Orbán Viktor: Tegnap sem volt koronavírusos halott

Tegnap nem volt koronavírusos halott a legfrissebb jelentés szerint – mondta pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádióban, és hangsúlyozta, pénteken elérhetjük az öt és fél millió beoltottat, így folytatódhat a szigorítások enyhítése, és eltörlik a maszkviselési kötelezettséget. A miniszterelnök arról is beszélt, hogy őszre várható egy negyedik hullám, de közmegegyezésnek látszik, hogy aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből.

Csókás – Máté
2021. 07. 02. 7:37
null
Orbán Viktor Miniszterelnök hivatalos fotók. forrás: facebook.com/orbanviktor KAPOTT KÉP! kép: Kossuth Rádió Magyar Nemzet válogatás Fotó: forrás: facebook.com/orbanviktor
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A ma hajnali jelentés szerint tegnap nem volt koronavírusos halott – mondta pénteken Orbán Viktor a Kossuth rádió Jó reggelt, Magyarország! című műsorában, és hozzátette: ez a nulla jó szám.

A miniszterelnök arról is beszélt, hogy 76-an vannak kórházban és 22-en lélegeztetőgépen. A beoltottak száma ma eléri az öt és fél milliót, így újabb enyhítések jöhetnek – hangsúlyozta a kormányfő.

Felkészültünk egy esetleges negyedik hullámra

– Ez óriási teljesítmény – mondta, és megköszönte az egészségügyi dolgozóknak a védekezésben, illetve az oltási kampányban végzett munkáját. A kormányfő kiemelte, fontos, hogy a politikusok ne képezzék át magukat járványügyi szakértővé, mert azzal nagy károkat tudnak okozni. – Én is konzultálok, figyelek, beszélek – fűzte hozzá.

Orbán Viktor szerint a világ nagy részében a negyedik hullámot készpénznek veszik, és szeptember–október környékére teszik. De közmegegyezésnek látszik, hogy aki be van oltva, az jó eséllyel kimaradhat ebből.

– Százból tíz ember újrafertőzödhet, de az újrafertőződés ereje, gyötrő, lesújtó ereje nagyban függ attól, hogy az illető kapott-e oltást – fogalmazott.

A miniszterelnök szerint a világon mindenütt számítanak a negyedik hullám érkezésére
Fotó: Facebook.com/orbanviktor

Jelezte továbbá: a kormány foglalkozott ezzel a kérdéssel a tegnapi ülésen, és azt állapították meg, hogy Magyarország teljes egészében felkészült egy esetleges negyedik hullámra. A tanulság: az oltás életet ment – húzta alá, hozzátéve: aki beoltatta magát, jó esélye van, hogy nem betegszik meg. Aki pedig nem, az majd rá fog jönni, csalfa remény, hogy elbújhat a vírus elől.

– Ne a mostani számokból induljanak ki azok, akik nem oltatták be magukat, hanem a legrosszabb időszak történéseiből – hangsúlyozta a miniszterelnök. Orbán Viktor hozzátette: egyelőre nem lesznek harmadik oltások, mivel nem ismertek egy harmadik vakcina hatásai. Kérdés, hogy a gyógyszergyártó cégek vállalják-e a felelősséget? Addig nekünk is óvatosnak kell lenni, mivel bizonytalan a helyzet.

Csikorognak még a gazdaság fogaskerekei

Orbán Viktor kiemelte: a nyitás önmagában is segíti a gazdasági növekedést, de csikorognak még a fogaskerekek. Tizenhat hónap sok idő, nem tudjuk még mi jön, ezért kellenek váratlan gazdasági döntések.

Az építőanyagok árával kapcsolatban a miniszterelnök elmondta, hogy októbertől kiviteli korlátozást rendeltek el, mert néhány termék esetén nagyon elszaladtak az árak. Ezt azonban az unióval is egyeztetni kell, ezért legkorábban októberre realizálódhat. Addig is, állami elővásárlási jogot próbálnak bevezetni.

A kormányfő beszámolt róla, hogy a szerdai kormányülésen döntöttek a távmunka kiszélesítéséről, exporthitel-biztosításról, továbbá 17 városban munkahelyteremtő beruházásról, ezenkívül bértámogatás bevezetéséről többek közt a MÁV, a posta, a Volán vagy a Vízmű dolgozói esetében.

Az építőipari áremelkedés megfékezése érdekében arról is döntöttek, hogy ha bizonyos szint fölötti árat tapasztalnak, a szint fölötti ár kilencven százalékát elveszik, ez várható például a kavics, sóder esetében.

A művelési jogot szerzett, de meg nem nyitott bányák esetén pedig egy éven belül meg kell kezdeni a működést, ellenkező esetben visszavonják az engedélyt – magyarázta, hozzátéve: a kisebb pénzű embereket szeretnék lakásfelújításhoz hozzásegíteni.

Übermensch tempó

A gyermekvédelmi törvényt ért európai kritikák kapcsán Orbán Viktor azt mondta, így szokott történni, más törvények kapcsán is jellemzők a támadások, ezért hozzá vannak szokva ehhez. – Senkinek nem maradtam adósa, mindenki pontosan megkapta, ami jár neki – jegyezte meg.

– Van egyfajta übermensch tempó. Ennek mintapéldája a holland miniszterelnök. Nem gondolják át, mit lehet és mit nem lehet mondani egy másik ország népéről, törvényeiről. Úgy viselkednek, mint a gyarmattartók.

A holland miniszterelnök például személyesen meg van győződve arról, hogy erkölcsileg magasabb szinten áll, mint mi, magyarok – említette a kormányfő. Azt mondta: a vita arról szól, hogy a gyerekek szexuális nevelésének ügye kire tartozik. Nyugat-Európában úgy döntöttek, hogy NGO-k és LMBTQ együttélési formát népszerűsítő szervezetek érzékenyítő, felvilágosító kampányokat csinálhatnak már az óvodában és az iskolában. A világ másik fele pedig azt mondja, hogy nálunk a gyerek nem magánügy.

Bár a homoszexuálisok életformáját a magyar törvény megvédi, a szülő jogát az iskolával, állammal szemben elismerjük.

Orbán Viktor ismételten hangsúlyozta, hogy a gyermekek szexuális nevelése a szülők felelőssége
Fotó: Facebook/orbanviktor

A miniszterelnök a gyermekek védelméről szóló törvény kapcsán azt is elmondta, hogy a szülőnek tudnia kell arról, ha egy szivárványos aktivista be akar menni, érzékenyíteni az iskolába, és a szülőnek joga eldönteni, hogy ki akarja-e ennek tenni a gyermekét. – Mi a szülőnek adunk elsőbbséget – hangsúlyozta Orbán Viktor.

A kormányfő kiemelte: a Soros-hálózat abban érdekelt, hogy Magyarországot a legnegatívabb színben tüntesse fel. A Soros-hálózat gazdasági érdekei mellett lehetséges, hogy az Egyesült Államok érdekeltségei is szerepet játszanak ebben.

– Nem könnyű gyermeket nevelni, főleg amikor pubertáskorba érnek, csalódások érik a fiatalokat, de erre nem az a megoldás, hogy nemet váltsanak – emelte ki Orbán Viktor.

A migrációs helyzet kapcsán a kormányfő elmondta: az osztrákokat mélyen megrendítette a héten történt brutális gyilkosság, amit migránsok követtek el.

Többszörösére nőtt a migrációs nyomás

A migráció első védvonala ott van Afganisztánban, ahonnan elindulnak a migránsok, ezért is volt fontos Magyarország afganisztáni részvétele – rögzítette a kormányfő.

Orbán Viktor elmondta, hogy az év eddigi hónapjaiban többszörösére nőtt a magyar határon a migrációs nyomás, ami folytatódni fog. Ezért is indult nemzeti konzultáció, mivel a világ nem lesz olyan, mint korábban volt.

– Járványok, migrációs hullámok korszaka következik, ezért nem dughatjuk homokba a fejünket. Nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni – hangsúlyozta a miniszterelnök.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.