Gyurcsányék egérutat biztosítottak Czeglédynek

Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nem függesztette fel az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként elhíresült, 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással, valamint más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogát, törvényi előírások miatt a Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – értesült a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Swendt-Nagy
2019. 05. 09. 6:05
null
A DK kedvenc jogásza a jelek szerint elkerülheti a felelősségre vonást az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miután a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) kedden nem függesztette fel az MSZP és Gyurcsány Ferenc ügyvédjeként elhíresült, 6,3 milliárd forintos költségvetési csalással, valamint más bűncselekményekkel vádolt Czeglédy Csaba mentelmi jogát, törvényi előírások miatt a Szegedi Törvényszék kénytelen megszüntetni vele szemben a büntetőeljárást – értesült a Magyar Nemzet a Csongrád Megyei Főügyészség szóvivőjétől.

Czeglédy mindezt annak köszönheti, hogy a Demokratikus Koalíció (DK) felvette őt az európai parlamenti listájára, az NVB ülésén pedig nem kapott kétharmados támogatást – kilencen szavaztak mellette és nyolcan ellene – a mentelmi jogának megvonására tett előterjesztés.

A DK kedvenc jogásza a jelek szerint elkerülheti a felelősségre vonást az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig
Fotó: Havran Zoltán

A büntetőeljárás megszüntetésének kérdésében a törvényszéknek nincs mérlegelési lehetősége, és a döntést közvetlenül azután ki kell hirdetnie, hogy kézhez veszik a választási bizottság írásba foglalt határozatát.

Czeglédy ezzel legalább az uniós választás eredményeinek jogerőre emelkedéséig elkerülheti a felelősségre vonást. Utána pedig az ügyészségnek újra vádat kell emelnie ellene ahhoz, hogy ismét bíróság elé állíthassák.

Ha viszont a Gyurcsány-párt úgy dönt, hogy Brüsszelbe küldi, akkor az eljárás újbóli megindítását tovább hátráltatja, hogy EP-képviselőként mentelmi jog illeti majd meg, s annak megvonását Polt Péter legfőbb ügyésznek az Európai Parlament elnökénél kell kezdeményeznie. Czeglédy amúgy jelenleg a DK uniós listájának utolsó, 36. helyén áll, ennek ellenére az NVB döntése előtti felszólalásában azt állította: valószínűleg nem lesz EP-képviselő, de nem tartja magát „kamujelöltnek”.

Ennek azonban ellentmond, hogy tavaly, az országgyűlési választás előtt hasonló trükkel próbált szabad lábra kerülni.

Ismert ugyanis, hogy az MSZP-s, de a DK-val is szoros kapcsolatban álló Czeglédyt 2018. március 1-jén az NVB jogerősen nyilvántartásba vette mint független képviselőjelöltet. Ezzel mentelmi jogot szerzett magának, s emiatt meg kellett szüntetni az előzetes letartóztatását. (Ügye akkor még nyomozati szakban volt.)

Szabadulása után néhány órával Kálmán Olga esti televíziós műsorában tűnt fel, politikustársai közül pedig – saját bevallása szerint – az elsők között akarta felkeresni Gyurcsány Ferencet. Erre azonban már nem volt módja, mert Polt Péter megkeresésére az NVB sürgősséggel tárgyalt Czeglédy mentelmi jogának felfüggesztéséről, s a testület meg is vonta tőle a védelmet.

A szombathelyi politikusból már akkor igyekeztek mártírt csinálni, különösen a DK-sok. A 2018. március 5-i tárgyalásra, amikor az előzetes letartóztatásáról döntöttek, a párt vezérkarából kivonult Molnár Csaba és Gyurcsány Ferenc is, oldalán feleségével. Gyurcsány és Czeglédy kapcsolata nemcsak politikai, hanem üzleti értelemben is szoros volt.

A DK-elnök felesége és a párt európai parlamenti listavezetője által igazgatott Altus Portfólió Kft. ugyanis 2016. február 25-én 255 ezer euró, azaz csaknem nyolcvanmillió forint összegben úgynevezett rövid lejáratú likviditási – a fizetési nehézségek áthidalására szolgáló – kölcsönt nyújtott a Czeglédy Csaba által vezetett Human Operator Zrt.-nek.

A szerződést a kölcsönadó részéről Gyurcsányné írta alá. Ezt az összeget továbbiak követték, előbb 90, aztán pedig 35 millió, összesen tehát több mint 200 millió forint kölcsönt kapott a Human Operator az Altustól, mint kiderült, jogtalanul, s ezért a Magyar Nemzeti Bank piacfelügyeleti eljárásban tavaly nyáron 15 millió forint bírságot szabott ki a társaságra.

A volt szombathelyi önkormányzati képviselő a DK majálisán is feltűnt
Fotó: Havran Zoltán

A Human Operator egyébként központi szerepet tölt be a Czeglédyvel és húsz bűntársával szemben különösen jelentős vagyoni hátrányt okozó költségvetési csalás bűntette, valamint hamis magánokirat felhasználásának vétsége miatt emelt vádban.

Az ügyészség szerint Czeglédy mint a cég igazgatóságának elnöke és ügyvezetője 2011-től kezdődően egy olyan bűnszervezetet hozott létre, amelynek célja a döntően diákmunkaerő-közvetítéssel foglalkozó részvénytársaság adófizetési kötelezettségének csökkentése, valamint a diák­munkához kapcsolódó más közterhek, így a személyi jövedelemadó megfizetése alóli mentesülés volt.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.