Megbízhatatlan volt a Momentum gazdálkodása

Nem volt biztosított a Momentum Mozgalom gazdálkodásának törvényessége 2018–2019-ben, ezért a pártnak erősítenie kell a gazdálkodása törvényességét – mondta az Állami Számvevőszék (ÁSZ) alelnöke pénteki budapesti sajtótájékoztatóján.

Forrás: MTI2021. 06. 25. 15:33
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Holman Magdolna, az Állami Számvevőszék alelnöke elmondta: a Momentum a vizsgált időszakban nem teremtette meg gazdálkodásának átláthatóságát, illetve a közpénzek felhasználásának elszámoltathatóságát a párt tagsága és az állampolgárok felé.

– Az ÁSZ ezért kilenc javaslatot tett a párt elnökének, akinek ezek alapján 30 napon belül intézkedési tervet kell készítenie

– húzta alá.

A számvevőszék alelnöke beszámolt arról is, hogy a Magyar Kétfarkú Kutya Pártnak szintén lépnie kell a törvényes gazdálkodás érdekében.

Holman Magdolna hangsúlyozta: mindkét párt 2018-tól kap rendszeres állami támogatást, így az ÁSZ most elsőként végzett náluk a párttörvényben kétévente előírt vizsgálatot. Az alelnök szerint ezért nem meglepő, hogy a két pártnak számos területen kell tennie a törvényes, átlátható és elszámoltatható gazdálkodás érdekében.

Nagy Imre felügyeleti vezető elmondta: a két vizsgált párt összesen 830 millió forintot kapott 2018–2019-ben.

– A Momentum ebben az időszakban nem alakított ki szabályszerű könyvvezetési rendszert és nem biztosította a könyvvezetésének törvényességét. Ezáltal a párt nem támasztotta alá szabályszerű könyvvezetéssel a pénzügyi kimutatásaiban szereplő bevételi és kiadási adatokat, amivel megtévesztette saját tagságát és a közvéleményt is

– közölte Nagy Imre.

Továbbá megjegyezte: a Momentum a nem pénzbeli vagyoni hozzájárulások értékelését nem végezte el a törvényi előírás ellenére, így nem biztosította a közélet tisztaságára vonatkozó törvényi előírások érvényesülését.

– Ennek következtében nem zárható ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben

– emelte ki.

A Momentum mellett a Magyar Kétfarkú Kutya Pártot is elmarasztalta az Állami Számvevőszék, amiért belső szabályozása és számviteli kereteinek kialakítása nem felelt meg a jogszabályi előírásoknak, továbbá a nem szabályszerű könyvvezetés és gazdálkodás következtében sérült a közpénzek átláthatósága és a közélet tisztaságának alaptörvényben meghatározott elve.

A sajtótájékoztatón Holman Magdolna a jövő évi parlamenti választásra való tekintettel is alapvető fontosságúnak nevezte, hogy minden Magyarországon bejegyzett párt törvényesen működjön.

– A számvevőszék a költségvetési támogatást kapó pártok ütemezett ellenőrzése mellett jelenleg több mint 170 olyan pártot is vizsgál, amely nem kap rendszeres állami támogatást

– mondta.

Mint ismeretes: korábban az ÁSZ a Jobbik kapcsán sem zárta ki, hogy nem engedélyezett források felhasználásával tisztességtelen előnyhöz juthatott más pártokkal szemben. Továbbá az ÁSZ tavaly az MSZP-t is elmarasztalta, amiért a pénzügyi kimutatásait nem a jogszabályi előírások szerint készítette el ebben az időszakban, így azok nem mutattak megbízható és valós összképet a párt bevételeiről és kiadásairól.

Ahogy arról lapunk is beszámolt: a szivárványkoalíció vezető pártja, a Demokratikus Koalíció pénzügyi kimutatásai ugyancsak nem mutatnak megbízható és valós képet a párt bevételeiről és kiadásairól.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.