Orbán Viktor: Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon

Fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon — ígérte vasárnapi beszédében Orbán Viktor, aki hétpontos családvédelmi akciótervet is bejelentett a Várkert Bazárban megtartott évértékelőjén. A miniszterelnök beszélt a kialakulófélben lévő szocialista—náci koalícióról, de arról is, hogy az emberek többsége előre tudott lépni az elmúlt években, terveznek, dolgoznak, építkeznek, gyermekeiket iskoláztatják.

2019. 02. 11. 6:05
null
A kormányfő szerint véget ért a száz év magyar magány korszaka Fotó: Havran Zoltán
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Hétpontos családvédelmi akciótervet jelentek be – kezdte Orbán Viktor a vasárnapi évértékelőjének legjobban várt, a Magyar Nemzet által is beharangozott részét. Kiderült, bevezetik a fiatal házasok gyermekvállalási támogatását. Minden 40 év alatti nő, aki első házasságát köti, a közös élet kezdéséhez 10 millió forint összegű kedvezményes kölcsönben részesülhet. A törlesztést az első gyermek érkezésekor három évre felfüggesztik, a második gyermek érkezésekor újból három évre felfüggesztik, és a tőketartozás harmadát nem kell visszafizetni. Ha harmadik gyerek is születik, akkor a kölcsön további részét elengedik.

A program második pontjaként kibővítik a csok kedvezményes hitelét. A jövőben a két- és többgyermekes családok a 10, illetve 15 millió forintos hitelt használt lakások vásárlására is felhasználhatják. Új elem a családtámogatásban, hogy eddig a kormány a harmadik és minden további gyermek születése esetén egymillió forintot vállalt át a nagycsaládosok jelzáloghiteléből. Most ezt bővítik ki: már a második gyermek születésekor egymillió forintot, a harmadik gyermeknél négymillió forintot, minden további gyerek születésekor újabb egy-egymillió forintot vállal át az állam.

A kormányfő szerint véget ért a száz év magyar magány korszaka
Fotó: Havran Zoltán

A miniszterelnök negyedik elemként bejelentette, hogy azok az asszonyok, akik legalább négy gyermeket szültek és neveltek, életük végéig mentesülnek a személyi jövedelemadó fizetése alól. Orbán Viktor szólt a nagycsaládosok autóvásárlási programjáról is. – Családi, azaz legalább hétszemélyes új autó vásárlását támogatja majd a kormány – jegyezte meg, hozzátéve: a vásárláshoz 2,5 millió forint vissza nem térítendő támogatást ad az állam. A miniszterelnök részletesen ismertette a teljes bölcsődei ellátást célzó kormányzati programot.

– Azért, hogy elegendő bölcsődénk legyen, 3 év alatt 21 ezer új férőhelyet létesít a kormány – mondta a kormányfő. A családvédelmi akcióterv hetedik pontja, hogy bevezetik a nagyszülői gyedet. A jövőben, ha a szülők így döntenek, a nagyszülők is gyeden maradhatnak helyettük. Szerinte az intézkedéscsomagra a magyarok a nemzeti konzultációban mondtak igent, ez a válaszuk a demográfiai problémákra, nem pedig a bevándorlás.

A miniszterelnök az évértékelőn a középiskolai nyelvoktatás megreformálását is célul tűzte ki. A kormány minden gimnáziumi és szakgimnáziumi tanuló számára kétszer, a 9. és a 11. évfolyamot követően kéthetes külföldi nyelvtanulás lehetőségét fogja biztosítani. Az egészségügyben 700 mil­liárd forintos fejlesztést – amelynek része a budapesti centrumkórházak kialakítása – jelentett be a kormányfő.

Orbán Viktor szólt a májusi európai parlamenti választás súlyos tétjéről is, arról, hogy az európai bevándorláspárti erők – amelynek élén Soros György megbízható embere, a szocialista Frans Timmermans áll – végérvényesen át akarják kontinensünket alakítani. – Olyan Európai Parlamentet akarunk, amely tiszteletben tartja az országok és népek saját jövőjéről való döntését, és elfogadja, hogy mi, közép-európaiak a magunk útját akarjuk járni – szögezte le a magyar kormányfő.

A magyar ellenzékről kijelentette: szocialista–náci koalíció alakul, a baloldal Jobbikkal kötött frigye azt jelenti, vörös és barna együtt menetel. Karácsony nevét ki nem ejtve azt mondta róla: „A budapestiek polgármestere akar lenni, ahelyett, hogy elkullogna csendben a kertek alatt. Szégyen!” A parlamentben és az MTVA székházában randalírozó ellenzékiekről a hallgatóságban zajos sikert kiváltva megjegyezte: „Talpig úriemberek. Talpig – no de onnan fölfelé?”

A miniszterelnök szerint az emberek többsége előre tudott lépni az elmúlt években
Fotó: Havran Zoltán

A gazdaságpolitikai célokról kifejtette: a magyar gazdaság növekedése a világgazdaság sokak által előrejelzett lassulása esetén is minden évben legalább két százalékponttal meghaladja az európai átlagot. – Ha a többiek lassulnak, mi a kanyarban előzünk majd – ígérte. A gazdaság szerkezetváltása kapcsán megjegyezte: fizikai munka mindig lesz, de mellé fel kell futtatni az új, digitális és robottechnoló­giára épülő iparágakat is. A sikeres magyar vállalkozások kapcsán egy évtizedes tervet is megfogalmazott: nekik kell létrehozni külföldön azokat a befektetéseket, amelyeknek profitját hazahozva ellensúlyozzák az innen kivitt profitot.

A kormányfő szerint az emberek többsége előre tudott lépni az elmúlt években, terveznek, dolgoznak, építkeznek, gyermekeiket iskoláztatják. – Soha rosszabb évet, mint a 2018-as volt – értékelt egy mondatban, hozzátéve: „az ország készen áll a győzelemre”. Fontos kijelentés volt az is, hogy „fel fogjuk számolni a szegénységet Magyarországon”, vagyis elvégzik azt a munkát, amit a baloldal soha nem tudott és akart elvégezni.

Orbán Viktor beszéde végén hazánk megvédésére és országépítő munkára hívott mindenkit. Kiemelte, hogy a rendőrség a katonákkal együtt védi a határt, gőzerővel épül az új magyar hadsereg. A kormánypárti képviselők pedig Brüsszelben képviselik a magyar érdeket. Arról is szólt, hogy a szomszéd országok újra tisztelnek minket. – Véget ért a 100 év magyar magány korszaka. Már csak egy kis jókedv és humor hiányzik, de arról majd a magyar ellenzék gondoskodik – zárta a 21. évértékelőjét Orbán Viktor.

A teljes beszédet IDE KATTINTVA olvashatják el.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.