Orbán Viktor: Szombat reggel lépnek életbe a nyitás újabb intézkedései

Újabb szakaszához érkezik az ország újraindítása, miután még pénteken eléri a négymilliót a beoltottak száma. Orbán Viktor arról számolt be a Kossuth rádióban, hogy a vakcinaigazolvánnyal rendelkezők előtt szombattól megnyílnak egyebek mellett a vendéglátóhelyek belső terei, a mozik és az állatkertek. A kormányfő azt is hangsúlyozta, hogy a vakcinaigazolvánnyal külföldre is lehet majd utazni.

Elek Nikoletta, Kincses Krisztina
2021. 04. 30. 7:38
null
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szombat reggeltől életbe lépnek az ország újraindításának újabb intézkedései,

éjfélre módosul a kijárási tilalom, a boltok és a vendéglátóipari egységek pedig este 11-ig lehetnek nyitva – jelentette ki Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, pénteken. Szavai szerint a védettségi igazolvánnyal rendelkezők előtt egyebek mellett megnyílnak a vendéglátóhelyek belső terei, a mozik, a színházak és az állatkertek, a kiskorúak pedig felnőtt, nagykorú rokon kíséretében szintén látogathatják ezeket a helyeket.

Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában

A kormányfő beszámolója szerint csütörtök estig több mint 3,9 millió főt oltottak be, szombatra már biztosan meg lesz a négymillió beoltott, ezért léphetnek életbe az új szabályok.

Orbán Viktor közölte: döntöttek arról is, hogy a 16 és 18 év közöttieket is lehet oltani, ám csak Pfizer-vakcinával, az oltás kezdete az érettségi után, május 10-ét követően lesz. Hozzátette: holnaptól kell félretenni a Pfizer készítményeiből, ezért már csak a mai napon olthatnak az orvosok ezzel a vakcinával, utána pár hétig nem lesz elérhető.

Mire jó a védettségi igazolvány?

A teraszok megnyitása és a további intézkedések kapcsán a miniszterelnök hangsúlyozta: amíg valaki nincs beoltva, addig még megfertőzhet másokat, és az egyéni felelősség szerepét is aláhúzta. – Nem vagyunk túl a járványon, az utolsó ütközet közben vagyunk, a szabályokat be kell tartani – tette hozzá a miniszterelnök.

A védettségi igazolvánnyal kapcsolatban felmerült alkotmányos vitákkal összefüggésben Orbán Viktor elmondta: miután ezeket megvizsgálták, nem látják megalapozottnak, ezért a védettségi igazolvány működni fog idehaza.

– Hogy ez a dokumentum a határátlépésnél miképpen alkalmazható, az egy másik történet. Szijjártó Péter külügyminiszter urat felhatalmaztuk arra, hogy kétoldalú megállapodásokat kössön a számunkra fontos országokkal arról, hogy egymás védelmi igazolásait kölcsönösen elfogadjuk. Montenegróval és Szerbiával ezt meg is kötöttük, de tárgyalunk a többi országgal is, először a szomszédos országokkal, majd a többiekkel is – tudatta a kormányfő.

– Elterjedt – folytatta –, hogy azok, akiket a kínai vakcinával oltottak be, majd nem tudnak utazni, de ez szamárság, a kínai vakcinával oltottak is szabadon utazhatnak majd a nyár során. – Biztosak lehetünk abban, hogy semmilyen korlátozás nem lesz.

Akármilyen vakcinával oltottak be egy magyar embert, mindenképpen tud majd utazni – nyomatékosította Orbán Viktor.

A miniszterelnök arra is kitért, hogy részletszabályok megalkotásával olyan csoportoknak is segítenek, mint például a 700 ezres horgásztársadalom.

– Már odáig jutottunk, hogy több a vakcinánk és oltási kapacitásunk, mint ahányan regisztráltak. Mi vagyunk az egyetlen ország, aki olyan állapotba jutott, hogy ha valaki vakcinát szeretne, regisztrál, odamegy és megkapja.

Ez egy nagy siker, amire büszkének kell lenni – mondta a kormányfő, aki arra a jelenségre is felhívta a figyelmet, hogy amikor úgy érezzük, kicsit jobb a helyzet, az oltásért való roham lelassul, pedig még sokaknak kell felvennie a vakcinát a járvány megállításához.

Döntöttek az egyetemekről

Annak kapcsán, hogy a parlamentben a héten döntöttek az egyetemek átalakításáról, s az ellenzék azzal fordult az Alkotmánybírósághoz, hogy szerintük a kormány kiárusítja a közvagyont, a kormányfő úgy fogalmazott: „Örülök, hogy végre a víruson kívül más témák is közfigyelmet kaphatnak.” Az átalakítás szükségességét a miniszterelnök azzal magyarázta, hogy Magyarországon rendkívül rugalmatlan felsőoktatási rend működik, s a mai egyetemi rangsorokat megnézve kevesebb büszkeséget találhatunk, mint régen, s szerinte a magyar fiatalokban és elkötelezett tanárokban ennél sokkal több van. – Nagyon sok okos és tehetséges ember, aki tanár is lehetne, más pályát választ, mert nincs vonzerő. Arra jutottunk, hogy a magyar egyetemeket átalakítjuk alapítványi munkára, és miután látták, hogy ennek pozitív eredményei vannak, az egyetemek úgy döntöttek, szeretnének egy ígéretesebb rend alapján működni – fejtette ki Orbán Viktor.

A kormányfő arra is emlékeztetett, hogy Trianon, valamint a kommunisták térnyerése miatt a szerves fejlődés megszakadt az egyetemi világban, tehát a magyar felsőoktatásnak az a szerves fejlődése, amit élveztek a nyugat-európaiak nem valósulhatott meg. – Ezért az átalakuláskor mindig vannak viták, mivel a magyar fejben valami vagy állami vagy magán. De

itt arról van szó, hogy közcélú alapítványokat hozunk létre, a nekik adott vagyon és költségvetési támogatás nem használható másra, csak oktatásra és az egyetem céljaira. Még a kormányok sem fogják tudni rángatni ezeket az egyetemeket, sokkal szabadabbak lesznek, és nagyobb lesz az autonómiájuk, így nemcsak szellemi, de anyagi értelemben is önállók lesznek

– fogalmazott a miniszterelnök, aki aláhúzta, hogy a baloldal nem szakmai vitát, hanem politikai támadást folytat.

– A baloldal egy internacionalista képződmény Magyarországon, az egyetemek pedig nemzeti intézmények, és mi nem is akarjuk, hogy elveszítsék nemzeti karakterüket. Amikor tehát az alapítványokat felállítjuk, és felkérjük a kurátorokat, olyan embereket fogunk felkérni, akik nemzeti szemlélettel rendelkeznek, tehát nem tudok jó szível olyan embert ajánlani erre posztra, aki internacionalista, globalista szemlélettel rendelkezik – közölte Orbán Viktor.

Gazdasági újraindítás

A gazdaság újraindításához elegendőnek nevezte a jelenlegi támogatásokat a miniszterelnök.

– Akiknek fél vagy egy évig állt az üzletük, nagyon komoly nehézségekkel küzdenek, ezeknek a kis- és középvállalkozásoknak nagy szükségük van arra, hogy most szövetségben legyenek a kormánnyal

– húzta alá a kormányfő, aki arról is beszélt, hogy hamarosan fel fogják állítani a gazdasági újraindítási operatív törzset, a gazdaság újraindításának lépéseit is láthatják hamarosan az emberek.

Orbán Viktor arra is kitért, hogy az új költségvetésben is számos támogatás szerepel. – A baloldali kormányok válságkezelése az elvételre épült, azonban 2022-től a 13. havi nyugdíj második heti kifizetése mellett tervben van a 25 év alattiak teljes adómentessége, hogy a fiatalok jobb helyzetben legyenek, el tudják kezdeni önálló életüket – idézte fel a miniszterelnök.

– Azt gondolom, hogy történelmi pillanatnak vagyunk tanúi, hiszen – bár a távirat a magam korabeliek életének még szerves része volt – a Magyar Posta most azt a döntést hozta – igazodva a nemzetközi gyakorlathoz és a csökkenő igényekhez –, hogy ezt most megszüntetik, ezért döntöttem úgy, hogy küldök az édesanyámnak egy táviratot anyák napja alkalmából. Láthattuk, hogy a nőket, asszonyokat gyötörte meg leginkább a vírus. Amit a magyar asszonyok az elmúlt egy évben mutattak, az minden tiszteletet megérdemel – fogalmazott a miniszterelnök.

Nagyon hatásos a baloldali halálkampány

Arra a kérdésre, hogy milyen különbség van a kormánypárti és az ellenzéki gondolkodású szavazók között az oltakozást illetően, Orbán Viktor közölte: ők is végeznek erre vonatkozó kutatásokat, amelyből az derül ki, hogy a kormánypárti gondolkodású emberek 71 százaléka, míg a baloldali pártok támogatóinak 59 százaléka oltatná be magát, ami jelentős különbség. A kormányfő arra is rámutatott:

a baloldal oltásellenes kampánya nem volt hatástalan, mivel azok, akik rájuk figyelnek, kevésbé akarják magukat beoltatni. A miniszterelnök ezért a baloldali választókat arra kérte, hogy ne hallgassanak a baloldal oltásellenes kampányára, mert azzal, hogy nem oltatják be magukat, saját maguknak és embertársaiknak ártanak.

– Ezért – folytatta – nagy tisztelettel kérem a baloldali érzelmű embereket is, hogy ne csináljanak politikai kérdést az oltásból, ne üljenek fel pártjaik oltásellenes kampányának, hanem vegyék fel az oltást, mert itt emberi életekről van szó. Tehát apellálok a baloldal megértésére és a baloldali szavazók felelősségérzetére is, mert az oltás egy nemzeti ügy – szögezte le Orbán Viktor.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.