Potápi: Másfél milliárd forinttal támogatja a kormány a külhoni kultúra erősítését

A Hír TV Magyarország élőben című műsor második részében Földi-Kovács Andrea vendége Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki az ukrán választásról fejtette ki véleményét.

Forrás: Hír TV2019. 04. 24. 18:33
null

A Hír TV Magyarország élőben című műsor második részében Földi-Kovács Andrea vendége Potápi Árpád János nemzetpolitikáért felelős államtitkár volt, aki az ukrán választásról fejtette ki véleményét.

Több mint másfél milliárd forinttal támogatja a magyar kormány a határon túli magyar kultúra erősítését. A műsorban a beérkezett több ezer pályázatról is beszélt az államtitkár.

Új-Zélandtól Székelyföldig idén is több ezer magyar szervezetet támogat a magyar kormány, hogy segítse a külhoni magyarok nemzeti önazonosság-tudatának erősítését. A Nemzetpolitikai Államtitkárság az év végéig több mint másfél milliárd forintot oszt szét. A Kárpát-medencében működő szervezetek elsősorban kulturális és oktatási programokra, míg a diaszpórában élők olyan ötletekkel pályázhattak, amelyek az anyanyelv megőrzését segítik.

Az ukrajnai elnökválasztásról

Bizonyos adatok arra utalnak, hogy az ukrajnai elnökválasztáson a kárpátaljai magyarok 80 százaléka Zelenszkijre szavazott és nem Porosenkóra.

Pótápi Árpád János szerint egyelőre a várakozás nagy, de nem lehet még látni, hogyan fog alakulni például a hírhedt ukrán nyelvtörvény ügye. Mivel ez a választás egy ukrán belpolitikai kérdés is volt, nem mozgatta meg a nemzetiségeket, ezért lehetett a magyarlakta megyékben alacsonyabb a részvétel. Ráadásul húsvét is volt, ezért a katolikus ünnep miatt is kevesebb magyar szavazó járult urnához.

Mindenesetre Porosenko hatalmi időszakához képest csak jobb lehet majd a helyzet – mondta az államtitkár. A Kárpátalján élők a magyarok helyzetének javulását várják.

A magyar kultúráért és oktatásért pályázatról

„Két nagy pályázatot jelentettünk meg tavaly, november 20-án. Egyrészt a Kárpát-medencei oktatási és kulturális pályázatot: ide elsősorban civil szervezetek és intézmények tudtak pályázni. 1,1 milliárd forint keretösszegű volt ez a kiírás. Ugyanekkor jelentettük be a diaszpóra iskolák és szervezetek számára a pályázatot, 500 millió forintos keretösszeggel” – fejtette ki Potápi Árpád János. Az államtitkár ismertette, hogy tavaly több mint háromezer pályázatot sikerült támogatásban részesíteniük. A diaszpórában a támogatott nagy magyar szervezetek sokszor az intézmények, például az iskolák fenntartói is, ezért volt szükséges a pályázaton idén összevonni őket. Az intézmények és szervezetek léte összefügg, ezért nem választották szét őket.

A világban körülbelül 213 ilyen hétvégi iskola van, ahol a diaszpóra magyar gyerekei tanulhatnak. Több esetben óvodásokkal is foglalkoznak. 2019 a külhoni magyar gyermekek éve. A tavalyi évben a Köldökzsinór Programot kifejlesztették a határon túli magyar közösségek iránt is.

A teljes beszélgetést IDE KATTINTVA tekinthetik meg.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.