Orbán Viktor: Európát vitáról vitára és napról napra újra kell egyesíteni

Ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak — jelentette ki hétfőn Sopronban Orbán Viktor a Páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 30 éve újra szabad Magyarország polgárainak megtiszteltetés, hogy ezen a napon idelátogatott a német kancellár. Angela Merkel köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért.

2019. 08. 21. 6:36
SZIJJÁRTÓ Péter; MERKEL, Angela; Szijjarto Peter fogadja a Sopronba érkező Angela Merkelt.
A helikopterrel érkező német vezetőt Szijjártó Péter fogadta Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

Ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthona marad az európaiaknak — jelentette ki hétfőn Sopronban Orbán Viktor a Páneurópai piknik 30. évfordulója alkalmából tartott ökumenikus istentiszteleten. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy a 30 éve újra szabad Magyarország polgárainak megtiszteltetés, hogy ezen a napon idelátogatott a német kancellár. Angela Merkel köszönetét fejezte ki Magyarországnak a német egység megteremtésében játszott szerepéért.

Harminc éve, 1989. augusztus 19-én rendezték meg a Fertő tó mellett az úgynevezett Páneurópai pikniket, az ebből az alkalomból ideiglenesen megnyitott osztrák–magyar határon több száz NDK-állampolgár jutott át Ausztriába. Hétfőn, az esemény évfordulóján a soproni evangélikus templomban tartottak ökumenikus istentiszteletet, amelyen beszédet mondott Orbán Viktor miniszterelnök és Angela Merkel német kancellár, akit aznap Sopron határában fogadott Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter.

– Mindig is tudtuk, a kettészakítottság idején is, hogy csak egy Európa van – emelte ki beszédében Orbán Viktor, aki szerint ha hiszünk benne, Kelet és Nyugat egysége fennmarad, és Európa erős, gazdag otthonává válik az európaiaknak. – Itt, Sopronban keletről bontottuk meg a falat, itt nyitottuk meg a német és az európai egyesítés előtti utat – mondta a miniszterelnök, és közölte: Sopron különleges helyet foglal el a magyarok szívében, mindig is a hűség városa volt.

Ezt sosem felejtjük el, és minden magyar gyereknek tanítják az iskolában, hogy a soproniak Magyarország feldarabolásakor, a népszavazás erejével Magyarországhoz kötötték magukat. Azt sem felejtjük el, hogy 30 éve ezen a napon keletnémet sorstársaikkal áttörték a szabad világ és Magyarország közötti börtönkerítést, az áttöréssel leomlott a fal, amely hazánkat leválasztotta Európáról, és a szovjet világ részévé tette – emlékeztetett, hozzátéve, hogy 30 éve itt ért véget a második világháború utáni európai rend. A magyarok a németekhez fűződő kapcsolatukat mindig is különleges viszonynak látták. „Régi dolog ez”, régebbi, mint a soproni piknik, és régebbi, mint a XX. századi közös vereségeink – fűzte hozzá a kormányfő.

Orbán Viktor kijelentette: mi, magyarok mindig is hívei voltunk Németország újraegyesítésének, mindig tudtuk, hogy a szovjet világból való kiszabadulásunkat az teszi véglegessé, ha a két Németország egyesül, és mi „azzal a lendülettel” és az egyesített Németország támogatásával „bemasírozhatunk” a NATO-ba és az EU-ba. Így lett Helmut Kohl egykori német kancellár a magyarok hősévé, ezért övezi itt személyét kultusz a mai napig – tette hozzá.

Orbán Viktor a magyar emberek, a nemzet nagyrabecsülését fejezte ki Angela Merkelnek, aki Európa legnépesebb és legerősebb államának 14 éve a vezetője. A német kancellár saját hazáján túl hosszú évek óta dolgozik Európáért, az európai nemzetek együttműködéséért és egész Európa újraegyesítéséért – közölte Orbán Viktor, hozzátéve: a nagyrabecsülés mértékét növeli, hogy Európát vitáról vitára, konfliktusról konfliktusra, napról napra újra kell egyesíteni. Mint mondta, Európa alapját a független és szabad nemzetek adják, ezért az európai egység sosincs kész, mindig újra és újra meg kell alkotni. Megjegyezte azt is: Magyarországon „a keményen dolgozó és sikeres hölgyek előtt messziről megemeljük a kalapunkat”.

 

A helikopterrel érkező német vezetőt Szijjártó Péter fogadta
Fotó: MTI/KKM/Kovács Márton

– Mi, németek nagy hálával gondolunk arra, ahogy Magyarország hozzájárult Európa megosztottságának megszűnéséhez és a német egység megteremtéséhez. Köszönetet mondunk ezért Magyarországnak – hangsúlyozta beszédében Angela Merkel. A kancellár felidézte: a 30 évvel ezelőtti piknik célja az volt, hogy a rendezők, a Magyar Demokrata Fórum és a Páneurópai Unió megünnepelje az európai békét, és azt tervezték, hogy néhány órára szimbolikusan megnyitják a magyar–osztrák határt. A magyar kempingekben nyaraló keletnémet állampolgárok között hamar elterjedt a rendezvény híre, és mindenüket hátrahagyva százával keltek útra Sopron felé, hogy kijussanak a szabadságba – tette hozzá.

Angela Merkel világraszóló eseménynek nevezte a Páneurópai pikniket, és kiemelte: a magyar határőrök nem lőttek a keletnémet állampolgárokra, ezzel olyan bátorságról tettek tanúbizonyságot, amely a szolgálati előírások fölé helyezte az emberiességet. A német kancellár szerint a Páneurópai piknik az 1989-es év nagyszerű szabadságmozgalmainak szimbólumává vált, hiszen néhány héttel később, szeptember 11-én Magyarország véglegesen megnyitotta a határait nyugat felé, november 9-én leomlott a berlini fal, Európa megosztottsága pedig véget ért.

A Páneurópai piknik bizonyította, hogy a szabadság iránti vágyat nem lehet elnyomni az emberekben, hogy bennünket, európaiakat a közös értékek egyesítenek és azt is, hogy közösen mennyi mindent tudunk elérni – tette hozzá a német vezető. A kancellár szerint Sopron egyenlő a szabadsággal, a szolidaritással, a békével, Sopron a példája annak, hogy milyen sokat el tudunk érni mi, európaiak, ha bátran kiállunk oszthatatlan értékeink mellett.

Az Európa előtt álló óriási feladatokról a kancellár azt mondta, hogy szem előtt kell tartani ezeket az értékeket.

– Tudatában kell lennünk annak, hogy egy nemzet jóléte függ a közös európai jóléttől is. Európa csak annyira tud erős lenni, amennyire egységes. Európa csak annyira lehet erős, amennyire a vitás kérdésekben is kész kompromisszumokat kötni – jelentette ki.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.