölte lapunkkal a józsefvárosi Fidesz–KDNP frakció.

Emlékeztettek: a menzabotrány tavasszal robbant, amikor a Fidesz–KDNP józsefvárosi frakciója kénytelen volt a Közbeszerzési Hatósághoz fordulni, mivel Pikó András kétes módon, a koronavírus-veszélyhelyzet utolsó napjait kihasználva egymaga döntött egy új céggel való szerződéskötés mellett, és írt azzal alá több százmillió forint összegű szerződést.

Pikó András józsefvárosi polgármester eddig nem hozta nyilvánosságra a korrupciógyanús ügy részleteit. Fotó: MTI/Mohai Balázs

– Botrányos, hogy Pikó András az eljárás során előbb nevezte meg a nyertest, minthogy az eljárást egyáltalán lefolytatta volna. Az eljárás részletei továbbra sem nyilvánosak, ugyanis a baloldali városvezetés rejtegeti a dokumentumokat a közvélemény elől. A Közbeszerzési Hatóság érvénytelenítette a baloldali polgármester által megkötött szerződést, egyúttal bírságot is kiszabott: Pikó András szabálytalan eljárása miatt ötvenmillió forintos büntetést kell kifizetnie Józsefvárosnak – írták a közleményükben.

A Fidesz–KDNP felszólította Pikó Andrást, hogy ne országos politikai témákkal próbálja elterelni a figyelmet botrányairól, hanem haladéktalanul informálja a józsefvárosi lakosokat a közétkeztetéssel kapcsolatos helyzetről. A közétkeztetést igénybe vevő családoknak, időseknek, rászorulóknak joguk van tudni, mire számíthatnak az elkövetkező időszakban.

– A koronavírus-járvány okozta helyzetben különösen visszatetsző az, hogy az önkormányzat baloldali vezetése arra sem méltatja a kerületben élőket, hogy tájékoztassa őket a baloldali korrupciógyanús ügy miatt kialakult tarthatatlan helyzetről. Pikó Andrástól elvárjuk, hogy hozza nyilvánosságra a szabálytalan eljárás részleteit. A józsefvárosiaknak joguk van tudni, hogy milyen módon akart titokban elkölteni több százmillió forintot a baloldali vezetésű Józsefvárosi Önkormányzat – zárult a helyi kormánypárti frakcióközleménye.

A Magyar Nemzet korábban megírta: Pikó a közbeszerzési eljárás előtt egy nappal dönthetett az említett közétkeztetési szerződés aláírásáról. A polgármester az egészségügyi veszélyhelyzet miatt kapott felhatalmazását arra használta, hogy önhatalmúlag, egy személyben megszüntesse az együttműködést a korábban közbeszerzési eljárásban kiválasztott Klassz Menza Kft.-vel, és egy új, külföldi érdekeltségű céget szerződtessen a közétkeztetési feladatok ellátására. Azóta az új cégnél, az Eurest Kft.-nél komoly közegészségügyi szabálysértéseket talált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal. Mindezek ellenére a Pikó által vezetett önkormányzat folytatta az együttműködést a céggel mindaddig, amíg a Közbeszerzési Hatóság szabálytalannak nem minősítette.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.