Megszorít a BKK?

Listát készítenek a BKK Zrt.-nél a cég munkatársainak beosztásáról, életkoráról, az elbocsátás esetén fizetendő végkielégítések mértékéről – tudta meg a Magyar Nemzet. Lapunk informátora szerint a jövőben lehetséges leépítések főként a pénztárosokat, a jegyellenőröket, illetve a mérnököket érinthetik. A társaság kérdésünkre jelezte, nem terveznek létszámcsökkentést, de azt elismerték, hogy a kialakult pandémiás helyzetre való tekintettel a BKK felülvizsgálja a 2020-as üzleti tervét, és ezzel összefüggésben minden szakterület, így a munkaügyi osztály is szolgáltat releváns adatokat.

Magyar Nemzet
2020. 04. 03. 5:50
null
Úgy tudjuk, listát készítenek a cég munkatársairól, életkorukról és beosztásukról Fotó: Kurucz Árpád
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Budapesti Közlekedési Központ módosítja üzleti tervét és felkészül az esetleges elbocsátásokra – tájékoztatta lapunkat a cég neve elhallgatását kérő illetékese. A Magyar Nemzet úgy tudja, a vállalatnál a BKK Zrt. gazdasági vezérigazgató-helyettesének utasítására – a munkaügyi osztály bevonásával – listát készítenek a cég munkatársainak beosztásáról, életkoráról és az elbocsátás esetén fizetendő végkielégítés mértékéről. Lapunk informátora szerint a szóban forgó leépítések főként a pénztárosokat, a jegyellenőröket, illetve a mérnököket érinthetik.

Paradox módon a lehetséges elbocsátások mellett jelentős számban növekedhet a cégnél lévő munkavállalók száma, hiszen a társaság egyik alvállalkozójának, a PFM Kontroll Kft.-nek nyáron lejár a szerződése, a BKK pedig a jövőben már saját humán erőforrásból szeretné biztosítani a biztonsági szolgálatot. (A PFM kiiktatása hozzávetőlegesen négyszáz fő munkanélkülivé válását jelentené.)

A Magyar Nemzet megkereste a közlekedési cég gazdasági vezérigazgató-helyettesét, aki elzárkózott a válaszadástól. Fendrik László a társaság kommunikációs osztályához irányított bennünket, majd azt tudakolta, hogy miként jutottunk hozzá a mobilszámához.

A BKK – hosszas gondolkodás után – végül írásban válaszolt. A társaság jelezte, nem terveznek létszámcsökkentést. „A kialakult pandémiás helyzetre való tekintettel a BKK felülvizsgálja a 2020-as üzleti tervét, ennek kapcsán a szervezet minden szakterülete szolgáltat releváns adatot, így a munkaügyi osztály is. A tervezés célja, hogy megállapítsa, milyen hosszú távú pénzügyi hatásai lesznek a jelenleg tapasztalt kilencvenszázalékos utasszámcsökkenésnek a BKK bevételeire, és ezzel párhuzamosan miként lehet a költségeket optimalizálni annak érdekében, hogy a BKK a fővárostól kapott forrásokkal felelősségteljesen tudjon elszámolni” – fogalmazott a vállalat kommunikációs osztályának illetékese.

Úgy tudjuk, listát készítenek a cég munkatársairól, életkorukról és beosztásukról
Fotó: Kurucz Árpád

Hangsúlyozta, az elkészült üzleti tervet a fővárosi önkormányzat is véleményezni fogja majd. Kitért arra, bíznak a kormány hathatós intézkedéseiben. A PFM Kontroll Kft.-vel összefüggésben a Budapesti Közlekedési Központtól egyetlen felvetésünkre sem kaptunk választ. Azokról a BKK üzleti titokra hivatkozva egyelőre hallgat.

A BKK válaszát olvasva kiderül, hogy a társaság gyakorlatilag egyetlen információnkat sem cáfolta, mint ahogy az is, hogy a vállalat a főváros helyett a kormánytól várja a segítséget.

Gócpontok

Emberéletekkel játszik Karácsony Gergely főpolgármester. Nem indulnak megfelelő sűrűséggel a BKK-járatok, s ma reggel ismét tömött sorok álltak a busz- és villamosmegállókban – írta Láng Zsolt, a Fidesz fővárosi frakcióvezetője tegnapi közleményében. Fürjes Balázs, a Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár és Wintermantel Zsolt, Újpest volt polgármestere is arra figyelmeztetett, hogy a járművek zsúfoltsága miatt meg fog ugrani a megbetegedések száma.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.