Puhul Karácsony álláspontja

A Magyar Atlétikai Szövetség és a főpolgármester is konstruktívnak értékelte a hétfői megbeszélést, amit a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság kapcsán folytattak a felek. Bár korábban azt hangoztatta, hogy semmilyen stadionépítést nem fog engedni, Karácsony Gergely most mégis úgy nyilatkozott: a főváros kiszámítható partnere a magyar atlétika irányítóinak.

Csókás Adrienn
2019. 11. 19. 6:41
null
A 2023-as világbajnokság helyszínének látványterve. A főváros döntésére várnak a sportbarátok Fotó: MTI
Vélemény hírlevélJobban mondva- heti vélemény hírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz füzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A 2023-as atlétikai világbajnokságról egyeztetett tegnap Karácsony Gergely főpolgármester és a Magyar Atlétikai Szövetség (MASZ). A találkozót pozitívnak és előremutatónak értékelte a sportszövetség, ami meglepő, hiszen a városvezető nemrég még elutasító volt a világversenyhez kapcsolódó fejlesztésekkel szemben. Mint ismert, Karácsony korábban stadionstopot hirdetett, és kijelentette, hogy semmilyen sportberuházást nem fog támogatni Budapesten, igaz, az MSZP-s vezetésű Kispest stadionjának megépítésére azért igent mondott. A MASZ azt közölte az egyeztetés után: teljes egyetértés volt a felek között abban, hogy a magyar atlétáknak is mérföldkő a 2023-as világbajnokság, ami óriási lendületet ad a versenyzőknek, a sportágnak, a magyar atlétika pedig hosszú távon profitálhat belőle. A szövetség szerint a magyar atléták jelenleg otthontalanok, mert az országban egyetlen edzőközpont sincs, ahol nemzetközi szintű felkészülés mellett versenyeket is lehetne rendezni. A vb után pedig nemcsak az élsportolók, hanem az amatőrök is használhatják a 15 ezer fősre zsugorított Atlétikai Központot. – Ha visszamondjuk a világbajnokságot, akkor akár több tíz milliárdos kártérítési igényt is benyújthat a Nemzetközi Atlétikai Szövetség, amelyet Magyarországnak kell kifizetnie, illetve ez a döntés évtizedekre visszavetheti a magyar atlétikát, az utánpótlást, a modern képzéseket, illetve lemondunk arról, hogy megannyi fiatalnak és idősebbnek sportolási lehetőséget kínáljunk – mutattak rá.

A 2023-as világbajnokság helyszínének látványterve. A főváros döntésére várnak a sportbarátok
Fotó: MTI

Karácsony Gergely Facebook-oldalán számolt be a találkozóról, kiemelve, hogy az új városvezetés prioritási rendjében a budapestiek egészségének fejlesztése áll az első helyen. „Mi azt mondjuk, hogy semmit rólunk nélkülünk. Ezt mondjuk a 2023-as vb-projekt kapcsán is: ezért hallgattuk meg a Magyar Atlétikai Szövetség vezetőinek érveit. Ma konstruktív párbeszédet folytattunk a sportág és a projekt irányítóival, Deutsch Péterrel, Gyulai Miklóssal és Gyulai Mártonnal” – fogalmazott. Azt írta: minden nagyobb beruházásnál három szempontot tartanak szem előtt: nem csökkenhet a zöldfelület nagysága, ami épül, annak hosszú távon is fenntarthatónak kell lennie, a költségeknek pedig átláthatónak. „Ennek alapján kiszámítható partnerei vagyunk mindenkinek, a magyar atlétika irányítóinak is” – húzta alá.

Ismert, Budapest tavaly kapta meg a 2023-as vb rendezésének a jogát, ám az új városvezetés elutasító hozzáállása bizonytalan helyzetet teremtett. A világbajnokság támogatásáért komoly kampány indult, elsőként vb-bronzérmes gátfutó indított közösségi akciót, amelyhez már tízezernél is többen csatlakoztak, köztük olyan klasszis sportolók, mint és Gyurta Dániel. A világverseny rendezése mellett a Magyar Olimpiai Bizottság sportolói bizottsága és elnöksége, továbbá a Magyar Sportújságírók Szövetségének elnöksége is kiállt.

Csepel igent mondott

Tegnap este a XXI. kerület képviselő-testülete 11 igen, öt nem szavazattal és egy tartózkodás mellett úgy döntött, hogy támogatja a Budapesti Atlétikai Központ és Közpark megépítését és a 2023-as budapesti atlétikai világbajnokság megrendezését. Az előterjesztés szövege szerint a képviselő-testület egyúttal arra kéri Karácsony Gergely főpolgármestert és a Fővárosi Közgyűlést, hogy járuljanak hozzá a Budapesti Atlétikai Központ és Közpark megvalósításához.

 

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.