Egyetlenek vagyunk az unióban, ahol vakcinabőség van

A miniszterelnök a szokásos, péntek reggeli rádióinterjúban beszélt arról, hogy a továbbiakban egy észszerűbb oltási rendszerre állunk át, de a gyermekek oltakozását illetően tudományos válasz legkorábban nyár végén várható. Orbán Viktor arra is kitért, hogy az internet új csatateret nyitott a gyermekek elleni bűncselekményekben, ezért is van szükség új szabályozásra, a nemzeti összetartozás napja apropóján pedig úgy fogalmazott, a magyaroknak nincs okuk arra, hogy vereségtudatban éljenek.

Csókás-Kincses
Forrás: Kossuth Rádió2021. 06. 04. 7:46
null
Orbán Viktor kiemelte, az oltakozás terén most már az egyéni felelősségnek van nagy szerepe.
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Összesen 11 850 embert oltottak be tegnap első oltással, második oltással pedig 81 943 embert – számolt be róla Orbán Viktor miniszterelnök szokásos péntek reggeli interjújában a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában. Hozzátette: ez jól mutatja, hogy megváltoztak a dolgok. A kormányfő arra is rámutatott, hogy már az első oltások száma is nagy biztonságot eredményez, ám a második oltás adja meg a teljes biztonságot. Arra is felhívta a figyelmet azonban, hogy az első oltások száma azért ilyen alacsony, mert az emberek már nem rohamozzák meg annyira az oltópontokat. Jelezte: míg korábban arra fektették a hangsúlyt, hogy az első oltások száma növekedjen, most ez megváltozott.

– Mi vagyunk az egyetlen olyan ország Európában, ahol nem vakcinahiány van, hanem vakcinabőség

– mondta Orbán Viktor. A miniszterelnök kiemelte: oltásbiztonságban vagyunk, és ez év végéig biztosan így marad, ezért tudunk segíteni más országoknak is.

Úgy fogalmazott, Magyarországon senkinek nem kell tartania attól, hogy baj lesz, egy következő hullám esetén, vagy ha netán kiderül, hogy az oltás rövidebb ideig biztosít védelmet, mint hittük, mert annyi vakcinánk van, hogy mindenkit kétszer be tudnának oldani. A magyar lakosság 54 százaléka már túl van az első oltásán és 38 százalék a másodikat is megkapta.

Orbán Viktor elmondta azt is, hogy tegnap 26 beteget vesztettünk el, és a fertőzött honfitársaink száma is meredeken csökken. Van viszont két és fél millió ember, aki nem kért vakcinát.

A továbbiakban azonban nem észszerű fenntartani a jelenlegi oltási rendszert, ezért úgynevezett készenléti oltási rendre állnak át. Ez azt jelenti, hogy néhány oltóhelyet fenntartanak, és aki akar oltakozni, annak oda kell mennie.

Tehát nem lesz elérhető a vakcina a háziorvosoknál.

A gyermekek oltását illetően a miniszterelnök arról beszélt, hogy az egész vírushelyzetben nagyon nehéz tudományosan tisztán látni, mert minden érvényes megállapításhoz időtávlatban kell látni, de ebben a járványban ez a távlat még nincs meg. – Így vagyunk a fiatalabbakkal is – jelentette ki a kormányfő. – Ugyanakkor elzárkózni sem szeretnének attól, hogy a szülő ha szeretné, beoltathassa a gyermekét. – Orbán Viktor elmondta, nem gondolja, hogy a magyar tudományos közösségben ez a vita a nyár végénél hamarabb nyugvópontra jutna. Még nem döntötték el, hogy lesz-e a gyermekek oltását illetően oltási kampány, azonban egyelőre a kiskorúak mehetnek a szüleikkel a legtöbb helyre.

A kormányfő szerint míg hazánkban folyamatosan törlik el a korlátozásokat, Nyugat-Európában „még depresszió van”. – Mi szabadságot nyertünk azáltal, hogy az oltások tekintetében hónapokkal megelőzzük a többi országot – húzta alá.

Azzal folytatta, hogy itthon már kezdődik a gazdaság újraindítása is, a jövő héten konferenciát is szerveznek erről. – Időt, szabadságot és pénzt is nyerünk azzal, hogy jól sikerült az oltási program – hangsúlyozta a miniszterelnök, majd megköszönte a munkáját mindenkinek, aki részt vett az oltások megszervezésében, lebonyolításában, továbbá köszönetet mondott annak az 5,2 millió embernek is, aki regisztrált az oltásra.

Hozzátette: eddig az állam felelőssége volt, hogy megszervezze a lakosság immunizálását, innentől kezdve viszont csakis az egyéni felelősség emelheti tovább az oltások számát.

Orbán Viktor kiemelte azt is, hogy a magyar egészségügy európai szinten is kiemelkedően teljesített a járvány idején.

Orbán Viktor kiemelte, az oltakozás terén most már az egyéni felelősségnek van nagy szerepe

Arról, hogy folytatják-e a kétoldalú megállapodásokat, a kormányfő elmondta, szükséges lesz. Mint fogalmazott, van védettségi igazolványunk, a többiek előtt járunk, és Európában egy mögöttünk lévő pozícióból szeretnének előre jutni. Ha belép majd az európai kártya, az nem azt jelenti, hogy ki fognak bocsátani Brüsszelben egy kártyát, a nemzeti hatóságok feladata lesz, hogy kibocsássák a védettségi kártyát.

– A mostani védettségi kártyánk online változatát fogjuk kiegészíteni adatokkal, így a magyar digitális kártyán lévő adatok szinkronban lesznek a jövőben elkészülő többi európai ország kártyájával

– magyarázta a miniszterelnök. – Azt gondolom, hogy amit a közösségi felelősségből meg tudtunk tenni, azt megtettünk, de itt az egyéni felelősség érzésének növekedésére van szükség – tette hozzá.

Több mint egy éve vitatkoznak a pedofilellenes törvénycsomagról, amely most a Parlament előtt van. – Én azt hiszem, hogy gyorsabban is döntésre juthattunk volna, de nagyon keskeny ösvényen járunk, mert miközben nem akarunk beleszólni senki életvezetésébe, azt sem szeretnénk, ha olyasmit látnának és tapasztalnának a gyerekek, ami az ő egészségükre káros és veszélyes – fogalmazott Orbán Viktor. Hozzáfűzte: az indulatok és érzelmek egyértelműek. – Ésszel kell eljárnunk, nehogy olyan szabályokat hozzunk, aminek egyes részeit később megbánhatjuk.

A gyermekek bizalmával visszaélni, különösen szexuális okokból a legvisszataszítóbb dolog, amit el tudunk képzelni, az internet pedig olyan csatateret nyitott, amelyhez új szabályozás szükséges.

A gyerekek lubickolnak ebben az online térben, ebbe a térbe viszont a jó dolgok mellett a rossz dolgok is beáramolnak. Kocsis Máté frakcióvezető viszi a pedofilellenes törvénycsomag feladatát: semmilyen szexuális befolyásolásnak nem akarjuk kitenni kiskorú gyermekeinket és büntetni akarjuk azokat, akik ezt a határt átlépik – hangsúlyozta a miniszterelnök.

A nemzeti összetartozás napjáról Orbán Viktor elmondta: tizenegy évvel ezelőtt döntött úgy a magyar kormány, hogy az országvesztés napját emléknappá emeli. A kormányfő úgy fogalmazott: van egy nagy nemzet, amely messze túlnyúlik a határokon, és ennek lelki összetartása erősebb, mint a korábbi évtizedekben bármikor.

– Nem akarunk úgy élni, hogy egy örökké vereségre ítélt népnek tekintjük magunkat, nincs is okunk arra, hogy ilyen vereségtudatban éljünk.

– A miniszterelnök rámutatott, hogy a szomszédaink – akikkel Trianon okán számos vitánk van – respektálják azt az erőt és a sikert, amit Magyarország felmutatott az elmúlt időszakban. – Ennek köszönhetően az utóbbi tíz évben javítottuk a viszonyt a szomszédos országokkal, a szerbekkel vagy a szlovénokkal például soha nem volt ilyen jó a kapcsolatunk.

Ma egyik szomszédos ország sem teheti meg, hogy ne kalkuláljon Magyarországgal

– mutatott rá Orbán Viktor, majd úgy folytatta: a hazai külpolitika alapgondolata, hogy nem ellenfeleket gyűjtünk, hanem barátokat.

A kormányfő az amerikai–dán lehallgatási botrányról szólva utalt rá, hogy még a nyugati szövetségi rendszeren belül is nehéz barátokat gyűjteni, mert akinek eszköze és hatalma van, az akár törvénytelenül is információkat gyűjthet a másikról.

Jelezte: a nemzetbiztonsági kabinet az ügy miatt megkapta a munkát, hogy derítse fel, hazánk is érintett lehet-e hasonlóban.

Orbán Viktor kijelentette: Magyarországnak nem arra kell törekednie, hogy egyik vagy másik hatalom mellé álljon, hanem mindig a saját utunkat kell járnunk, és a megkötött barátságokat gazdasági együttműködésre kell átváltanunk, lehetőséget teremtve a magyar vállalkozóknak arra, hogy a termékeiket el tudják adni külföldön.

– Lélekben, történelemben, kultúrában és akaratban mi egy nagy nemzet vagyunk. Ki kell mennünk a világba, mert a világra való nyitottság a magyar embereknek rendkívül sok előnyt hozhat és hoz is

– állapította meg a kormányfő.

A futball Európa-bajnokságról Orbán Viktor úgy fogalmazott: sajnálja, hogy nem játszik, mert személyében „végre fölemelkedett egy magyar csillag”. – A Puskás Akadémia alapítójaként külön figyelem az onnan kikerült játékosokat, de nem csak nekik, mindenkinek sok sikert kívánok – zárta szavait a miniszterelnök.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.