Orbán Viktor: Legyőztük a járvány harmadik hullámát

Még pénteken döntés születik arról, hogy mikor oldják fel a pandémiás korlátozások zömét, miután még a hétvégén eléri az ötmillió főt a beoltottak száma. Orbán Viktor azt is közölte a Kossuth rádió pénteki műsorában, hogy a következő két hónapban egyeztetnek a Magyar Bankszövetséggel a hitelmoratórium utáni lépésekről.

Kincses Krisztina, Bácskai Balázs
2021. 05. 21. 7:42
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– Még a hétvégén elérjük az ötmillió fős átoltottságot, így feloldjuk a korlátozó intézkedések nagy részét, egyebek mellett megszűnik a kijárási tilalom, az üzletek kötelező zárási időpontja, valamint a közterületi maszkhasználat is

– jelentette be Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken. Hozzátette: szabad lesz a sport a közterületeken, a magán- és családi események ötven fő részvételével, a lakodalmak pedig kétszáz fő részvételével. – Ismét lehetőség lesz szabadtéri rendezvényekre, de zenés-táncos rendezvényt csak védettségi igazolvánnyal lehet majd látogatni. A 16–18 éves korosztály tagjai védettségi igazolvánnyal, felnőtt kísérete nélkül is részt vehetnek programokon – fogalmazott, majd hozzátette:

még pénteken születik döntés arról, hogy az új intézkedéseket pontosan mikor vezetik be.

A miniszterelnök közölte: az emberek több mint ötven százaléka Magyarországon átoltott, ami Európában a második legjobb eredmény.

Szavai szerint „letörtük, lényegében legyőztük” a pandémia harmadik hullámát.

 

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

Orbán Viktor szerint

továbbra is óvatosságra int, hogy hárommillió ember még mindig nincs beoltva, továbbá a határaink mentén mindenhol sokkal alacsonyabb az átoltottság, mint nálunk, emellett az új mutációk elleni védettségre is figyelni kell.

Az újabb uniós vakcinabeszerzésről a miniszterelnök elmondta, hogy abban Magyarország nem vesz részt, ugyanis elég vakcinát rendeltünk.

A keleti vakcinákat nem számítva Pfizerből 7,3 millió, Modernából 1,2 millió, az egyadagos Janssen-vakcinából 4 millió és AstraZenecából pedig még 4,7 millió érkezik.

A kormányfő szerint ebből akár egy negyedik oltás is adható lenne. Mindemellett készül a magyar vakcina, és épül a magyar vakcinagyár, amely a várakozása szerint 2022 végén fogja elkezdeni a gyártást.

A rendkívüli jogrend meghosszabbítása kapcsán Orbán Viktor kiemelte, arra azért van szükség, hogy fenntartsák a kormány gyors cselekvőképességét, ugyanis hárommillió ember továbbra sincs beoltva, az új vírusmutánsok pedig már a szomszédban vannak.

A baloldal reakciójával kapcsolatban úgy fogalmazott: annak logikája szerint, ami az országnak rossz, az nekik jó, mert így egyszerűbb nekik megszerezni a hatalmat.

A meghosszabbított hitelmoratórium fő kedvezményezettjeinek a háztartásokat és a vállalkozásokat nevezte. – Válság idején szükség volt arra, hogy támaszt nyújtsunk az embereknek, ez az intézkedés a kisebb pénzűeknek és a középosztálynak fontos, ezért a hitelmoratórium kivezetése komoly szakmai kérdés – szögezte le a miniszterelnök.

Hozzátette: a következő két hónapban egyeztetnek a Magyar Bankszövetséggel arról, hogy mi legyen a moratórium után, ugyanis a bankok eddigi javaslatai nem voltak elfogadhatók a kormánynak. – Fontosak a szakmai szempontok, de a munkából élő emberek érdekeiből kell kiindulni – mondta Orbán Viktor

Annak kapcsán, hogy a szaktárca a gazdaság plusz kétszázalékos bővülését vetítette előre, Orbán Viktor kormányfő úgy fogalmazott, hogy nem lepte meg az adat, ám szerinte a távlatokat kell mérlegelni és megnyitni, ezért nagyobb növekedésre számít, mint Varga Mihály pénzügyminiszter. Hozzátette: többen dolgoznak most, mint a válság előtt, a harmadik és negyedik negyedévben pedig erőteljes növekedésre lehet számítani.

– Ha annyian dolgoznak, mint a válság előtt, akkor nincs okunk azt feltételezni, hogy visszaesés lesz a gazdaságban

– közölte a miniszterelnök. Meglátása szerint egy újabb szakasz kezdődhet a gazdaságban, és az újraindításkor béremelések várhatók.

A baloldal költségvetésre vonatkozó megjegyzéseit a miniszterelnök politikainak nevezte.

– Az ellenzék már a választásra készülve fejti ki véleményét, és láthatóan az a szereposztás, hogy Gyurcsány Ferenc a főszereplő, Karácsony Gergely pedig a mellékszereplő. Dobrev Klára európai távlatban igyekszik értelmezni a költségvetést, Jakab Péter pedig a bohóc, aki azt mondja, dobjuk ki. Jó lélekkel és könnyen kell fogadnunk, hogy az ellenzék hatalomra akar kerülni, és ezért mindent meg is tesz – fogalmazott a miniszterelnök.

Ma van a honvédelem napja, ami kapcsán Orbán Viktor rámutatott, hogy a honvédelem kérdésében is jól megmutatkozik a 2010 előtti baloldali kormányok és a mostani kormány felfogásának a különbsége.

Kiemelte a honvédség és a hadsereg közti különbséget, utóbbira ugyanis mindig szükség lesz, ám szavai szerint nekünk honvédségünk van, ami sokkal több a hadseregnél. – A NATO nem fog minket megvédeni, ne legyenek illúzióink, és a NATO-tagság nem ment fel minket a saját hadsereg fenntartásának a kötelezettsége alól. A katonákat meg kell becsülni, mert felesküdnek arra, hogy akár életük feláldozásával is megvédik a hazát. Fontos, hogy a legjobban képzett emberek teljesítsenek szolgálatot, mert itt is jó szakemberekre van szükség – hangsúlyozta a miniszterelnök, hozzátéve: a kormány erős együttműködésre törekszik a honvédséggel.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy a magyar hadseregnek nemcsak katonai tudás, de a haditechnika szempontjából is tartania kell a lépést, főként azért, mert a szomszédaink is erős fejlesztésbe kezdtek. – Mi vagyunk a legnagyobb számban a Kárpát-medencében, nekünk kell a legerősebb hadsereg is – húzta alá a kormányfő.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.