Megszaporodtak a szeméthegyek Rákospalotán

A XV. kerületi lakosokat is egyre inkább felháborítja, hogy a Gyurcsány-párti vezetés tétlenül nézi az illegális hulladéklerakók elburjánzását a városrészben. Bár Németh Angéláék több millió forintos állami támogatást kaptak a rendrakásra, egyelőre nem változott a városkép, és azt sem tudni, mikorra számolják fel a szeméthegyeket. Eközben a városközpont is siralmas állapotban van, ahol az utóbbi évek szinte egyedüli „fejlesztése” egy rovarhotel létrehozása volt.

2021. 05. 06. 6:18
null
Fotó: Teknos

A XV. kerületi lakosokat is egyre inkább felháborítja, hogy a Gyurcsány-párti vezetés tétlenül nézi az illegális hulladéklerakók elburjánzását a városrészben. Bár Németh Angéláék több millió forintos állami támogatást kaptak a rendrakásra, egyelőre nem változott a városkép, és azt sem tudni, mikorra számolják fel a szeméthegyeket. Eközben a városközpont is siralmas állapotban van, ahol az utóbbi évek szinte egyedüli „fejlesztése” egy rovarhotel létrehozása volt.

A budapesti kerületek közül talán a Gyurcsány-párti Németh Angéla által vezetett Rákospalotát csúfítják el leginkább az illegális szemétlerakók. A városrészben még a belső területeken is újabb és újabb szemétkupacok jelennek meg. Legutóbb a Pólus Center mögötti erdős területen alakult ki többtonnás hulladékhegy.

Bár ez a környék a kerület kieső, kevesek által látogatott részéhez tartozik, a szemétlerakó ügye több Facebook-csoportban is heves vitát okozott. A Budapestet elcsúfító képződményeket bemutató Városkép Romboló bloggere is megosztott egy videófelvételt a hulladékhegyről a YouTube-csatornáján. A bloggerrel és Lehoczki Ádámmal, a XV. kerületi Fidesz-frakcióvezetőjével együtt ellátogattunk a helyszínre, amely az M0-s autóúttól a bevásárlóközpont irányába vezető földút végén található.

Gombamód megjelenő szeméthegyek

A Pólus Center mögött már az út szélén, több helyen tekintélyes méretű hulladékhalmokra lettünk figyelmesek. A legnagyobb szeméthegy azonban ezeknél jóval magasabb, s a jelek szerint az utóbbi időben vihették oda a legnagyobb részét.

A több telet megért hulladékelemek mellett a halomban megtalálható szinte minden, a frissen leselejtezett kutyaóltól kezdve a vécécsészén át a műanyag vödrökig és hordókig, de találtunk kibelezett hűtőszekrényeket, ágybelsőket, halmokban heverő üveggyapotot és veszélyes hulladéknak minősülő olajfestéket is.

A Városkép Romboló néhány napja készített felvételén látható tárgyakon túl azóta megjelentek újabb lomok is a területen, de az is látszik, hogy a szemétkupac egy kisebb részét már eltávolították.

– Az önkormányzat csak akkor szánja el magát a cselekvésre a hasonló ügyekben, amikor a nyilvánosság erejénél fogva kényszerítik. Az Újpalotai csevegőben, illetve a hasonló közösségi médiás csoportokban már égető kérdéssé kezdett válni az újabb szemétlerakat. Ez azt jelzi, hogy a helyiek is egyre türelmetlenebbek Németh Angéláék passzivitása miatt

– fejtette ki Lehoczki Ádám.

Állami segítség a rendrakásra

Közben az önkormányzat honlapján arról számoltak be a napokban, hogy a Tisztítsuk meg az országot! pályázaton a kerület hárommillió forint állami támogatást kapott arra, hogy 17 helyszínen nagyjából 250 köbméter illegális hulladékot tüntessenek el. A DK-s városvezetést azonban hiába kérdeztük meg arról, hogy mikorra várható az illegális szemétlerakatok felszámolása, illetve hogy mely helyszínekről tüntetik el a szemetet, egyelőre nem kaptunk választ

A Bpxv.hu weboldalon viszont közölték, hogy a Répszolg Környezetgazdálkodási és Foglalkoztatási Nonprofit Közhasznú Kft. végzi az április végén kezdődött munkálatokat. Lehoczki Ádám szerint azonban a Répszolg még a rendes tevékenységét sem volt képes hatékonyan ellátni, ezért a baloldali kerületvezetés azt a megoldást választotta, hogy egy újabb közbeszerzésen egy másik vállalatot bízott meg a köztisztasági feladatok ellátásával a kerület újpalotai és pestújhelyi részein.

– Kérdés, hogy volt-e értelme másik céggel szerződni, ha Németh Angéláék a Répszolgot sem tudták úgy megregulázni, hogy megfelelő színvonalon lássa el a szolgáltatást – mondta a kérdést a helyi Fidesz frakcióvezetője. Szerinte emiatt nem tudni, mi a biztosíték arra, hogy bármelyik más vállalattal szemben érvényesíteni tudnák az önkormányzat és a kerületi lakosok érdekeit

 

Városközpont töpörtyűvel

A XV. kerület rekreációs központjának számító Karácsony Benő parkban is lehangoló állapotok fogadják a látogatókat. A Kádár-rendszerből örökölt beton pingpongasztalok egyikén töpörtyűhalom, alatta üres pálinkásüvegek, sörösdobozok éktelenkednek, de a teret körbeölelő foghíjas „nézőtér” betonkaréja sem hívogató látnivaló.

A terület egyébként is több helyen magán viseli a DK-s vezetés keze nyomát: néhány méter távolságra a nagyobb gyermekek számára létrehozott parktól úgynevezett rovarhotelt építettek, amelyet a helyiek egyszerűen csak darázsgarázsnak neveznek. Hasonlóan szürreális látványt nyújtanak a kommunizmusból megmaradt utcabútorok némelyike, amelyeknek leszedték a falapjait. Csak az asztalok és padok medencekékre festett betonlábai virítanak a parkban. A tér mellett álló orvosi rendelő is csak egy félkész torzó. Több száz millió forintot költhetett rá az önkormányzat, de évek óta az enyészeté, befúj a szél, beesik az eső.

Mint korábban megírtuk, nemcsak Rákospalotán vannak hasonló gondok, a Karácsony Gergely vezette fővárosi önkormányzat fenntartásában lévő közparkok is elképesztően rossz állapotban vannak.

A Népligetben, a Gellért-hegyen, illetve a Városmajorban halmokban áll a szemét, hiányos a közvilágítás, állandó a balesetveszély és helyenként a közbiztonság is sok kívánnivalót hagy maga után. A baloldali városvezetés még az alapvető karbantartói munkákat sem végezte el, így több közparkban derékig ér a gyom, nem távolítják el az elkorhadt, beteg fákat, az egészséges példányok lombkoronája pedig (ahogyan a bokrok, és a sövény nagy része is) alakítatlanul burjánzik Budapest legismertebb helyein.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.