Németh Szilárd: Görgei Artúr nemzetünk legkiválóbbjai közé tartozott

Görgeinek a nemzeti emlékezetben elfoglalt pozíciója és történelmi szerepe végre méltó helyre kerülhetett – hangsúlyozta az államtitkár.

Magyar Nemzet
Forrás: MTI2021. 05. 21. 15:20
null
Az ünnepségen koszorút helyezett el Görgei sírjánál a Honvédelmi Minisztérium nevében Németh Szilárd, a Magyar Honvédség nevében Barát István vezérőrnagy, a MH Parancsnoksága törzsfőnöktámogató helyettese és Mudra József ezredes, Budapest helyőrségparancsnoka, valamint Móczár Gábor. Fotó: Facebook/Németh Szilárd
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Görgei Artúr tábornok alakja, felelősségteljes magatartása, hazája és katonái melletti elkötelezettsége ma is példaként szolgálhat mindannyiunknak – mondta a honvédelem napja alkalmából tartott ünnepi beszédében Németh Szilárd.

A Honvédelmi Minisztérium parlamenti államtitkára Görgei Artúr tábornok sírjánál felidézte: 105 évvel ezelőtt, éppen Budavár dicső visszafoglalásának napján, május 21-én hunyt el az akkor 98 éves Görgei Artúr, az 1848–49-es forradalom és szabadságharc legendás hadvezére, aki a többszörös orosz–osztrák túlerő miatt, azért, hogy a további felesleges vérontást elkerülje, 1849. augusztus 13-án Világos mellett letette a fegyvert. Németh Szilárd rámutatott: a feltétel nélküli fegyverletétel miatt és azért, mert őt nem ítélték halálra, hosszú időn át Görgeit árulónak tartotta a magyar közvélemény, sőt, másfél évszázad elteltével is csak kevesen ismerték fel motivációit, döntésének hátterét, katonai, politikai és emberi nagyságát.

A politikus ugyanakkor leszögezte:

Görgei Artúr vitathatatlanul nemzetünk legkiválóbbjai közé tartozott, akinek vészterhes időkben kellett felelősségteljesen döntenie. A hazája iránt mélyen elkötelezett hadvezér a lehetőségekhez képest a legjobb döntést hozta, amikor az értelmetlen véráldozat helyett letette a fegyvert.

Az államtitkár szerint az 1848-49-es forradalom- és szabadságharccal egy időben született magyar honvédség máig legnagyobb hadvezéreként lehet Görgei Artúrra tekinteni, aki személyesen is példát mutatott katonáinak, bizonyította bátorságát, képes volt felmérni hadserege teljesítőképességét és nem követelt észszerűtlen, vállalhatatlan áldozatokat.

Görgei sírjánál Németh Szilárd, Barát István vezérőrnagy, valamint Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézetének főigazgatója koszorút helyezett el
Fotó: Facebook/Németh Szilárd

Ugyan sokáig kellett várni – tette hozzá –, de

Görgeinek a nemzeti emlékezetben elfoglalt pozíciója és történelmi szerepe végre méltó helyre kerülhetett,

a mostani diákok előtt már egy polihisztor és tudós ember, felelősségteljes politikus és zseniális katona, egy hazafi képe jelenik meg, ha Görgeiről tanulnak.

Németh Szilárd továbbá hangsúlyozta: ma, amikor a 173 éves Magyar Honvédség megerősítése, modernizációja, képességeinek fejlesztése folyik, a Zrínyi honvédelmi és haderőfejlesztési program megvalósításához is találni tanulságot, követendő példát Görgei Artúr életművében, aki jól látta, hogy a hadászatban és a harcászatban, valamint az alapjukat képező logisztikában milyen jelentősége van a korszerű eszközök alkalmazásának. Emellett fontos felismerése volt Görgeinek, hogy ha már nem tud azonos típusú puskákat adni minden katonának, legalább az egységes szervezési elvek alkalmazásával kell megpróbálnia növelni a honvédsereg hatékonyságát – magyarázta.

A Fiumei úti sírkertben tartott megemlékezésen Móczár Gábor, a Nemzeti Örökség Intézete megbízott főigazgatója úgy fogalmazott: a

Fiumei úti sírkert nyitott történelemkönyvként lehetőséget ad arra, hogy történelmi alakjainkról lehámozzuk a különböző korok által rájuk aggatott ítéleteket és előítéleteket, és egykori szerepükhöz méltó módon emlékezhessünk rájuk.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.