Ötvenezer embert ért el a mentorhálózat

Magyar Nemzet
2019. 12. 13. 9:45
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

– A hátrányos helyzetű, főképp a roma lakosság társadalmi felzárkóztatásának segítése a célja annak a projektnek, amelyben száz mentor és 12 mentorkoordinátor dolgozik – közölte Sztoj­ka Attila, a Társadalmi Esélyteremtési Főigazgatóság (TEF) vezetője az unió és a magyar kormány által is támogatott akciót bemutató budapesti tanácskozáson. – A főigazgatóság irányítása alatt álló program segítői megkeresik és – rendszeresen kapcsolatot tartva – támogatják mindazokat, akik a mindennapokban segítségre, tanácsra szorulnak. A 2017 óta zajló kiemelt kormányzati projektbe eredetileg negyvenezer főt akartak bevonni, de már most több mint 45 ezren kerültek a mentorok látóterébe. Közülük öt és fél ezren kapnak napi segítséget.

– A munkának része és célja egyebek mellett, hogy a résztvevők könnyebben bekapcsolódjanak a nekik létrehozott, különböző felzárkózási programokba, illetve megkapják a mindennapjaikhoz szükséges életviteli segítséget. Nagyon fontos, hogy a célcsoport minél nagyobb arányban, de legalább hetven százalékban belépjen a munkaerőpiacra vagy a munkaerőpia­ci integrációt elősegítő programokba – fejtette ki a TEF vezetője.

A mentorok feladatairól szólva elmondta, egyfelől közvetítenek, toboroznak a rászorulók és a rendelkezésre álló felzárkózási programok között, másfelől tanácsadást végeznek. – Mentálhigiénés munkájuknak köszönhetően a hátrányos helyzetű emberek életminősége javul, a különböző ellátórendszerek terhei pedig csökkennek – részletezte Sztojka Attila, aki arra is kitért, hogy a terepi mentorokkal szemben kifejezetten elvárás, hogy közvetlenül szólítsák meg az embereket, ezért olyanokra bízták a feladatot, akik közülük valók, számukra hitelesek, gyakran helybéliek, de mégis képzettebbek, és tudják, hogyan lehet a leginkább segíteni. A toborzásnál így kifejezetten elvárás volt a roma kultúra ismerete, a roma nemzetiség pedig előnyt jelentett.

– A projekt a rászorulóknak alacsony küszöbű, de rendszeres támogatást ad. Ez elsősorban abban segít, hogy a mentoráltak képviselni tudják önmagukat, és saját maguk képesek legyenek megoldani problémáikat, így önbizalmuk és felelősségérzetük is erősödik – összegezte a TEF vezetője.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.