Holnap lesz a mentők napja, 72 éves az Országos Mentőszolgálat

Ezen a napon azt a bajtársiasságot emlegetjük, amely igazán értékessé teszi ezt a közösséget.

2020. 05. 09. 17:59
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyarországi szervezett életmentés 133. és az Országos Mentőszolgálat fennállásának 72. évfordulóját ünnepeljük a mostani hétvégén. Ezen a napon azt a bajtársiasságot emlegetjük, amely igazán értékessé teszi ezt a közösséget. Tisztelettel és köszönettel tartozunk a mentősök embert próbáló áldásos munkájáért, évente 1,2 millió embert lát el szakszerűen az Országos Mentőszolgálat. A mostani egészségügyi veszélyhelyzet rámutatott, hogy a mentősök fáradhatatlan munkája fő pillére az egészségügyi vérkeringésnek.

Az elmúlt években több száz új gépkocsit vásároltak és folyamatosan cserélik le a mentőhelikopter-flottát. Két éve elindították az újraélesztést tanító úgynevezett hősképző programot és több tucat ember életét menti meg a tavaly óta telepíthető életmentő mobiltelefonos alkalmazás is.

1887. május 10-én alakult meg Budapesten az Önkéntes Mentőegyesület Kresz Géza fővárosi kerületorvos kezdeményezésére. A mentés ügye 1948-ig a társadalmi egyesületek kezében maradt, akkor jött létre az Országos Mentőszolgálat és ez által a mentés állami feladattá vált. Napjainkban az Országos Mentőszolgálat irányítja a különböző mentőszervezetek működését, szakembereket képez, valamint országszerte oktatja az oxyológiát, azaz a mentéstant. Május 10-ét a szolgálat születésnapjává nyilvánították, ezen a napon kitüntetéseket, pénzjutalmakat adnak át az életmentésben élenjáró orvosoknak, mentősöknek, egészségügyi dolgozóknak.

Az alapításkori 76 mentőállomásból álló országos hálózat fejlődése változatos képet mutat. Napjainkban a Mentőszolgálat 253 mentőállomással rendelkezik; telepítésük koncepciója a mentőegységek riasztását követő 15 percen belüli helyszínre érkezés biztosítása, mely megegyezik az Európai Unió mentéssel kapcsolatos direktívájával – áll az Országos Mentőszolgálat honlapján. Megjegyzik: a mentésirányítás elválaszthatatlan része a mentőmunkának.

Az Országos Mentőszolgálat egységes szakmai elvek mentén 19 mentésirányító csoportból országos lefedettségű híradástechnikai apparátusával irányítja a teljes gépjármű állományt. Mentőegységei 38 millió kilométert tesznek meg Magyarország útjain. Személyi állománya 7500 mentődolgozóból áll, mely évente több mint egymillió mentőfeladatot teljesít. Az idei mentők napján, vasárnap az előzetes tervek szerint Kásler Miklós, az emberi erőforrások minisztere és Csató Gábor, az Országos Mentőszolgálat főigazgatója új mentőautókat ad át a Mentőszolgálat részére.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.